Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

basia3012 01:24, 08 lut 2018

Danusiu chciałabym zapytać Ciebie o świerk Końca jako soliter. Czy w praktyce miałaś z nim do czynienia? Jak on może wyglądać podsadzony trawą Hakonechloa All Gold. bordowymi żurawkami, limonkowymi żurawkami. Miałyby być 4 sztuki w różnych miejscach ogrodu, wysunięte nieco przed krzewy lisciaste jako takie zwężenia(przesłony). I podsadzone tymi roślinami, które wymieniłam. Może jeszcze bukszpanami, hortensją? Bardzo prosiłabym Cię o twoje zdanie na ten temat. Pozdrawiam.

veva 19:05, 08 lut 2018

Wspaniałe kompozycje z hiacyntów
Gardenarium 19:15, 08 lut 2018

basia3012 napisał(a)
Danusiu chciałabym zapytać Ciebie o świerk Końca jako soliter. Czy w praktyce miałaś z nim do czynienia? Jak on może wyglądać podsadzony trawą Hakonechloa All Gold. bordowymi żurawkami, limonkowymi żurawkami. Miałyby być 4 sztuki w różnych miejscach ogrodu, wysunięte nieco przed krzewy lisciaste jako takie zwężenia(przesłony). I podsadzone tymi roślinami, które wymieniłam. Może jeszcze bukszpanami, hortensją? Bardzo prosiłabym Cię o twoje zdanie na ten temat. Pozdrawiam.

Ja nie lubię takich cudacznych pstrokatych świerków. Z żółtą trawą nie bardzo, bo on też ma żółte przyrosty. Już bardziej z imperatą cylindryczną 'Red Baron' - przynajmniej kontrast będzie.

Hortensje - tak, jak najbardziej, no i może Hakonechloa normalna, zielona? Do tego białe ciemierniki i Pachysandra. Bukszpany bym odpuściła. Obwódki czy kule, nie wiem, co miałaś na myśli.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 19:15, 08 lut 2018

veva napisał(a)
Wspaniałe kompozycje z hiacyntów

Dziękuję, szukałam odskoczni od zimy, stąd mocne kolory Te ciemne już ścięłam, pozostały białe i różowe.

Instagram Ogrodowiska
sylvia 20:32, 08 lut 2018

Przyszłam się przywitać Danusiu, po kilku latach podpatrywania i podziwiania Twojego ogrodu. Tegoroczna biżuteria ogrodowa (metalowe kwiaty) jest przepiękna... jak całość zresztą.
Pozdrawiam ciepło. Sylvia
sylwia_slomc... 20:40, 08 lut 2018

Gardenarium napisał(a)
Wbrew pozorom i oczekiwaniom moim, nie ma problemu z zapachem. Kuchnia jest stale otwarta, a jak się wejdzie to wcale prawie nie czuć zapachu, nie jest intensywny, może dlatego, że wyciąg mam na dwór i ciągnie trochę, pewnie jest wymiana powietrza.

To by tłumaczyło wszystko
Gardenarium 21:00, 08 lut 2018

Nom, bo nie mam w kuchni komina, bo to miało być inne pomieszczenie, więc wyciąg jest przebity przez ścianę, czuć chłód, więc wietrzenie jak najbardziej jest

Jeden z obciętych hiacyntów puszcza drugi kwiat, a te bladoróżowe mają po 2 kwiaty.

Instagram Ogrodowiska
sylwia_slomc... 21:25, 08 lut 2018

Fajnie bo dłużej cieszyć będą
Basilikum 21:33, 08 lut 2018

tez w kuchni zamiast komina mam dziure na zewnatrz.
basia3012 22:38, 08 lut 2018

Danusiu, bardzo dziękuję Ci za pomoc. Czytałam opisy tego świerka i nie byłam pewna czy rzeczywiście on jest taki jak piszą. Obawiałam się, że jeśli tak, to będzie on za mocny, za żółty i w sumie może być za pstrokato. Potwierdziłaś moje obawy. Bardzo dziękuję. Mąż nie chce świerka pospolitego i mam problem. Jeszcze z niewysokich to chyba świerk Kaibab mi został, podobno jest nie taki mocno niebieski, tylko szarozielony. Bo nie chciałabym niebieskich. Tylko te przędziorki- przeczytałam wątek o świerkach. Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam.