Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród

Mój ogród

bogumila 21:40, 13 lut 2012

EPODLAS napisał(a)
Ewo, ja dzisiaj zakupiłam jeszcze cebule lilii, mam razem dziesięć. To już będzie je widać w takiej grupie

Małgosiu, ja też jak mam okazję kupić gdzieś taniej to korzystam z okazji. Wiadomo wszyscy liczymy się z groszem.

Irenko, wiem że lilie sadzi się jesienią, ale ja wtedy o nich nie myślałam. Tak mi się podobały te białe na zdjęciach, że nie mogłam się oprzeć.

Bogusiu, wyobrażam sobie te niebieskie anemony u ciebie. Ja bardzo lubię niebieski kolor w ogrodzie. A anemony to moje ulubione kwiaty. Mam jednego wymarzonego, może kiedyś mi się uda zdobyć. To Anemone x hybrida 'Honorine Jobert' To jego zdjęcie, niestety nie w moim ogrodzie, ale w jakimś angielskim. Czy nie piękny?

Piękne.
EPODLAS 21:47, 13 lut 2012

Aniu, niestety nie byłam Jedziemy 29 lutego, teraz jadę do mamy. Mam mamę bardzo wiekową i chorą i często do niej jeżdżę. Ale mam nadzieję, że jak pojadę na działkę nie będzie już dużego mrozu, i będzie można chociaż na spacer iść. We Włocławku spadło trochę śniegu, ale niedużo, jest fajnie
an_tre 22:24, 13 lut 2012

EPODLAS napisał(a)
Aniu, niestety nie byłam Jedziemy 29 lutego, teraz jadę do mamy. Mam mamę bardzo wiekową i chorą i często do niej jeżdżę. Ale mam nadzieję, że jak pojadę na działkę nie będzie już dużego mrozu, i będzie można chociaż na spacer iść. We Włocławku spadło trochę śniegu, ale niedużo, jest fajnie
Myślałam, że wyjeżdżasz za granice, Włocławek nie tak daleko ale obowiązki wobec mamy najważniejsze mam we Włocławku siostrę i też od czasu do czasu tam zaglądam. Miłego pobytu życzę a mamie zdrówka
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
AgnieszkaBK 22:35, 13 lut 2012

Bożenko, wiem że "W ciemności" to nie komedia romantyczna ..... Lilie kupiłaś piękne...ja też ostatnio zaczęłam rozglądać się za białymi kwiatami i niebieskimi. Życzę zdrowia mamie i oczywiście Tobie
EPODLAS 10:01, 14 lut 2012

Agnieszko, białe i niebieskie kwiaty mają coś romantycznego, a w zestawieniu razem wyglądają rewelacyjne. Tylko jakiej trzeba wiedzy, żeby to wszystko dopasować do siebie (pory kwitnienia). Ja cały czas męczę się nad rabatą, która jest w całości bylinowa. Jest nieduża i w założeniu ma być niebiesko - bialo - fioletowo - różowa. Np. na przodzie rabaty wsadziłam niebieskie irysy, które do kwitnięcia są niewysokie. Po kwitnięciu liście idą w górę i zasłaniają mi inne rośliny. W tym roku w sierpniu znajdę dla nich inne miejsce. Szafirki są niebieściutkie i niewysokie. Pasują do przodu, ale już po kwitnieniu nie wyglądają za ciekawie - itd, itd. Ale tak idealnie nie da chyba zrobić.
wanda7 10:06, 14 lut 2012

O masz ci los, przed chwilą pisałam u kogoś, że właśnie w tym roku nastawiam się tylko na białe i niebieskie kwiaty, a tu widzę, że wy także. No jakaś telepatia chyba, czy co?
Na razie posiłam heliotropy, lobelię, zamowiłam przetaczniki, mam do zasiania biały groszek pachnący oraz białą cynię.
Poluję jeszcze na nasiona białej pelargonii
AgnieszkaBK 10:14, 14 lut 2012

Bożenko, ja też ciągle coś przesadzam, szczególnie z jedna rabatą nie mogę sobie poradzić, zmieniła się moja koncepcja pierwotna... a poprawić jest trudno. W tamtym roku wykopałam wiosna wszystko z tej rabaty , ułożyłam ponownie...i dalej mi się nie podoba..... więc w tym roku będę zmieniać. Teraz jednak staram się zrobić to według jakiegoś planu. W "Katalogu bylin" Związku Szkółkarstwa Polskiego (chyba nie przekręciłam nazwy) jest takie zestawienie bylin ze względu na kolor kwiatów, podana jest też wysokość i termin kwitnienia.... to może być dobra ściągawka
EPODLAS 10:15, 14 lut 2012

Może Wandziu telepatia, jest coś między nami ogrodnikami co nas łączy. Ja jak spotkam się z kuzynką, która ma piękny ogród (ja o takim marzę), to jak zaczniemy o roślinach, kolorach, mszycach, gnojówkach itd, to inni patrzą na nas i myślą - stuknięte. Wandziu, chcesz białe pelargonie rozmnożyć od nasionek - jesteś bardzo cierpliwa. Mam nadzieję, że zobaczymy na zdjęciach owoce twojej cierpliwości.
AgnieszkaBK 10:15, 14 lut 2012

Wandziu, myślę że to telepatia
malgocha1960 11:19, 14 lut 2012