Muszelko, kiedys duzo chodzilam po gorach. Mialam rzut beretem do Beskidu Ślaskiego. Pozniej Karkonosze i Tatry bo blizej niz nad morze. Z centrum to wszedzie daleko teraz po nizinach chodze, na dzialke no i wypady od czasu do czasu w gory raz w roku na tydzien. Bardzo lubie Tatry, ale tam tyle narodu i ten dojazd ze sie odechciewa.
Działka niestety duzo czasu zabiera, ale tutaj sie czuje dobrze a to najwazniejsze.
Nim dojrzeja to wczesniej albo ptaki albo bazanty obdzibia i po borowce. Jagoda mam 3 sezon krzaki duze, owoce kwasne ze skrzywia czlowiekiem.
W poblizu mam plantacje borowki owoce jak wisnie, codziennie jemy. Zreszta ten rejon gdzie mam działkę to ogromne sady jablek gruszek, czeresni i innych owocow (zaglebie sadownicze, Grójec, Tarczyn, Gora Kalwaria)
U mnie borowka amerykanska czerwienieje tez sie pieknie przebarwia, ale to ostatni rok u mnie i jagoda kanczacka tak samo pożytku z nich nie ma jedynie lisci kolor. Azalie tez czerwienieja.
Muszelka przepiekne foty. Jestes artystyczna dusza. Na fotach porzadek tak i w ogrodzie. Wszystko poukladane, wyczyszczone, zadbane. Chce sie ogladac nie bylam dawno wiec przejrzalam prawie wszystko.
Foty ze Śniezki jak z bajki. Kazdego roku tam jestem wiec poznaje nawet bez podpisu.
Wlasnie wstaw ja na ten watek podany przez Iwone, albo przejrzyj go moze sie nazwa tej horty gdzjes pojawila wiesz jak wyglada przewertuj te ponad 200 stron. Hortensja bardzo piekna zmienna kolorystycznie.
Nie widaĆ? Bo nie pokazuje. Tak jak wiosna znowu wszystko zalane. Nawet w rurach woda stoi. Nie ma wyjscia musimy jeszcze jeden dren zrobic wzdluz calej dzialki. Czesc dzialki zdrenowana a czesc nie tam gdzie suche oczka z kamieniami. To jest za malo przy takich opadach.
Zaraz jedziemy znowu pompowac. Bo szkoda tui ktore stoja w wodzie. Syzyfowa robota ale zawsze to jakies wodne odciazenie.
W przyszlym roku moze byc znowu sucho i trzeba bedzie podlewac a teraz nadmiar.
Tak moj ma calo dzienne naslonecznienie. Inny Najwiekszy jeszcze kwitnie, ale przbarwia sie na zolto tez na miejscu slonecznym. Trzeci jeszcze zielony rosnie przy rozy bialej Maria Brixen ma bardzo dobra ziemie pewnie dlatego.
Dziękuje za odpowiedź.
Rzeczywiście wkręciłem się może za wcześniej z tymi kępami.
Jak najbardziej się z tym liczyłem siejąc trawę w tym czasie za późno trafiłem na "ogrodowisko".
Teraz tylko czekać do wiosny jeśli nie ruszy to czeka jeszcze paczka trawy do wysiania. Tylko zastanawiam się ewentualnie co z ziemią na wiosnę czy siać i zagrabić i wszystko?
Z drugiej strony wg. producenta można siać do końca września(powinni dodać, że z loterią pogody).
Jestem z województwa łódzkiego patrząc na pogodę długoterminową wyglądało to we wrześniu jeszcze w miarę. Teraz o tyle praktycznie podlewać nie muszę to średnia temp. jest w granicach 10-12 stopni trochę mało.
Pozdrawiam Serdecznie
Anka jestem na str 299 pokazujesz trawke w wodzie pokaz to swoje oczko. Rozum mi stanal i nie wiem jak ta roslina sie nazywa. Nakupilam tego od groma i nie za barszo mi rosnie. Szuwarka kanadyjska -chyba. Tez mam czysta wode, ale stosuje slome jeczmienna no i odkurzam muł dwa razy w roku. Jak zdejme siatke to znowu bede czyscila.
Juz jesien beznadziejna w tym roku ale co zrobic.
Piekne foty traw zadna pora roku nie ma tyle kolorow.