Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Mirkowy ogród (początki) 13:42, 25 paź 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Bo pięknie napisałam o sadzeniu sosen razem z brzozami a ty mnie ol.....
Właśnie chciałam sie dopytać Ciebie czy się gniewasz i za co.

Jak chcesz zobaczyć zrobiłam foty moich serbów, jutro jeszcze wstawię świerki zwykłe, bo dzisiaj coś mi komputer mieli i mieli długo to trwa, mam już zapakowany fotami i innym badziewiem muszę go oczyść.

No to pozdrowienia jak wszystko ok.

Dobra już się nie gniewaj. Idę serby zobaczyć.
Em wycina samosiejki i znalazł takie cudo.Czy to trzmielina?
Ptasi gaj 12:33, 25 paź 2017

Do góry

To moje pupilki choiny kanadyjskie, to na froncie jest najładniejsza od 3 lat cięta i pięknie jest zagęszczona. Jak byłam w tym roku w szkółce podwarszawskiej to taka sama w donicy kosztowała 1700 zł

]

Elu kiedy je przycinasz?...mam 4 szt i przez trzy sezony można powiedzieć ,ze nic nie urosly...w tm roku jaby coś tam drgneły,dam im szansę jeszcze rok
Ptasi gaj 12:22, 25 paź 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Nutkajski śliczny też lubię

Sylwio mam 4 cyprysiki ten wg wztostu jest 2. Pieknie wygladaja szczegolnie jako solitery.

Jubie prawie wszystkie iglaji ktore mam. Jedynie mam nieraz pretensje do nich dlaczego co niektore powoli rosna.
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:19, 25 paź 2017

Do góry

Basiu czy to sreberko a nie kropelki mgły. Przyroda tak pięknie wszystko komponuje.
U wszystkich tak samo, każdy się napręża aby coś pokazać a to takie resztówki kwiatów. Przecież 5 lat temu pamiętam jak dziś 26 października (bardzo nie dobra data dla mnie) było mroźno i padał śnieg.

U mnie jeszcze berberysy zielone nie zmieniają koloru, w zeszłym roku były cudowne o tej porze.

Elu u mnie to już nawet nie za bardzo jest co pokazać ...stale pada i pada

trawy tylko sie trzymaja jako tako
Gożdzikowa - wiejski ogród 00:36, 25 paź 2017

Do góry
gobasia napisał(a)

Violu już tylko trawki mi pozostały co jako tako wygladają...reszta zniszczona ciągłymi opadami

A te kropelki to z mgły

Basiu czy to sreberko a nie kropelki mgły. Przyroda tak pięknie wszystko komponuje.
U wszystkich tak samo, każdy się napręża aby coś pokazać a to takie resztówki kwiatów. Przecież 5 lat temu pamiętam jak dziś 26 października (bardzo nie dobra data dla mnie) było mroźno i padał śnieg.

U mnie jeszcze berberysy zielone nie zmieniają koloru, w zeszłym roku były cudowne o tej porze.
Mirkowy ogród (początki) 00:26, 25 paź 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
No co Ty piszesz jak ja mogę się na Ciebie gniewac.Niby za co.?
Serby nie wiem jaka odmiana .Kupowałam na giełdzie w Słomczynie i nawet nie pytałam o odmianę. Teraz pewnie bym spytała hehe.

Bo pięknie napisałam o sadzeniu sosen razem z brzozami a ty mnie ol.....
Właśnie chciałam sie dopytać Ciebie czy się gniewasz i za co.

Jak chcesz zobaczyć zrobiłam foty moich serbów, jutro jeszcze wstawię świerki zwykłe, bo dzisiaj coś mi komputer mieli i mieli długo to trwa, mam już zapakowany fotami i innym badziewiem muszę go oczyść.

No to pozdrowienia jak wszystko ok.

Ptasi gaj 00:04, 25 paź 2017

Do góry
Na dzisiaj już koniec, nie wchodzą foty trzeba długo czekać może jutro bedzie lepiej.
Ptasi gaj 00:02, 25 paź 2017

Do góry
Wczoraj była u Mirki dyskusja na temat świerków serbskich chciałam pokazać moje. Sadziłam je 3 lata temu miały ok. 1,5 metra.

Ten bardzo ładne sztuki

Serb z prawej strony foty ma 2 przewodniki

To moje pupilki choiny kanadyjskie, to na froncie jest najładniejsza od 3 lat cięta i pięknie jest zagęszczona. Jak byłam w tym roku w szkółce podwarszawskiej to taka sama w donicy kosztowała 1700 zł

Lubię też cyprysiki nuthajskie bardzo majestatyczne drzewka. Ten który pokazuję, bardzo długo nie mógł ruszyć wzrostowo, ale od 2 lat nadrabia straty.

Ptasi gaj 23:45, 24 paź 2017

Do góry
Dzisiaj wyciągałam rośliny nie zimujące m.in. ściborę jakież ma korzenie w przyszłym roku zrobię z niej cztery. Musiałam siekierką odrywać korzenie.

Kalina Kilimandżaro w donicy wiosną przesadzę do gruntu. Dosyć ładnie urosła, zaczęła znowu kwitnąć ile ma kwiatostanów.

Mam takie dwie horty nie pamiętam nazwy gdzieś mam zapisane, ale dosyć długo sie trzymają.

Ptasi gaj 23:33, 24 paź 2017

Do góry
Zawsze każdą wiosnę pryskam róże miedzianem i jest spokój przez cały rok. Moje róże są zdrowe, ale liście już żółkną.

Jeżeli mowa o różach to jeszcze dzisiaj zrobione w marną pogodę

Róża Bonica

Piękna róża ale co z tego, ciężka namoknięta

Ta róża ma dziwny kwiat płatki jakby z papieru

Mała działka - wielkie nadzieje 23:03, 24 paź 2017

Do góry
Nie wyrzucaj barwinka (nr 5 na liście Gośiek) ani dabrówki to bardzo fajne rosliny okrywowe. Jak posadzisz barwinek np. pod azaliami czy innymi wyższymi krzewami ładnie się rozrastaja i ładnie wiosną kwitna na niebiesko.
Resztę napisałam na rozpoznawaniu roślin. Ten krzak to może byc azalia pontyjska bardzo ładny krzak. Trzeba czekać do wiosny.

Co radze, abyś o wszystkich tych roslinach przeczytała w internecie i zapisała sobie.
Nie taki diabeł straszny, najpierw plan i wziąc pod uwagę rośliny które ewentualnie mozna zostawić na działce.

Masz tam piękne duże tuje można je strzyc ładnie formować. Nad jałowcami bym się zastanowiła czy je wyciąć. Pamiętaj cień tez się przydaje na działce. Wg mnie poprzednicy mieli zamysł dobry, ale było to bardzo dawno te tuje te maja ok. 15-20 lat.

Pozdrawiam

Witaj Elu, gdzieś na forum wyczytałam, że dąbrówka jest bardzo ekspansywna, dziewczyny stanowczo twierdziły, że trzeba koniecznie się jej pozbyć, bo jak się zacznie rozrastać to opanować się nie da. Nie pamiętam, czy coś o barwinku było, ale ponieważ obydwie są małe (likwidowałam niby skalniak) to zostawię jeszcze i poobserwuję.
Co do krzaczka-znalazłam przypadkiem na zdjęciach, że to był krzaczek na już zdrewniałych gałązkach ok. 1 m. wysokości i miał małe pomarańczowe kwiatki. Niestety słabo to widać na zdjęciu. Nawet nie wiem kto go zlikwidował. To, co na zdjęciu to prawdopodobnie wyrosło z korzeni... Chciałabym zachować to co się da, ale te wielkie drzewa zajmują dużo miejsca, a cała działeczka ma tylko 300 m kw. Mam o czym myśleć i tak jak piszesz czytam w necie, siedzę na forum...
pozdr
Ogród za grosze 22:13, 24 paź 2017

Do góry
Jak przyjedziesz zobaczysz moje wydmuchowisko. U mnie wiatr się rozpędza z trzech stron ok 5 km nawet tuje nie pomagają. Za tuje wiatr opadnie i pędzi dalej.

Elu, jak wieje wietrzysko to i u mnie, pomimo takiej zabudowy wyrywa parasol, chociaż podstawa waży 70 kg . Co roku kupuję nowy i za każdym razem mocny, podobno .
Ogród za grosze 20:19, 24 paź 2017

Do góry
Jak przyjedziesz zobaczysz moje wydmuchowisko. U mnie wiatr się rozpędza z trzech stron ok 5 km nawet tuje nie pomagają. Za tuje wiatr opadnie i pędzi dalej.
U mnie też wiatr hula. Sąsiad kupił działkę wyciął wszystko w pień i nasadził truskawek.
Ogród za grosze 20:09, 24 paź 2017

Do góry
Mirkowy ogród (początki) 20:05, 24 paź 2017

Do góry
Mirka piękne serby, jakie dzidy mają w tym roku dużo urosły bo podlewane z nieba. Widać, że ziemia też dobra dla nich będzie. W przyszłym roku to dopiero muszą się zadomowić trochę urosną, ale dają czadu w 2019 r.

A może wiesz co to za odmiana bo nie wszystkie serby sa ładne, jeszcze zależy co kto lubi. Tez mam ich sporo, więc różne mam odmiany najładniejszy serb u mnie rośnie przed oknami balkonu, ale ma już prawie 20 lat.
Serby rosną bezproblemowo nic się ich nie ima.

Mam tez zwykłych świerków dużo od stukać ładnie rosną.

Na koniec Mirka czy ty się na mnie gniewasz, że nie odpisujesz na moje wpisy u Ciebie.
No co Ty piszesz jak ja mogę się na Ciebie gniewac.Niby za co.?
Serby nie wiem jaka odmiana .Kupowałam na giełdzie w Słomczynie i nawet nie pytałam o odmianę. Teraz pewnie bym spytała hehe.
Ptasi gaj 19:45, 24 paź 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
Elu, jakie ty masz piekne te roze
u mnie albo zgniłki albo pąki

Kasiu ja mam 90 proc zgnilkow które juz zerwała pokazuje te które nie są wrażliwe na deszcz. Mam bardzo dużo pakow szkoda ze się nie rozwiną
Ogród Muszelki 19:18, 24 paź 2017

Do góry
Piaseczek czyściutki nie ma wiatru to morze spokojne. Tegoroczny pobyt nad morzem nie do zapomnienia piękna pogoda i taki piaseczek i ciepla woda cud miód.
Ptasi gaj 19:09, 24 paź 2017

Do góry
Muszelka napisał(a)
Nacieszyłam u Ciebie oczy!

Oczy warto cieszyć. Ja u ciebie to wytrzeszczu dostane
Ogród Małej Mi 2017 19:06, 24 paź 2017

Do góry
7 lat to olbrzym bardzo ładny. Mój wąski w tym roku troch podrosl czy kwitnie u ciebie
Ogród Małej Mi 2017 19:02, 24 paź 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Złota jesień sie skończyła..
A ogród zarosnięty sprawia wrażenie małego ..

Po a tych fotach panoramicznych nie widać ze się skurczył. Piękne widoki i nie marudz. Ja tam jadę z działy i polazilam pochodziła mam liści w zwirze mam to gdzieś. Mam lenia czekam na lepszą aurę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies