Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:15, 08 lut 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)
Danusiu chciałabym zapytać Ciebie o świerk Końca jako soliter. Czy w praktyce miałaś z nim do czynienia? Jak on może wyglądać podsadzony trawą Hakonechloa All Gold. bordowymi żurawkami, limonkowymi żurawkami. Miałyby być 4 sztuki w różnych miejscach ogrodu, wysunięte nieco przed krzewy lisciaste jako takie zwężenia(przesłony). I podsadzone tymi roślinami, które wymieniłam. Może jeszcze bukszpanami, hortensją? Bardzo prosiłabym Cię o twoje zdanie na ten temat. Pozdrawiam.

Ja nie lubię takich cudacznych pstrokatych świerków. Z żółtą trawą nie bardzo, bo on też ma żółte przyrosty. Już bardziej z imperatą cylindryczną 'Red Baron' - przynajmniej kontrast będzie.

Hortensje - tak, jak najbardziej, no i może Hakonechloa normalna, zielona? Do tego białe ciemierniki i Pachysandra. Bukszpany bym odpuściła. Obwódki czy kule, nie wiem, co miałaś na myśli.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:37, 07 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Prunus cerasifera 'Nigra'
oooo i jest odpowiedź
Bukszpan (Buxus) - uprawa 12:53, 07 lut 2018

Do góry
W tym roku to nie, bo jest 2018 i zima trwa, więc nie.

Ale w 2017 pojawił się. Bez chemii się nie obędzie, są wszak pułapki feromonowe, ale one nie zniszczą szkodnika w całości, tylko wyłapią samce

Poczytaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7857-cydalima-perspectalis-cma-bukszpanowa
Świerk serbski - Picea omorika 10:29, 07 lut 2018

Do góry
Te są cięte co dwa lata, ograniczone wszerz, a górą tylko równane

A te za stożkiem mają mniej niż metr i są formowane co roku, równo, górą i w pionie, bo utrzymuję je żeby nie wrosły w rośliny z przodu. Ale tam mają cień, są pod tulipanowcem

Tych z tyłu nie tnę wcale

I jeszcze jedno poglądowe zdjęcie

Świerk serbski - Picea omorika 10:20, 07 lut 2018

Do góry
Do półtora metra a te cięte nawet metr.
Świerk serbski - Picea omorika 22:01, 06 lut 2018

Do góry
Nie da się, to nie cis.
Sosnowe zacisze 22:00, 06 lut 2018

Do góry
Kojak napisał(a)
A teraz mam prośbę o pomoc w obsadzeniu mało przyjemnego widoku...

Na początek wiosną na siatkę chcę zamocować matę z wikliny, na czas kiedy się krzaki nie rozrosną. Niestety miejsce jest bardzo wymagające, prawie cały dzień w cieniu (na osi północ-południe) ale dodatkowo cieniowane drzewami i domem. Stąd pomysł aby posadzić tutaj w zestawieniu cisy i ostrokrzewy. Proszę o pomoc w doborze roślin i ich rozmieszczeniu. Długość tego obsadzenia mogę zwiększyć do 8m.

Ostrokrzewy odpadają, bo gubią liście w środku i będą prześwitywać.
Świerk serbski - Picea omorika 21:33, 06 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak, tuje też bez problemu. Zobacz w artykule technikę przesadzania

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/358-jak-przesadzic-drzewo

U siebie w różny sposób tnę świerki, tak jak mi potrzeba. Jedne i w pionie i w poziomie, ale nie co roku, np co dwa lata.

Innych nie tnę wcale, a jeszcze innym ograniczam rozrastanie się tam, gdzie jest to niepożądane.

Popatrz w moją wizytówkę, może będą podobne zdjęcia. Na poczekaniu nie mam, musiałabym szukać z godzinę.

wiesz bo zastanawiam się czy tak w perspektywie 15-20 lat to da się utrzymać serba w prostopadłościanie 2m szerokim i np. 3m wysokim?
Zakręcony ogród 18:17, 06 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

miskanty 'Variegatus'

Dziękje Dansiu seredecznie za super pomysł Variegatusy faktytcznie ładnie będą wyglądać. Muszę jedynie zrewidować moje plany bo hortensje które będą rosły obok nigry miały być podsadzone gracimiliusem i w takim razie może być zbyt trawiasto. Moze w takim razie zrezynowac z gracimiliusa ?
Zakręcony ogród 18:01, 06 lut 2018

Do góry
DorKa napisał(a)

Chyba jednak wypełnię tą lukę szmaragdami a w rogu planowana nigra.
Musze znaleźć tylko jakąś inspirację co pod nią .. Tak jak pisałam, te wiśnie będą trzy w odpowiednich odstępach i chciałabym pod nimi to samo posadzić , żeby było spójnie. Tylko co oprócz hortensji pasuje ?
Czacha mi już dymi od tych pomysłów albo raczej ich braku

miskanty 'Variegatus'
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 17:57, 06 lut 2018

Do góry
Izabela36 napisał(a)
A ja goopia myślałam ze cisy to kwasoluby

Już dawno trąbię że nie od 7 lat
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 17:56, 06 lut 2018

Do góry
Taxus baccata to cis pospolity, nie ma odmian, to gatunek.

Cisy sadź przy samym płocie, pół metra od niego. Tnij. Gęstość zależy od wielkości/szerokości okazów. 3-4 szt /mb albo 1 szt. jakie masz, ustaw i zobacz ile wchodzi na metr.
Świerk serbski - Picea omorika 16:06, 06 lut 2018

Do góry
Tak, tuje też bez problemu. Zobacz w artykule technikę przesadzania

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/358-jak-przesadzic-drzewo

U siebie w różny sposób tnę świerki, tak jak mi potrzeba. Jedne i w pionie i w poziomie, ale nie co roku, np co dwa lata.

Innych nie tnę wcale, a jeszcze innym ograniczam rozrastanie się tam, gdzie jest to niepożądane.

Popatrz w moją wizytówkę, może będą podobne zdjęcia. Na poczekaniu nie mam, musiałabym szukać z godzinę.
Herbicydy 15:45, 06 lut 2018

Do góry
proszę pytać w wątku Fitoremediacja https://www.ogrodowisko.pl/watek/2602-fitoremediacja-czyli-biorekultywacja-i-nie-tylko
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:29, 05 lut 2018

Do góry
Wbrew pozorom i oczekiwaniom moim, nie ma problemu z zapachem. Kuchnia jest stale otwarta, a jak się wejdzie to wcale prawie nie czuć zapachu, nie jest intensywny, może dlatego, że wyciąg mam na dwór i ciągnie trochę, pewnie jest wymiana powietrza.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:26, 05 lut 2018

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Danusiu, moje hiacynty w domu musiałam podpierać patyczkami, bo zbyt ciężkie łebki miały. I leciały kwiatki w dół. U Ciebie tak nie zrobiły? Skąd ta różnica?

Obracałam je. Gdy się kłaniały na kuchnię, to wykręcałam do okna
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:39, 05 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

kwiatki jak kwiatki ale kran...Dana, pokaz kran
Hiacynty cudne...uwielbiam je...Fotka wybitnie piekna, brawo
Tunbergia - Thunbergia alata 17:12, 05 lut 2018

Do góry
Polecam wysiać w marcu, wtedy światła jest znacznie więcej na parapecie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:27, 05 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Elu, jeśli mieszkasz w rejonie, że da się kopać, to kopać Gdzie kopać? ekonomicznie aby zużyć jak najmniej kabla, albo praktycznie kopać, aby jak najmniej uszkodzić rośliny.

Trawnik najszybciej się odbuduje, a więc jeśli to logiczne to kop w trawniku.

Kopiesz tam, żeby kable doprowadzić do tego miejsca co potrzeba, więc ja nie orientuję się, co wymyślił elektryk Ile sekcji, skąd źródło prądu itp itd.

Dziękuję. Będę kopać w trawniku. Choć dalej, to mniej strat w roślinach. Pozdrawiam!
Ogród z wilkiem zamkn. 15:01, 05 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja myślę dokładnie identycznie, jakbyś na wyścigi z kimś się ścigała. Wyhamuj koniecznie. Zarządź tym co masz.

przecież ja tylko sobie na razie wymyślam nic innego nie robię to tylko planowanie ,a do realizacji jeszcze hoho ....muszę oderwać głowę od czarnych myśli i tylko w ten sposób mi się to udaje

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies