Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Ogród z łąką kwietną i nie tylko... 17:28, 29 maj 2014

Do góry
kKasiA napisał(a)
Nasza laka kwietna ewidentnie wymyka się spod kontroli, rośnie i rośnie... co prawda zaczyna kwitnąć ale jakoś jak łąka nie wygląda....

Wysokośc mnie przeraża...

świetnie wygląda ścieżka w łące- ten kontrast ładu trawnika z buszem łąki.
Ogród w cieniu brzozy 15:29, 29 maj 2014

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Lubię jak zakwitają te niebieskie kwiatuszki, obok magnolia, może zakwitnie?

Witaj AgatkoOdkryłam kolejny prześliczny ogródek w moim ulubionym stylu Niebieska aranżacja zachwycająca Pozdrawiam serdecznie
Słoneczny ogród słonecznej safikey 14:00, 29 maj 2014

Do góry
moje rosliny wspaniale kwitną - och nie moge się doczekać, kiedy zakwitną hosty:

po raz drugi zakwitła magnolia

żarnowiec nareszcie pokazał się w całej okazałości

i moja ambitna żurawka - tylko jeden pęd kwiatowy

ale to pierwszy rok i mam nadzieję, że będzie lepiej

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:27, 28 maj 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Magnolia parasolowata przepiękna - u mnie nadal kwitnie Nigra

Sebek, one są tej wiosny niezmordowane, cały czas nas zaskakują, moje też jeszcze kwitną

ale co nam róże pokażą............ prawdziwy festiwal

i hosty też

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:08, 28 maj 2014

Do góry
Magnolia parasolowata przepiękna - u mnie nadal kwitnie Nigra
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:51, 28 maj 2014

Do góry
Justyna napisał(a)
Przeczytałam u Irenki o Tripetali i przyleciałam. Cudnie! Zazdroszczę. To moja ulubiona magnolia. Muszę ze swoją piważnie porozmawiać. Mogłaby się w końcu odwdzięczyć po 4 lata wiktu i opierunku.
Serdecznie

Justynko witaj, moja Tripetalia nie tylko mnie zadziwiła, ale też mnie zaskoczyła, kupiłam ją jako prawie usychającego patyka, nie licząc na kwitnienie, głównie dla jej liści, iście tropikalnych.... a tu taki prezent, chyba jest mi wdzięczna, nie podejrzewałam ją o to, że w ogóle zakwitnie

Bywałam u Ciebie w twoim wątku i spisałam sobie nie które cudowności od ciebie, ale tak cichaczem .............cieszę się, że do mnie trafiłaś.........ja magnolie wszystkie uwielbiam
Poza igiełkowymi, magnoliami fascynują mnie również derenie te kwieciste

ten jadalny veriegata, też mi się szybko spodobał

i zaczyna owocować

a doczekałam się w tym roku na kolejny pojedynczy kwiat na dereniu kwiecistym

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:10, 28 maj 2014

Do góry
Przeczytałam u Irenki o Tripetali i przyleciałam. Cudnie! Zazdroszczę. To moja ulubiona magnolia. Muszę ze swoją piważnie porozmawiać. Mogłaby się w końcu odwdzięczyć po 4 lata wiktu i opierunku.
Serdecznie
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:57, 28 maj 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
Agatko, ogrom roślin
maj to najpiękniejszy miesiąc
a magnolia parasolowata u mnie ma 10cm

Ta twoja malusia, ale sama wyhodowałaś z nasionka, moje wielkie uznanie dla Ciebie.................ja dzisiaj majowo przeszczęśliwa jestem z tej mojej kwitnącej gigantki w ogrodzie................maj jest nie tylko najpiękniejszym miesiącem, to jeszcze miło zaskakującym i kolorowym

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 20:44, 28 maj 2014

Do góry
Irenko moja magnolia parasolowata zakwitła............oszalałam ze szczęścia

Buziaki
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:17, 28 maj 2014

Do góry
Agania napisał(a)

Dzisiaj naprawdę poczułam się jak w raju, a tą sensacyjną miłą niespodzianką, to chwila kiedy z niedowierzaniem zobaczyłam, że zakwitła mi magnolia parasolowata......oszalałam ze szczęścia

Kwiat ma na samym czubie

normalnie szczena mi opadła

pieknie choruje na taka hi hi hi
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:11, 28 maj 2014

Do góry
Agatko, ogrom roślin
maj to najpiękniejszy miesiąc
a magnolia parasolowata u mnie ma 10cm
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:59, 28 maj 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Aguś jak oglądaj twoje fotki to też jakbym w raju była Cudnie, bajecznie Buziam

Dzisiaj naprawdę poczułam się jak w raju, a tą sensacyjną miłą niespodzianką, to chwila kiedy z niedowierzaniem zobaczyłam, że zakwitła mi magnolia parasolowata......oszalałam ze szczęścia

Kwiat ma na samym czubie

normalnie szczena mi opadła

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:55, 28 maj 2014

Do góry
Dla tych kolorów warto wziąć do ręki aparat, bo te chwile są ulotne, a w ogrodzie co roku dzieje się coś innego, mnie dzisiaj w ogrodzie zastała niespodzianka, zakwitła mi po raz pierwszy magnolia parasolowata, myślałam, że to jednak nie możliwe, jednak i jeszcze zakwitła mi prawie na dzień matki.....w końcu to ja ją sadziłam

Pozdrawiam Joasiu
Pszczelarnia 11:41, 28 maj 2014

Do góry
tak jak są posadzone ( chyba tak są)- za żywopłotem bukszpanowym wzdłuż niego, już w zielniku. miały równoważyć dużą róznice wysokości naprzeciwległych żywopłotów- bukowego i bukszpanowego. Właśnie ze względu na tą oś widokową, żeby boki jej nie miały takiej różnicy.
Pszczelarnia 11:14, 28 maj 2014

Do góry
zastanów się, popatrz- na zdjęciu nie widzę tego czy bukszpanowy z zielnikiem musi byc symetryczny? Albo może jakiś zabieg wystarczy - nie wiem, jeszcze kulę gdzieś zrobić bukszpanową żeby wyrównać długości bukszpanowych obwódek? Może na wejściu do zielnika po 1 str może być 1 kula, po drugiej 2 , i dalej żywopłot? Tak gdybam w ciemno, do tego mam skrzyw w kwestii symetrii- nie cenię jej bardzo wysoko, lubię od niej uciekać.
Pszczelarnia 10:55, 28 maj 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Tak posadziłam te róże - 5 szt. 'Artemis' weszło (adekwatnie do sugestii: wysokie ale sztywne, zdrowe, białe) one są za żywopłotkiem bukszpanowym już w zielniku wzdłuż lewego ramienia.

Sąsiedzi u siebie wzdłuż mojej siatki posadzili świerki (bardzo mądra decyzja, więc ja poprzestanę tylko na żywopłocie z buka czerwonego, który już rośnie (mus wyplewić) i usunięciu orzecha włoskiego, który nie chce rosnąć i co roku podmarza.

super!- n uciekło mi że na końcu przecież tez jest bukowy- ładnie bardzo, bardzo.
To tylko akcent na końcu osi,bo prosi się o tradycyjne jej zaznaczenie i pięknie
Pszczelarnia 10:53, 28 maj 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Jesteś!
Marta, jak przesunę żywopłot bukszpanowy-zielnikowy z lewej strony, to powinnam też przesunąć zielnikowy z prawej strony, żeby prawa = lewej (w zielniku). Wtedy - po przesunięciu tego prawego zniszczę linię, jaką tworzy rabata z ławką. Ale może warto przesunąć też rabatę (ale wtedy nie będzie miejsca na hortensje na niej i rośnie tam wiśnia, która owocuje)?
Dlatego nie wiem, jak to zrobić.

Buk/bukszpan powinien objąć nogi pergoli? Możesz mi to narysować? Dziękuję.

Mnie chodzi o to, żeby pergola była z czymś spięta, żeby była częścią kompozycji, nie odzdielna. Dlatego dobrze zeby z czasem bukowy do niej dorósł, i dlatego szukałam rozwiązania żeby bukszpanowy tez się z nią zetknął.
Straszna przewałka żeby to zrobić, własciwie niemożliwa, nie wiem czy ma sens.
Może ( ale nie wiem) dosadzić przy rózy 1 buk, żeby bukowy kończył sie jakby tu, przy bukszpanowym? Tylko czy jest tak na to miejsce? I ten styk żywopłotów, tych 2 wysokości...mam wątpliwości czy będziesz to lubiła.
Pszczelarnia 09:48, 28 maj 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Magnolio, nic się nie składa.
I tak:
1. po prawej stronie nie da się przed różą posadzić bukszpanów, bo zielnik zatraci proporcje.
2. Na samym końcu alejki - dobrze Agniecha pamięta jest żywopłot bukowy czerwony - nie może być ławki, bo widok w przeciwną stronę mało ciekawy. Zobacz poniżej.
3. Pomysł z kolumną i zegarem słonecznym wydaje się sensowny. Do rzeźby jeszcze nie dojrzałam (i pewnie nie dojrzeję, bojąc się profanacji sztuki).
4. Gdyby centralnie na końcu osi widokowej było drzewo owocowe (może jabłoń ozdobna) z ławą darniową - może to jest pomysł?

A może nie ma pomysłu na taką spontaniczność?

Ewo masz racje z bukszpanami.
A rozwiązanie z przesunięciem żywołopotu z bukszpanów w linię ścianki pergoli? Wiem, sama się przestraszyłam ilością pracy jaka się z tym wiąże, ale z drugiej strony przecież Ty Hero jesteś.
- widok na końcu osi w stronę domu mało ciekawy?- bo jeszcze róż nie widać, pergola sama, nie 'wkleiła' się w krajobraz, żywopłot bukowy jeszcze mały.... Jak pociągną rosliny to stworzy się pierwszy plan widokowy dla widza stojącego na końcu osi. Narazie go jeszcze nie ma.
- zegar słoneczny mi bardzo do Was pasuje. rzeźba też, ale taka lekka, nie każda napewno. Z nią może być kłopot znaleźć coś takiego. Ale zawsze to wyzwanie. Rozumiem Twoje obawy.
- drzewo z ławą darniową?- chyba tez pasuje, choć mnie nie powala, bo to ciężki obiekt.
- tam oczywiście potrzebne są 'plecy' dla zegara/ławki/itp żeby zasłonić co za siatką sąsiada

Anka ma czuja , dobrze gada Kobieta, piwo jej się należy.

Miniary Megabasi :) 22:20, 27 maj 2014

Do góry
Pamiętnika ogrodnika ciąg dalszy.
Koniec maja, magnolia znowu zaniemogła, chyba szara pleśń,w ogóle wszędzie widzę jakieś problemy grzybowe, nawet z wierzby japońskiej lecą brązowe liście
Ale za to Jan Paweł II rośnie jak oszalały:

.. jak również jego gatunkowy pobratymiec (nie wiem, co to, może ktoś wie?) puścił pierwszego kwiatka:

Azalia pyszni się pomarańczem

a większość żurawek jest nie do poznania w porównaniu do stanu sprzed paru tygodni. Nie żałuję tych zakupów, bardzo mi się podobają....
Ogród w skali mikro cz.II 21:05, 27 maj 2014

Do góry
Eluś...ja wiem, że Ty po salonach angielskich jeszcze w szoku jesteś i do rzeczywistości trudno Ci wrócić...ale czy Ty Kobieto zajarzyłaś, że u mnie na balkonie Twoja magnolia stoi?
Jak zalatana jesteś okrutnie, to Rysiu może Ci podrzucić prezenciorek...pracuje przecież w Bielszowicach...tylko UWAGA : to by było rano...za piętnaście siódma rano...coś koło tego...i tylko może to być piątek.
W innym przypadku przyjeżdżasz do mnie, bez względu na zalatanie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies