Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta

wanda7 20:28, 12 lut 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Bajeczne, miodowo-bursztynowo-brzoskwiniowe. I ten róż znakomity ze zwiniętymi płatkami. A mówią, że Anglicy kochają róże - my chyba też?

Pewnie, że kochamy, chyba na całym świecie ludzie je kochają, ale nie ma u nas aż tak wyrafinowanych producentów jak w Anglii. Według mnie różom Davida Austina mało które mogą dorównać. Chciałabym zobaczyć na żywo jego ogrody. Ale to tylko marzenie. Na razie mogę oglądać tylko w necie
wanda7 20:31, 12 lut 2012

ircia napisał(a)
Wandziu, Twoja Apricot jest urocza

IRENKO, ta Apricot zachwyciła mnie tym, że na jednym krzaczku miałą kwiaty dwóch kolorów. Różowe i pomarańczowe. Zupełnie jakby z dwóch różnych róż. Chociaż ten zestaw kolorów wydaje się nie pasować, to na tej rózy wygląda to świetnie
Pszczelarnia 20:54, 12 lut 2012

Wandziu, dziękuję za życzenia. A co zrobić, żeby mieć takie lilie w ogrodzie (nie mam ani jednej)? Ja wiem, ziemia żyzna, słońce ale kiedy się sadzi te ... cebule (kłącza?). Widziałam w jednym markecie ogrodnicznym już są w trocinach ale co ja z nimi mam zrobić do kwietnia/maja? Kiedy je sadzić?
ircia 21:01, 12 lut 2012

Wandziu, co do duetu rożowy-pomarańczowy to sama się przekonałam, kiedy moja bordowa róża okazała się pomarańczową. Była posadzona obok różowej The Fairy. Musiałam je rozdzielić, bo zestawienie było nie do zaakceptowania.
Natomiast w Holandii w Keukenhoff zauroczyło mnie pomarańczowo-różowa kompozycja tulipanów

AgnieszkaBK 21:04, 12 lut 2012

ircia napisał(a)
Wandziu, co do duetu rożowy-pomarańczowy to sama się przekonałam, kiedy moja bordowa róża okazała się pomarańczową. Była posadzona obok różowej The Fairy. Musiałam je rozdzielić, bo zestawienie było nie do zaakceptowania.
Natomiast w Holandii w Keukenhoff zauroczyło mnie pomarańczowo-różowa kompozycja tulipanów

Oryginalne i intrygujące
wanda7 21:06, 12 lut 2012

Ewuniu, lilie sadzi się albo jesienią, albo na wiosnę, pod koniec kwietnia. Można posadzić cebule także teraz w doniczce w domu, a potem, po 15 maja przenieść do ogrodu. Ja bym jednak radziła wstrzymać się do wiosny i wsadzać od razu do gruntu, bo w domu mogą się powyciągać, a potem wcale nie będą kwitły wcześniej niż te wsadzane do gruntu. Ja zamawiałam w tamtym roku z katalogu i przysłali mi w marcu, musiałam więc powsadzać do doniczek, bo co miałam robić? Ale jak masz wybór i kupujesz ze sklepu, to naprawdę radzę ci poczekać. Tak samo liliowce

.
ircia 21:07, 12 lut 2012

Agnieszko, doskonale to określiłaś - oryginalna i intrygująca. Wszyscy zatrzymywali się na dłużej przed tą kompozycją
Pszczelarnia 21:10, 12 lut 2012

Dziękuję. Zestawienie oryginalne. Dobrze, że spektakl kolorów krótkotrwały , Irciu.
wanda7 21:13, 12 lut 2012

Irenko, no widać, jakie to wszystko względne. Ja też miałam kiedyś taką historię, że jaskraworóżowa lilia zakwitła mi koło jaskrawopomarańczowych liliowców. Nie mogłam koło nich przejść bez zgrzytania zębami,okropnie mi to nie pasowało. I też, tak jak ty, musiałam przesadzić.
A te tulipany na zdjęciu wyglądają całkiem, całkiem, ale ja bym mimo wszystko chyba wolała inny zestaw
EPODLAS 22:09, 12 lut 2012

Wandziu, ja moje lilie te kupione w dni temu, wyniosłam do piwnicy. Jest dużo chłodniej jak w domu. Do gruntu wsadzę w kwietniu. Może trochę za wcześnie kupiłam, ale w sklepie jak leżą to chyba mają gorzej jak w chłodnej piwnicy. Jutro idę dokupić jeszcze kilka tych samych białych. Lubię jak rośliny tworzą wyraźną plamę. Dzisiaj obejrzałam ogród pana Radziula w "Mai ogrodzie" To dopiero jest pasjonat roślin.