Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Basilikum 20:11, 07 sty 2018

ja mysle, ze sa rozne ciemieriki, moje jedne kwitna od listopada. Na drugiej rabacie nie maja jeszcze nawet pakow. No i jeszcze jedne, ktore maja bordowe kwiaty tez jeszcze sie nie szkuja.

Danus i ja sie dolaczam do podziekowan za ogrodowisko dzieki Tobie moj ogrod pieknieje a dzieki ogrodomaniakom zycie jakies kolorowsze
basia3012 23:20, 07 sty 2018

Ja mam ciemierniki bordowe . One rosną u mnie od 7 lat w gruncie i bardzo się rozsiewają . Chyba dlatego, że ich nie ścinam . Bo one nawet po kwitnieniu są ładne . I tak trzymam je aż staną się brązowe . wtedy je ścinam .Już siewki rozdałam komu tylko mogłam a ostatnio to zaczęłam je ścinać przed rozsianiem nasionek . Bo nie mam sumienia wyrzucać a sadzić już za bardzo też nie mam gdzie .
A te w doniczkach ,to po prostu przesadziłam takie większe siewki z gruntu do doniczek aby w momencie kwitnienia móc postawić je przy wejściu do domu . Bo to takie pierwsze na wiosnę kwiaty .
O "przyśpieszenie kwitnienie" pytałam bo słyszałam , że one mają drugą nazwę róża Bożego Narodzenia a u mnie nigdy na Boże Narodzenie nie kwitły . Teraz jak zobaczyłam u Ciebie, Danusiu te kwitnące ciemierniki to pomyślałam , że jednak na Boże Narodzenie mogą zakwitnąć . Ale jak , przyspieszać ? Pozdrawiam . Dobrej nocy .
eda 23:28, 07 sty 2018

Pozdrawiam Danusiu w Nowym roku 2018 i podziwiam zielone otoczenie cudne ciemierniki i metalowe ozdoby super się prezentują buziaki zostawiam
Basilikum 06:35, 08 sty 2018

Basiu na Boze Narodzenie kwitna te biale helleborus niger i te wlasnie nazywaja sie u nas Christrose czyli roza Bozonarodzeniowa. A Bordowe to u nas Lenzrose czyli roza wiosenna. Lenzrose sa tez w innych kolorach.
Gardenarium 09:24, 08 sty 2018

basia3012 napisał(a)

O "przyśpieszenie kwitnienie" pytałam bo słyszałam , że one mają drugą nazwę róża Bożego Narodzenia a u mnie nigdy na Boże Narodzenie nie kwitły . Teraz jak zobaczyłam u Ciebie, Danusiu te kwitnące ciemierniki to pomyślałam , że jednak na Boże Narodzenie mogą zakwitnąć . Ale jak , przyspieszać ? Pozdrawiam . Dobrej nocy .

Nie przyspiesza się ciemierników w uprawie amatorskiej, tylko producenci, którzy je sprzedają, sterują aby przedłużyć sobie okres zarobkowy.

Iza wyjaśniła sprawę róży bożonarodzeniowej

Instagram Ogrodowiska
Brzozowadzie... 10:23, 08 sty 2018

Danusiu, a jak pięknie Ci dekorują przestrzeń te jasne trawy w donicach, ładnie im w towarzystwie bukszpanów. Też głosuję za zostawieniem dekoracji - piękne, wyważone, z klasą Nie wspomnę o tych kutych kwiatach, ach... Pozdrawiam serdecznie!!!
A mnie Mąż odesłał do Pani - "Chcesz nam zrobić ogród - to musisz wejść na Ogrodowisko!" Też przypadkiem znalazł w internecie oglądając jakieś zdjęcie. Trochę to trwało, a teraz wpadłam jak śliwka w kompot Dziękuję!
Gardenarium 10:26, 08 sty 2018

No patrz, ale zbieg okoliczności Ogrodowisko górą!

Instagram Ogrodowiska
Brzozowadzie... 10:47, 08 sty 2018

Gardenarium napisał(a)
No patrz, ale zbieg okoliczności Ogrodowisko górą!

Ogrodowisko zdecydowanie podnosi poziom wiedzy praktycznej, poczucie estetyki w komponowaniu roślin. Ale najważniejsze, niesamowite jest to, że stworzyłaś, Danusiu, społeczność, która nie ma granic wiekowych, jest życzliwie nastawiona do siebie, nie traktuje współczłonków jak konkurencji!
basia3012 11:21, 08 sty 2018

Dziękuję Wam obu za wyjaśnienie sprawy ciemierników. Dobrze , że można tak od ręki znależć pomoc i fachową poradę . Pozdrawiam , miłego dnia .
Basilikum 13:03, 08 sty 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Ogrodowisko zdecydowanie podnosi poziom wiedzy praktycznej, poczucie estetyki w komponowaniu roślin. Ale najważniejsze, niesamowite jest to, że stworzyłaś, Danusiu, społeczność, która nie ma granic wiekowych, jest życzliwie nastawiona do siebie, nie traktuje współczłonków jak konkurencji!

super podsumowanie