Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród Muszelki 22:18, 08 paź 2017

Do góry
Muszelka napisał(a)
O tej porze snują się po górach tylko takie wariaty jak ja

Wariat nie wariat, wyslij foty do "national geographic" cudowne foty.
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:01, 08 paź 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Podgląd - Tekst poprawny
paniprzyroda napisał(a)

Dorota123 Dzięki co do pytania, trzeba zdobyć/wytoczyć kule, malujesz metodą suchego pedzla ( mało farby akrylowej), nie rozcieńczanej wodą, lekko muskasz końcówkami drewno, niektóre miejsca pozostawiasz prawie nietknięte, potem papier ścierny, można poprawiać/malować/ścierać do zadowalającego efektu. Farba pozostaje we wgłębieniach, dużo znaczy też szlif na drewnie. Można próbować na kawałku wyszlifowanej deski
tu inne zdjęcie

Dziękuję ślicznie za odpowiedź. Największy problem to drewniane kule, spróbuję na styropianowych.

Dorota z kim tutaj rozmawiasz i o czym nie wiem o co chodzi.
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:54, 08 paź 2017

Do góry
Dorota cos pieknego - artystko. Te rura pomalowane ladnie. Bukiet fantastyczny. Narazie tyle bo ide ogladac dalej wstecz co ty znowu modzisz.
Ogród Muszelki 21:45, 08 paź 2017

Do góry
Muszelko, kiedys duzo chodzilam po gorach. Mialam rzut beretem do Beskidu Ślaskiego. Pozniej Karkonosze i Tatry bo blizej niz nad morze. Z centrum to wszedzie daleko teraz po nizinach chodze, na dzialke no i wypady od czasu do czasu w gory raz w roku na tydzien. Bardzo lubie Tatry, ale tam tyle narodu i ten dojazd ze sie odechciewa.

Działka niestety duzo czasu zabiera, ale tutaj sie czuje dobrze a to najwazniejsze.

Źycze wspanialych wypadow w gory.
Pozdrawiam
Ptasi gaj 21:35, 08 paź 2017

Do góry
Muszelka napisał(a)

Moje borówki też mają od dwóch tygodni liście w różnych odcieniach czerwieni (ale nie wszystkie odmiany).

Dlaczego chcesz wyrzucić borówki i jagodę kamczacką? Przecież mają takie pyszne i zdrowe owoce!

Nim dojrzeja to wczesniej albo ptaki albo bazanty obdzibia i po borowce. Jagoda mam 3 sezon krzaki duze, owoce kwasne ze skrzywia czlowiekiem.

W poblizu mam plantacje borowki owoce jak wisnie, codziennie jemy. Zreszta ten rejon gdzie mam działkę to ogromne sady jablek gruszek, czeresni i innych owocow (zaglebie sadownicze, Grójec, Tarczyn, Gora Kalwaria)
Ptasi gaj 18:27, 08 paź 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

U mnie borowka amerykanska czerwienieje tez sie pieknie przebarwia, ale to ostatni rok u mnie i jagoda kanczacka tak samo pożytku z nich nie ma jedynie lisci kolor.

Moje borówki też mają od dwóch tygodni liście w różnych odcieniach czerwieni (ale nie wszystkie odmiany).

Dlaczego chcesz wyrzucić borówki i jagodę kamczacką? Przecież mają takie pyszne i zdrowe owoce!

Gożdzikowa - wiejski ogród 17:28, 08 paź 2017

Do góry
Anabell napisał(a)
Basiu zobacz na pr.

Juz dalie wykopane a u mnie kwitna pełną para. A co one takie pokokardkowane poznaczone.
Ptasi gaj 17:25, 08 paź 2017

Do góry
gobasia napisał(a)
Elu ładnie u Ciebie ,wcale nie widać ,że mokro ...
U mnie dzisiaj leje od rana,całe szczęście ,że mój dom stoi na górce bo jest fatalnie

Moja sasiadka dalsza do kurnika nie moze dojsc (bylam po jajka) tyle wody ma na placu mimo ze gorka. Kaluze stoja z nadmiaru wody.
Ptasi gaj 17:22, 08 paź 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Zaczęły w końcu czerwienieć liście aronii. Zawsze mnie zachwyca ich kolor.

U mnie borowka amerykanska czerwienieje tez sie pieknie przebarwia, ale to ostatni rok u mnie i jagoda kanczacka tak samo pożytku z nich nie ma jedynie lisci kolor. Azalie tez czerwienieja.
Ptasi gaj 17:19, 08 paź 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
piekny winobluszcz jesienia, szkoda ze tylko do pierwszego przymrozku, oby jak najpozniej

Kasiu dopoki wyźe ze wschodu nie nadejda to mrozu nie bedzie. Cały ten syf plynie od zachodu z nad Atlantyku.

Teraz na przemian słońce z chmurami u mnie. A całą noc bedzie swiecil księżyc.
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:05, 08 paź 2017

Do góry
U nas tez leje teraz ale jade pompowac.
Ogród Muszelki 13:01, 08 paź 2017

Do góry
Muszelka przepiekne foty. Jestes artystyczna dusza. Na fotach porzadek tak i w ogrodzie. Wszystko poukladane, wyczyszczone, zadbane. Chce sie ogladac nie bylam dawno wiec przejrzalam prawie wszystko.
Foty ze Śniezki jak z bajki. Kazdego roku tam jestem wiec poznaje nawet bez podpisu.

Ogród Muszelki 12:43, 08 paź 2017

Do góry
Wlasnie wstaw ja na ten watek podany przez Iwone, albo przejrzyj go moze sie nazwa tej horty gdzjes pojawila wiesz jak wyglada przewertuj te ponad 200 stron. Hortensja bardzo piekna zmienna kolorystycznie.
Ptasi gaj 12:36, 08 paź 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Zaczęły w końcu czerwienieć liście aronii. Zawsze mnie zachwyca ich kolor.
ł

W zeszlym roku o tej pprze to byly kolory. Wrzesien przepiekny. Pazdziernik tez mokry ale nie az taki i nie bylo zimno.

To jeszcze wczorajsze.

Ptasi gaj 12:25, 08 paź 2017

Do góry
gobasia napisał(a)
Elu ładnie u Ciebie ,wcale nie widać ,że mokro ...
U mnie dzisiaj leje od rana,całe szczęście ,że mój dom stoi na górce bo jest fatalnie

Nie widaĆ? Bo nie pokazuje. Tak jak wiosna znowu wszystko zalane. Nawet w rurach woda stoi. Nie ma wyjscia musimy jeszcze jeden dren zrobic wzdluz calej dzialki. Czesc dzialki zdrenowana a czesc nie tam gdzie suche oczka z kamieniami. To jest za malo przy takich opadach.
Zaraz jedziemy znowu pompowac. Bo szkoda tui ktore stoja w wodzie. Syzyfowa robota ale zawsze to jakies wodne odciazenie.

W przyszlym roku moze byc znowu sucho i trzeba bedzie podlewac a teraz nadmiar.

U nas teraz tez leje.
Ptasi gaj 12:18, 08 paź 2017

Do góry
zawitka napisał(a)
A mój palibin już zrzuca liście.Twój chyba na słoneczku rośnie.????

Tak moj ma calo dzienne naslonecznienie. Inny Najwiekszy jeszcze kwitnie, ale przbarwia sie na zolto tez na miejscu slonecznym. Trzeci jeszcze zielony rosnie przy rozy bialej Maria Brixen ma bardzo dobra ziemie pewnie dlatego.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:11, 08 paź 2017

Do góry
Tez masz dziwny problem. To moze byc wszystko nawet zyto, owies zakielkowal i wyrosl. Przestan sobie takimi kepkami glowe zawtacac, za miesiac ma byc mroz i snieg i trzeba czekac wiosny.
Troche pozno siana ta trawa nie wiadomo czy powschodzi przy takiej pogodzie. Pierwszy moj trawnik ok 6 m2 tez tak kiedys posialam i nie powschodzil jest za zimno.

Ale wiosna zrobila sie piekna murawa, wiec prawdopodobnie tez wiosna zobaczysz dopiero twoj trawniczek, jezeli sie nic w pogodzie nie zmieni.

Nawet jak przebije stara trawa to usuniesz i to wszystko

Pozdrawiam

Dziękuje za odpowiedź.
Rzeczywiście wkręciłem się może za wcześniej z tymi kępami.
Jak najbardziej się z tym liczyłem siejąc trawę w tym czasie za późno trafiłem na "ogrodowisko".
Teraz tylko czekać do wiosny jeśli nie ruszy to czeka jeszcze paczka trawy do wysiania. Tylko zastanawiam się ewentualnie co z ziemią na wiosnę czy siać i zagrabić i wszystko?

Z drugiej strony wg. producenta można siać do końca września(powinni dodać, że z loterią pogody).
Jestem z województwa łódzkiego patrząc na pogodę długoterminową wyglądało to we wrześniu jeszcze w miarę. Teraz o tyle praktycznie podlewać nie muszę to średnia temp. jest w granicach 10-12 stopni trochę mało.
Pozdrawiam Serdecznie
Gożdzikowa - wiejski ogród 10:45, 08 paź 2017

Do góry
W zeszłym roku likwidowałam miskanta cukrowego jak trzcina cukrowa nie wiem jak się nazywa bardzo wysokiego metr średnicy.
Boże ile ja się nasiłowałam to się w głowie nie mieści. Od siekiery to szpadli i to kilku łom do podważania, nożyce do wycinania.
Dałam radę wyciągnęłam trzy donice korzeni. Dobrze zrobiłam bo w tym roku nic nie wyrosło. Rosną tylko róże.

Jak sobie przypomnę, że mam wiosną też rozsadzać to mi się robi niedobrze, a muszę bo stanowczo za duże.

Jeżeli nie będzie -30 to przeżyją zwiąż je pod koniec października. Trawy ciężko zimę przechodzą jak są obcinane na zimę i nie są związane gdyż woda wpada w rurki i zamarza i je rozsadza - tak mi to ktoś tłumaczył. Lepiej jak woda spływa po związanej trawie no i jest jej cieplej w środku.
Wg prognoz amerykańskich ma być wczesna i ciężka zima.
Prognozy letnie się spełniły a wrzesień to trafili w samo sedno.

Gobasia rozsadzałaś lilie z cebulek kiedy to się robi. Bo dzisiaj wyciągnęłam przez przypadek lilię i miała średnicę 10 cm/ Nie wiem czy dobrze zrobiłam obłupałam kilka łusek i nie wiem co z tym zrobić czy można jeszcze je posadzić czy nie. Czy sadzi się z łusek. jeszcze poszukam w necie co robić.

Elu ja w te amerykańskie prognozy to nie za bardzo ...od kilku lat straszą zimą stulecia

Lilie rozsadzam kiedy mi pasuje ale najlepiej jesienią ...z łusek nigdy nie rozmnażałam,nie mam zielnego pojecia
Kiedyś będzie tu ogród 23:33, 07 paź 2017

Do góry
Anka jestem na str 299 pokazujesz trawke w wodzie pokaz to swoje oczko. Rozum mi stanal i nie wiem jak ta roslina sie nazywa. Nakupilam tego od groma i nie za barszo mi rosnie. Szuwarka kanadyjska -chyba. Tez mam czysta wode, ale stosuje slome jeczmienna no i odkurzam muł dwa razy w roku. Jak zdejme siatke to znowu bede czyscila.
Juz jesien beznadziejna w tym roku ale co zrobic.
Piekne foty traw zadna pora roku nie ma tyle kolorow.

Pozdrawiam.
Ptasi gaj 23:18, 07 paź 2017

Do góry
Kasiu fajny ale dziwne liscie inne zolkna i dlatego zrobilam fote.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies