Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pokaż wątki Pokaż posty

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

magda19831 19:47, 08 lut 2018

Gardenarium napisał(a)

Ten Carex zabije kule. Jest zbyt ekspansywny.[/

Oj Nie wiedziałam, że jest aż tak ekspansywny. W takim razie szukam dalej trawiszcza na jednorodne poletko jako towarzystwo do kulek bukszpaniwych. Stanowisko północno-wschodnie.
veva 19:55, 08 lut 2018

Dziękuję Danusiu za szybką odpowiedz. To bym się wkopała z tymi
Tym cisom na tej wąskiej rabatce te 30 cm szerokości wystarczy do życia?
Anda 20:15, 08 lut 2018

Gardenarium napisał(a)

Nie ma przepisów na ten temat. No może względy takie, że rzuca cień, ale jeśli nie rzuca cienia to sadź co chcesz.

Poza tym, sąsiad nie może blokować twojego prawa własności i decydowania o tym, co masz mieć w swoim ogrodzie.

Jak dobrze, ze tu gdzie mieszkam takie rzeczy reguluja przepisy. Np. puszczanie pnacza po plocie sasiada, ktory to plot byc moze stoi tez na gruncie sasiada.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
KasiaBawaria 08:14, 09 lut 2018

Danusia- jestes pewna ze nie ma takich przepisow? Tu np. zywoplot moze byc najblizej 50 cm od plotu gdy rosnie ok.180cm wysoki. Im wyzszy tym dalej. Drzewa musza byc minimum 2 Metry od plotu. Im wyzsze tym dalej, nawet 4 Metry.
Gardenarium 08:29, 09 lut 2018

Nie ma.

Jak u mnie występowała ta sytuacja, to sprawdzałam i nie ma. W Polsce nie ma jednoznacznych przepisów, ale ty żyjesz w innym kraju. Są różne lokalne przepisy opierające się na działkach pracowniczych itp. I sądy w wyrokach posiłkują się tymi przepisami oraz dobrem ludzkim, odnosząc się indywidualnie do każdej sprawy.

Ale trzeba najpierw iść z tym do sądu, a nie każdy chce sądzić się z sąsiadem
Trzeba udowodnić rzeczywistą szkodę z powodu wsadzenia krzaków czy drzewa, a nie domniemaną, a to jest trudne.

Instagram Ogrodowiska
koculka 09:44, 09 lut 2018

Gardenarium napisał(a)
Nie ma.

Jak u mnie występowała ta sytuacja, to sprawdzałam i nie ma. W Polsce nie ma jednoznacznych przepisów, ale ty żyjesz w innym kraju. Są różne lokalne przepisy opierające się na działkach pracowniczych itp. I sądy w wyrokach posiłkują się tymi przepisami oraz dobrem ludzkim, odnosząc się indywidualnie do każdej sprawy.

Ale trzeba najpierw iść z tym do sądu, a nie każdy chce sądzić się z sąsiadem
Trzeba udowodnić rzeczywistą szkodę z powodu wsadzenia krzaków czy drzewa, a nie domniemaną, a to jest trudne.

U nas w Urzędzie Miasta Pan mi powiedział że mogę sadzić co chce i jak chce byleby nie zacieniac silnie posesji sąsiada, korona nie powinna przechodzić na jego stronę bo może ciągle domagać się przycinania, oraz żeby nie utrudniała przechodzenia jeśli jest chodnik po drugiej stronie, a jak nie to sasiad będzie mógł sam obciąć na swojej posesji galezie, a biorąc pod uwagę złośliwość ludzka, może drzewo załatwic na amen. Roślinność nie powinna niszczyć (pochylać) ogrodzenia, ponieważ są przepisy, że o ogrodzenie mają dbać sąsiedzi po obu stronach plotu, nie wazne kto je postawił.Bluszcz można ciąć i niedopuścić do przerastania. U mamy pod blokiem jest bluszcz od lat na metrowym plotku i się nie rozprzestrzenił. Może sąsiadka myli z winobluszczem który faktycznie szybko rośnie, nie dość że przez korzenie się rozrasta i ciężko go wyplenić to jeszcze owocuje przez co straszliwie się rozsiewa. Znajomi walczyli z winobluszczem w swoim ogrodzie aż przestali i teraz przerasta do sąsiadów i się o to zielsko kłócą. Ja u siebie wykopywałam korzenie a tam gdzie nie dałam rady rozpaliliśmy ognisko i usmażyłam dziada, ale siewki ciągle wschodzą tu i ówdzie.
frezja 11:16, 09 lut 2018

Gardenarium napisał(a)

Nie ma przepisów na ten temat. No może względy takie, że rzuca cień, ale jeśli nie rzuca cienia to sadź co chcesz.

Poza tym, sąsiad nie może blokować twojego prawa własności i decydowania o tym, co masz mieć w swoim ogrodzie.

Słusznie Danuś.
as1112 21:04, 09 lut 2018

Gardenarium napisał(a)

Daj i bluszcz i drzewka na pniu, korona nad płotem. I nie martw się o zniszczenia, ważny jest ogród.Płot sobie poradzi.

Na żywopłot, który zasłoni brzydki płot nie masz już miejsca. Bluszcz to jedyne wyjście.

Relacje z sąsiadem i tak będą na pieńku, sądząc po tych uwagach.

Dziękuję. Masz rację Danusiu. Bluszcz już rośnie więc nie będę tego zmieniać a o drzewkach pomyślę na pewno

Zmartwił mnie jednak temat carexów. Mam ice dance u siebie akurat na rabacie pierwszoplanowej razem z bukszpanami Nie wiedziałam, że się tak rozrastają a szczerze mówiąc ten duet mi akurat się podoba. Czym w razie czego można by je zastąpić?
as1112 21:12, 09 lut 2018

Dokładnie tak samo pomyślałam, że sąsiadka myli bluszcz z winobluszczem. Nie jest to jednak osoba, której da się cokolwiek wytłumaczyć więc póki co nie mówiłam o różnicy.
Gardenarium 16:38, 10 lut 2018

veva napisał(a)
Dziękuję Danusiu za szybką odpowiedz. To bym się wkopała z tymi
Tym cisom na tej wąskiej rabatce te 30 cm szerokości wystarczy do życia?

Musisz dobrze przygotować rów. Wykopać stamtąd zwłaszcza cement od kostki, dobrze, głeboko i nasypać świeżej ziemi, wtedy wystarczy, dobrze linię kroplującą zapewnić. Bo jak nie zrobisz tego, to nic nie wytrzyma i nie da rady w takim betonie.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies