Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

gobasia 12:33, 25 paź 2017

ElzbietaFranka napisał(a)

To moje pupilki choiny kanadyjskie, to na froncie jest najładniejsza od 3 lat cięta i pięknie jest zagęszczona. Jak byłam w tym roku w szkółce podwarszawskiej to taka sama w donicy kosztowała 1700 zł

]

Elu kiedy je przycinasz?...mam 4 szt i przez trzy sezony można powiedzieć ,ze nic nie urosly...w tm roku jaby coś tam drgneły,dam im szansę jeszcze rok
Mirka 14:02, 25 paź 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Wczoraj była u Mirki dyskusja na temat świerków serbskich chciałam pokazać moje. Sadziłam je 3 lata temu miały ok. 1,5 metra.

Ten bardzo ładne sztuki

Serb z prawej strony foty ma 2 przewodniki

To moje pupilki choiny kanadyjskie, to na froncie jest najładniejsza od 3 lat cięta i pięknie jest zagęszczona. Jak byłam w tym roku w szkółce podwarszawskiej to taka sama w donicy kosztowała 1700 zł

Lubię też cyprysiki nuthajskie bardzo majestatyczne drzewka. Ten który pokazuję, bardzo długo nie mógł ruszyć wzrostowo, ale od 2 lat nadrabia straty.

Elu no pięknie ci serby urosły.Jak patrzę na twoje to teraz się zastanawiam czy nie za gęsto posadziłam.Moje niektóre miały 150cm.
ElzbietaFranka 00:12, 26 paź 2017

gobasia napisał(a)

Elu kiedy je przycinasz?...mam 4 szt i przez trzy sezony można powiedzieć ,ze nic nie urosly...w tm roku jaby coś tam drgneły,dam im szansę jeszcze rok

Basiu przycinam je wiosną gdzieś w marcu przed bombelkami. A później w zależności jak szybko rosną.
ElzbietaFranka 12:37, 26 paź 2017

Anusia napisał(a)
Ela piękna ta kanadyjska. Przycinasz czubek wzrostu czy jeszcze boczne? Jam mam dwa seby. W ogrodzie rosną trzy lata a sadziłam jak miały może 40 cm. Nie mierzyłam ale jak na razie dopiero widać jak odbijają od ziemi

Moje choiny bardzo dlugo sie aklimatyzowaly w gruncie. W tym miejscu rosna 4 szt tez ładne, ale ta jest wysunieta i mozna zrobic foto cale choiny.
Czubkow jeszcze nie obcinam niech rosna do gory.

Serby potrzebuja ze dwa lata od posadzenia aby w trzecim ruszyc. Szpica jest wskazni,iem przyrostu to znak, ze soki krazą.
gobasia 13:21, 26 paź 2017

Elu Wielkie dzieki za odpowiedż
ElzbietaFranka 22:47, 27 paź 2017

Mam jeszcze trochę zaległych zdjęć. To jest pryzma w lasku pod przyszłe kwasoluby. Jeszcze dosypię liści bo nie wszystkie opadły. W środku już ładnie przegniłe.

Azalie pachnące 3 szt. ładnie przebarwione. Obok posadzona róża new dawn Ma pędy prawie po 2 metry.

Rododendron w tym roku nie kwitł obmarzły wszystkie pąki, ale ma tyle zawiązanych pączków kwiatowych - kolor biały.

Trzeba wszystko wybrać ręcznie albo odkurzaczem jak liście przejdą bo mokre.

roma2 23:01, 27 paź 2017

Cześć Elu. Doszłam do takiego punktu w ogrodownictwie, że przyszłam zachwycić się pryzmą pod kwasoluby. Nie wiem czy to normalne? Ale bardzo mi się ten widok podoba . Choiny natomiast to moje marzenie, choć najprawdopodobniej zostaną w sferze moich marzeń.
ElzbietaFranka 00:17, 28 paź 2017

Na koniec pokażę jeszcze zwykłe świerki.

Swierki w 2012 r. posadzone

Świerki w 2013 r. ten maleńki świerk w środku to ten pierwszy z brzegu na następnym

Swierki 2017 r.

Swierki prawie po 4 metry, jodła (choinka z Bożego Narodzenia 2015 r.)

Aurelllia 21:52, 28 paź 2017

Elu u Ciebie to wszystko jak na drożdżach rosnie Miejsce pod kwasoluby bardzo fajne się szykuje. Jak tam podziałałaś coś dzisiaj czy pogoda zniechęciła ? bo mnie zniechęciła...
ElzbietaFranka 22:53, 28 paź 2017

Aurelllia napisał(a)
Elu u Ciebie to wszystko jak na drożdżach rosnie Miejsce pod kwasoluby bardzo fajne się szykuje. Jak tam podziałałaś coś dzisiaj czy pogoda zniechęciła ? bo mnie zniechęciła...

Oj Aurelia smiejesz sie , co tu dzialac jak szaro buro i ponuro. Czekam na lepsze czasy pogodowe.
Przeszukujac foty wczoraj zobaczylam, ze 2010 i 2011 tez taki beznadziejny był. A w 2013 r. Dokladnie w ten dzien to snieg lezal wiec takie jesienie tez sie zdarzaly z przeszlosci.
2013 r. Byla mokra wiosna ale lato bylo piekne, pobity zostal rekord temp w sierpniu. Jak dzis to pamiętam bo robilismy altanke i robotnicy nie mogli dachu zrobic bo papa sie rozklejala nie mozna jej bylo dotknac bo parzyla.