Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 14:38, 14 sty 2018

Do góry
Pprawiłam osobiście, odwróciłam i weszło dobrze u mnie.
Ogród z wilkiem zamkn. 14:37, 14 sty 2018

Do góry
Aaaaa, jeszcze skrzynie na warzywa Też widzę tutaj swoją "cegiełkę", z ogrodu z lustrem zobaczyłaś??

W skalniaku staraj się dosadzać to, co już jest, żeby nie było po jednym, a po kilka i rób takie "fale" , plamy z jednego gatunku. Co jakiś czas posadź coś na pniu, jałowczyk, czy sosenkę szczepioną. Albo ciekawie powyginane drzewko.
Ogród z wilkiem zamkn. 14:34, 14 sty 2018

Do góry
Przybyłam pochwalić, proste linie to wielka zmiana na plus.

Szczególnie mi się podobała ta prostokątna rabata w trawniku. Świetnie wygląda.

Na razie kamienie na skalniaku trochę przeważają nad roślinnością, ale za chwilę wszystko zarośnie i się "porozlewa" i będzie super skalniak.

Wyprostowanie krawędzi w skalniaku także wyszło mu na dobre i to, że wywaliłaś kostki odgraniczające. Pochwały za pochwałami ślę Madziu. Świetnie wyszło,a będzie jeszcze lepiej, to pewne jest.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:31, 14 sty 2018

Do góry
Nie, to nie jest za duża prośba, już lecę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:20, 14 sty 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)
Witaj Danusiu , zrobiłam kilka zdjęć z mojego ogrodu wczoraj i dzisiaj .Taki olsztyński ogródek beż sniegu . Czy mogłabym je w Twoim wątku pokazać . Czy raczej każdy zamieszcza zdjęcia swojego ogrodu we własnym wątku . Nie znam reguł Ogrodowiska . Ale kto pyta nie błądzi . U nas dzisiaj -8 stopni i bez sniegu . Jak myślisz Danusiu , czy hortensje ogrodowe i azalie japońskie to wystarczy jak gałązkami świerkowymi okryłam ? czy flizeliną muszę owinąć . Nie lubię tych flizelinowych chochołów , na razie okryte są gałązkami . Pozdrawiam .

Basiu możesz albo w wątku tematycznym zamieścić, albo założyć własny watek jeśli chcesz prowadzić pamiętnik ogrodu.

Tutaj się zakłada

https://www.ogrodowisko.pl/watek/new?forum_id=3

Kalettes (Kalerosse) 18:46, 13 sty 2018

Do góry
Kale to jarmuż. Pozostała cząstka nazwy wskazuje na smak grzybowy??
Świerk pospolity ekspansja korzeni 18:43, 13 sty 2018

Do góry
Statyka drzewa może zostać naruszona i przy silnym wietrze może się pochylać lub nawet przewrócić.

Pozostałe pytania - nie znam odpowiedzi.
Buk pospolity - Fagus sylvatica 18:42, 13 sty 2018

Do góry
Kolumnowych buków nie tnę
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 14:01, 13 sty 2018

Do góry
Zdjęcie odwracasz na pulpicie, klikasz prawym przyciskiem myszki masz napis w środku

"Odwróć w lewo, odwróc w prawo"
Madżenie ogrodnika sezon 2017 12:11, 13 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Marzenko, u mnie też ciemierniki dały czadu. Az się martwię co będzie jak przymrozi. Też przebłysk miałam: czyżby Anglia u nas była? bo pogoda prawdziwie angielska. Kordyliny i agawa jeszcze częściowo nie sprzątnięte. Eksperyment robię czy da radę Pozdrawiam. Aż się martwiłam i Sebka wypytywałam Witaj w Nowym Roku!

Danusiu mam nadzieję, ze tegoroczna zima będzie iście Angielska i że już nie domrozi. Przecież ja róż nie okopczykowałam!! Więc nie ma prawa dotrzeć do Wrocławia. Na razie duże przymrozki trzymają się z daleka od mojego miejsca zamieszkania

Dziękuję za troskę ! jestem cała i zdrowa i czekam wiosny
Brzoza - Betula 11:58, 13 sty 2018

Do góry
Jeśli chcesz aby to była brzoza, to niech rośnie, brzozy rosną wysoko
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 11:56, 13 sty 2018

Do góry
Tak, już trzeba przykrywać rośliny.

Różanecznikom niekoniecznie szkodzą niskie temp. a bardziej susza fizjologiczna, mroźne, wysuszające wiatry i brak zacisznego miejsca. Ustaw ekrany zasłaniające.

Co z hortensjami, ale jakie to hortensje? Bukietowe, ogrodowe czy jeszcze inne? Bo to zasadnicza różnica.

S,a wskazówki, że jeśli przez dłuższy czas utrzymują się na minusie, to rośliny wrażliwe należy okrywać.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/443-jak-ochronic-rosliny-zima
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 08:47, 12 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Twój pomysł z Danusiowymi poprawkami
Za drzwiami do ogrodu... 08:46, 12 sty 2018

Do góry
Witaj, jeśli otworzyłaś drzwi, prowadź dalej.
Brzoza - Betula 08:01, 12 sty 2018

Do góry
Tak naprawdę nie wiem, jaki masz zamysł. Piszesz że się rozlazły na boki, potem że uciąć przewodniki, ale czy przewodnik główny, który powoduje że rosną do góry, czy przewodniki bocznych gałęzi, które powodują, że rośnie w sposób niekontrolowany, naturalny.

Normalnie brzozę trzeba podciąć mądrze, żeby nie wyglądała jak szarakuł, co często widać po cięciu elektrowni. Serce się wtedy kraje.

Ja bym podcięła wszystkie dolne piętra po pniu, bez sęków, żeby to było prawdziwe drzewo. Korona nad płotem a brak dolnych gałęzi.

Żadnych przewodników bym nie skracała. Ewentualnie na rozgałęzieniu pędów te najwyższe, żeby tak nie strzelała w górę.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:24, 11 sty 2018

Do góry
Opublikowany nowy artykuł, dużo zdjęć zamieściłam.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/524-ogrod-z-domieszka-srebra
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:23, 11 sty 2018

Do góry
Bardzo Wam dziękuję.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:53, 11 sty 2018

Do góry
I ja dołączam się do gratulacji .Gratuluję uznania mediów , publikacji i programów w TV. Oczywiście w 100% zasłużone . To bardzo miłe dla człowieka , że ktoś go dostrzega i docenia . Podziwiam Cię również Danusiu za takie mądre podejście do życia . Wiesz co jest ważne , ważniejsze i najważniejsze . Oglądałam też ostatnio kilka odcinków archiwalnych z realizacjami Gardenarium . Jesteś na nich szczera i skromna . Bardzo Cię za to i lubię i podziwiam . Nie jednej osobie woda sodowa uderzyłaby do głowy . Szczerze gratuluję . Pozdrawiam .
Choinka żywa po świętach, postępowanie 21:30, 11 sty 2018

Do góry
Barylaba napisał(a)
Witam wszystkich!

Mam od zeszłego roku mały świerk doniczkowy, który ma się bardzo dobrze ale ponieważ był kupiony na choinkę, nie planowałam go nigdzie obsadzać, bo zwykle doniczkowe świerki sprzedawane przed świętami mają uszkodzone korzenie i szybko się kończą. Ten jak już wspomniałam ma się świetnie i chcę go za jakiś czas, najprawdopodobniej na przyszły rok, obsadzić gdzieś w glebie ale teraz musi dotrwać do tego momentu w doniczce.
Chciaąłbym najlepiej go przesadzić, dlatego zwracam się do Was z pytaniem: Jak to zrobić. Jakiej ziemi użyć, czy dać nawóz itp. Jak duża musi być doniczka w stosunku do świerka ( ma on teraz niecały metr wysokości, około 80 cm). Stoi na zewnątrz, nie w mieszkaniu.
Będę wdzięczna za jakiekolwiek informację!

Teraz jest zima, nie przesadza się roślin, bo nie rosną i nie potrzebują nic, oprócz wilgoci w glebie gdy jest odwilż (na plusie). Nie mogą być ani zalane (stac w wodzie) ani suche.

Jedyne co możesz zrobić, to zakopać d gruntu, aby ochronić bryłę korzeniową przed przemarzaniem.

Przesadzisz na wiosnę.

Czy człowiek, je gdy śpi? Nie. Więc daruj świerkowi nawozy, bo tylko mu zaszkodzisz. Czekaj do wiosny.

Przesadzisz w kwietniu. A nawozić będziesz dopiero, co najmniej miesiąc po przesadzeniu, czyli połowa maja. Gdy zacznie rosnąć, a korzenie się zregenerują po przesadzeniu. Najpierw musi przezimować.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies