Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Obrzeża rabat - oddzielanie kory od żwiru 19:59, 09 sty 2018

Do góry
W ostatnim ogrodzie wielkie płyty posadawiałam w trawniku na podsypce z cementem.
Ale wybierałam na brzegach, żeby w trawnik cement nie właził.

Link w podpisie 19:54, 09 sty 2018

Do góry
Jeszcze dodam, że możesz go edytować w nieskończoność, albo dodając ciągle nowe zdjęcia, jak ja robię, rok po roku, albo zmieniając zdjęcia na coraz nowsze.
Link w podpisie 19:53, 09 sty 2018

Do góry
Wizytówka to specyficzny dział. Tam się nie komentuje, tylko właściciel watku może pisać, ptrzedstawiając gotowy ogród i najlepsze zdjęcia, w takim układzie jak sobie zaplanuje. Najlepiej przedstawiać pory roku, poszczególne kolekcje roślin, zakątki.

Jak się zabrać? Już piszę.

Pisz nowy watek
https://www.ogrodowisko.pl/watek/new?forum_id=48

Link w podpisie 19:49, 09 sty 2018

Do góry
Dorota - W moim małym ogródeczku

Zacytuj to i skopiuj bez słowa quote
Link w podpisie 19:48, 09 sty 2018

Do góry
Podpis działa, ale całkowicie w całości prowadzi do jednego wątku, wątek trzeba zalinkować oddzielnie, a wizytówkę oddzielnie. Postaram się pomóc.

Ha, po sprawdzeniu wątków jaki założyłaś, stwierdzam że nie masz wizytówki. W dziale tym nie ma twojego ogrodu. Jest w dziale nasze ogrody.

Masz takie wątki

powitania i nasze ogrody
https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=Dorota123&search_in=topics&commit=Szukaj

Nawożenie, zasilanie trawnika 19:45, 09 sty 2018

Do góry
Kiedy - od czasu gdy trawnik zacznie rosnąć.

Od kwietnia bym powiedziała możesz zacząć stosowac nawozy do trawnika. A wczesną wiosną wertykulacja.

Poczytaj artykuły pod tagiem trawnik

Wszystkiego się dowiesz, a jakby co nie było, to dopytasz

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/410-jak-nawozic-trawniki
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/383-naprawa-trawnika-po-zimie-dziury-laty-i-poszarpane-krawedzie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/291-latwe-ogrodnictwo-jak-zrobic-wertykulacje-trawnika
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/169-regeneracja-trawnika-po-zimie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/7-trawnik-latem-praktyczny-niezbednik-uzytkownika-trawnika
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:57, 09 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Niezupełnie, bo pod koronami jest sucho, a gleba jest mocno przekorzeniona. padną szybko z braku wody i wyjałowienia, bo jak podsypiesz dobrej ziemi, to korzenie leśnych drzew natychmiast w to wrosną, do żarcia pójdą.

A czy jest jakaś trawa żeby poradziła sobie pod tymi drzewami? Żeby rąk ładnie to wyglądało? Bo nie mam już pomysłu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:59, 08 sty 2018

Do góry
Dziękuję Ewo za tak wspaniały wpis Teraz wszystkie te detale zabrałam, aby nie zaginęły..znajdą swoje miejsce w nowym wcieleniu. W tym ciężarówka donic wszelakich i kolekcja konewek.
De Vriendenhof - ogród dla przyjaciół (NL) 22:57, 08 sty 2018

Do góry
Jak byłyśmy na majowych otwartych to w jednych było za darmo, a w innych za odpłatnością, dlatego pytam. Nie zawsze jest za darmo.
De Vriendenhof - ogród dla przyjaciół (NL) 22:38, 08 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Super słoneczko i super wielka dalia.

Ile kosztowało wejście?

Nic nie kosztowało. Dzień Otwartych Ogrodów dla tego regionu.
I w tym ogrodzie wyjątkowo też poczęstunek (kawa i ciasteczko) był gratis.
De Vriendenhof - ogród dla przyjaciół (NL) 22:18, 08 sty 2018

Do góry
Super słoneczko i super wielka dalia.

Ile kosztowało wejście?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:39, 08 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ten zestaw od dawna wykorzystuję: od 1999 roku Biała hortensja z dereniem o białych listkach - jak najbardziej. Dawać coś zimozielonego np. ciemierniki, kopytnik, runiankę japońską. Aby nie barwinki, bo to kołtun jest a nie dywan.

Jak mieszać, żeby nie było chaosu - posadzić dużo, grupami a nie dwie trzy sztuki.

Bardzo dziękuję za podpowiedź
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:47, 08 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No patrz, ale zbieg okoliczności Ogrodowisko górą!

Ogrodowisko zdecydowanie podnosi poziom wiedzy praktycznej, poczucie estetyki w komponowaniu roślin. Ale najważniejsze, niesamowite jest to, że stworzyłaś, Danusiu, społeczność, która nie ma granic wiekowych, jest życzliwie nastawiona do siebie, nie traktuje współczłonków jak konkurencji!
Cis - Taxus 10:45, 08 sty 2018

Do góry
No dziś już skute lodem u mnie, minus 5. Co nagle to po diable.
Cis musi mieć czas na zakorzenienie, a ono musi przebiegać w temp. na plusie, plus 12 to moim zdaniem takie minimum, a na plus 12 to nie ma szans przez non stop 6 tygodni.
Inaczej narażasz cisy na zmarnowanie.

Co innego, gdyby były szkółkowane, w doniczkach, ze 100% korzeniami, to wtedy w okresie dość łagodnej zimy można wsadzić, bo im wszystko jedno czy są w doniczkach, czy w gruncie. Mam nadzieję że przybliżyłam temat przesadzania zimowego.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:26, 08 sty 2018

Do góry
No patrz, ale zbieg okoliczności Ogrodowisko górą!
W jakiej odległości sadzić? 09:49, 08 sty 2018

Do góry
marcinmik napisał(a)
Witam wszystkich,

Prawdopodobnie popełniłem bardzo poważny błąd, mianowicie chodzi o sadzenie. Posadziłem około 1000 tuji w kwaśnym torfie, bez mieszania z ziemią, piaskiem czy innym podłożem. Zostały wywiercone dziury o średnicy 25 cm wyspany torf i wsadzone 50 cm małe sadzonki. Zostały posadzone na początku września obecnie mięły 3 miesiące i wyglądają w miarę OK ale czy po zimie będą miały szanse na wzrost ? Z tego co wyczytałem nie stosuje się sadzenia w samym torfie i zmartwiłem się. Co mogę zrobić żeby dostarczyć wartości odżywcze i żeby w przyszłym roku mogły rosnąć w dobrym tempie ? Czy powinienem posypać z wierzchu ziemią albo piaskiem ? Czy tylko posypać nawozem ? A może to nic takiego i nadaremno się martwię ?

Proszę o radę

Torf nie ma żadnych wartości odżywczych, jest jałowy. Nie wiem jaka jest ziemia rodzima obok tych dołków.

Na wiosnę możesz wyjąć i zaprawić dodatkowo kompostem, wymieszać i ponownie wsadzić.
Pewnie nie będzie ci się chciało, więc możesz podsypać nawozem do iglaków, potem korzenie rozwiną się poza dołek więc będą czerpać składniki z ziemi rodzimej.

Mam nadzieję że szmaty nie położyłeś i że nie rosną w trawie ani w chwastach. Pasek żywopłotu należało odpowiednio przygotować, odchwaścić i wyściółkować korą sosnową, przekompostowaną.

Przy okazji poczytaj ten wątek od początku, albo tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/2581-w-jakiej-odleglosci-sadzic-tuje-smaragd?page=2
Głębokość sadzenia drzew, rozstawa, odległości, sadzenie drzew 09:48, 08 sty 2018

Do góry
marcinmik napisał(a)
Witam wszystkich,

Prawdopodobnie popełniłem bardzo poważny błąd, mianowicie chodzi o sadzenie. Posadziłem około 1000 tuji w kwaśnym torfie, bez mieszania z ziemią, piaskiem czy innym podłożem. Zostały wywiercone dziury o średnicy 25 cm wyspany torf i wsadzone 50 cm małe sadzonki. Zostały posadzone na początku września obecnie mięły 3 miesiące i wyglądają w miarę OK ale czy po zimie będą miały szanse na wzrost ? Z tego co wyczytałem nie stosuje się sadzenia w samym torfie i zmartwiłem się. Co mogę zrobić żeby dostarczyć wartości odżywcze i żeby w przyszłym roku mogły rosnąć w dobrym tempie ? Czy powinienem posypać z wierzchu ziemią albo piaskiem ? Czy tylko posypać nawozem ? A może to nic takiego i nadaremno się martwię ?

Proszę o radę

Torf nie ma żadnych wartości odżywczych, jest jałowy. Nie wiem jaka jest ziemia rodzima obok tych dołków.

Na wiosnę możesz wyjąć i zaprawić dodatkowo kompostem, wymieszać i ponownie wsadzić.
Pewnie nie będzie ci się chciało, więc możesz podsypać nawozem do iglaków, potem korzenie rozwiną się poza dołek więc będą czerpać składniki z ziemi rodzimej.

Mam nadzieję że szmaty nie położyłeś i że nie rosną w trawie ani w chwastach. Pasek żywopłotu należało odpowiednio przygotować, odchwaścić i wyściółkować korą sosnową, przekompostowaną.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:24, 08 sty 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)

O "przyśpieszenie kwitnienie" pytałam bo słyszałam , że one mają drugą nazwę róża Bożego Narodzenia a u mnie nigdy na Boże Narodzenie nie kwitły . Teraz jak zobaczyłam u Ciebie, Danusiu te kwitnące ciemierniki to pomyślałam , że jednak na Boże Narodzenie mogą zakwitnąć . Ale jak , przyspieszać ? Pozdrawiam . Dobrej nocy .

Nie przyspiesza się ciemierników w uprawie amatorskiej, tylko producenci, którzy je sprzedają, sterują aby przedłużyć sobie okres zarobkowy.

Iza wyjaśniła sprawę róży bożonarodzeniowej
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:22, 08 sty 2018

Do góry
Ten zestaw od dawna wykorzystuję: od 1999 roku Biała hortensja z dereniem o białych listkach - jak najbardziej. Dawać coś zimozielonego np. ciemierniki, kopytnik, runiankę japońską. Aby nie barwinki, bo to kołtun jest a nie dywan.

Jak mieszać, żeby nie było chaosu - posadzić dużo, grupami a nie dwie trzy sztuki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies