Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Moje roślinki 15:27, 19 wrz 2012

Do góry
Las uwielbiam, grzyby zbierać lubię, ale już przerabiać - niekoniecznie
Podziwiam wszystkie dziewczyny, kórym się chce robić te ogromne ilości przetworów na zimę.

"Młodzież" - zacna Drób mnie nieustająco rozbraja - jakaś nostalgia za dzieciństwem chyba

Maju, buziam
Początki w Kruklandii 15:13, 19 wrz 2012

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Teresko no właśnie obawiam się zimy....bo z nudów będę nowe plany obmyślać i wiosną wyjdzie, że znów chcę coś przesadzić

No i dobrze Przecież ogróód to jest niekończąca się opowieść
A skoro miejsce akcji (powieści) jest to samo, tomuszą się zmieniać aktorzy i statyści
Najczęściej wprowadza się nowe postacie, ale czasem aktorzy zamieniaja się miejscami - z ról pierwszoplanowych odchodzą na dalszy plan

Ja nie dalej jak w sobotę zrobiłam nową rabatkę, a dziś już ją będę zmieniać
W Gąszczu u Tess 15:00, 19 wrz 2012

Do góry
Z ptakami to jest chyba tak,ze wiosną jak na przekupy na targu ,potem już jak lato w pełni nie chwalą się,że są jaja w gniazdach i trochę cichną inne znowu się "drą" w zalotach zależnie od ilości "miotów"
Teraz jak się zbliża jesień znowu jest gwarno bo w sadach owoce itd... Ładnie dziś podśpiewywały i to jakieś ptaszki ,które rzadziej dają koncert w mojej okolicy.Jednak musi być to coś popularnego bo słyszałam jedne trele u pani w sklepie ,w centrum miasta więc nie są jakieś bardzo dzikie i płochliwe .
Ja też w tej zieleni za płotem nie mam szczęścia by je móc oglądać ,nawet jak usiądą całym stadem na modrzewiu to mam często problem co to może tam odpoczywać .
Tess,a jak żurawie ?Widziałaś je w tym roku ?Nie chciałabyś oglądać ich odlotu ?
Początki w Kruklandii 14:59, 19 wrz 2012

Do góry
Oj, Justynko, nie marudzimy
Małe są, ale urosną. Szybciej niż myślisz.
A "niedociekliwość" trzeba okiełznać, bo jak zimę przetrzymasz?
Kolorowe rabaty 14:51, 19 wrz 2012

Do góry
Buziam Tess ))))))
W Gąszczu u Tess 14:02, 19 wrz 2012

Do góry
Tess! Przeczytałam wszystko. Zachwyciłam się rabatką frontową - pięknie wyszła i nie martw się korą. Praktycznym trza być: lepsza kora niż łan chwastów, no nie?
Sadzonki żurawki niesamowite. Chyba też będę przed sadzeniem rozdzielać sadzonki. Kupiłam u Kapiasów trawkę palmową i ta sadzonka składa się jakby z kilku palemek. Jak myślisz, można je rozdzielić?
O laurowiśni nic nie powiem, poza tym, że bardzo mi się podoba, ale skoro odbiła po tym, jak ją wycharataliście, to daje sygnał, że uwielbia cięcie! Ja mam u siebie takiego pachruszcza - perukowiec się nazywa. Rośnie jak chce i też zastanawiam się czy go nie utemperować nieco? Miałby za swoje
Pozdrawiam Tereniu!
Problemy z tujami 13:39, 19 wrz 2012

Do góry
Moim zdaniem nasionka produkują
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 13:38, 19 wrz 2012

Do góry
O matko, to Ty aż tak znasz te hosty???

No, ja mam (na razie) tylko stare odmiany, u nich rewersu niet

Dziękuję Zastanawiam się, co mogę dać Ci w zamian. Ale u mnie (na razie) takie rośliny, które wszyscy już mają
To i Ty pewnie też

Kopytnik? Milin? Narecznica...?
W przyszłym roku będę już miała dużo nowych roślin do podziału, bo obecnie sadzę na potęgę

Zielony galimatias 13:37, 19 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)
O, ja jestem za brzozami
One wszędzie same się sieją, to w razie, jakby ktoś się czepiał, można udawać "świnie w kosmosie" i twierdzić, że same się wysiały

Nie do końca polecam brzozy, u mnie za tujami mam las brzozowy to jest strona wschodnia i wiatr mniej dmucha tym samym liści i nasion jest mniej, ale od strony zachodniej po drugiej stronie drogi czyli od frontu jest kolejny brzozowy las, w tym roku warunki były na tyle korzystne że nasion wszędzie było pełno, w każdej pajęczynie, oknie, tarasie i wszystkich roślinach było tego mnóstwo, w każdym kącie, zakamarku. Brzozy pięknie szumią, pięknie wyglądają, bardzo szybko rosną , i dają najwięcej tlenu z pozostałych drzew, jeden listek produkuje tyle tlenu co 1 m2 innych liści to cytat. Ale nie są bez wad, jeśli będzie suche lato, to będzie bardzo dużo listków i gdy spadnie deszcz to się nowe pojawią i będzie znów dużo listków i masę masę grabienia.
Warmińskie dylematy 12:22, 19 wrz 2012

Do góry
Megi napisał(a)

No i sekundo, przy zejściu z tarasu powstała rabata, na której już wcześniej zasadziliśmy buk. Dopełniliśmy ją wczoraj bukszpanami, żurawkami i resztką trawy, która mi została, ale nadal łyso o brakuje mi tutaj wypełnienia w środku rabaty.

Może mądrym głowom, coś przyjdzie na myśl ?

A nie myślałaś, żeby te trzy kule bukszpanowe dać własnie na ten środek, bliżej buka (tak nieregulanie raczej), a w ich miejsce coś innego?
Byłaby ta rabata taka troszkę mniej symetryczna, ale kule podkresliłyby urodę buka.

I dodałabym - koniecznie - trawek do tej rabaty. Do kulek bukszanowych pięknie pasuje hakone All gold albo Aureola, może też być Carex elata Aureola.

Zastrzegam - jestem tu znana z tego, że na projektowaniu się nie znam

A pod limki żeby przykryć łodyżki i żeby było cały rok zielono, można dać żurawki.

Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 12:02, 19 wrz 2012

Do góry
Obornikiem świeżym nawozi się jedynie jesienią. I to tylko przed zakładaniem rabat, tzn. kiedy nie ma jeszcze żadnych nasadzeń.
Póżną jesienią - w listopadzie. Przekopać z ziemią.

Można taki świeży przekompostować (czyli w pryzmie przetrzymać) przez zime, i wówczas wiosną (choć nie wiem, czy to nie za wcześnie) można do wymieszać z ziemią wokół roślin.

Takie jest moje zdanie, ale moja wiedza ogrodnicza prehistoryczna jest
Może obecnie cos się zmieniło?

A gdzież Ty chcesz ten obornik stosować? W mikro ogrodzie????
Rajski ogród Ani 11:53, 19 wrz 2012

Do góry
Aniu, nadgoniłam,jestem na bieżąco
Super sposób na wykiwanie kretów (żurawki w doniczkach)

Jak robisz zdjęcia roslin po zachodzie słońca? Z lampa błyskową?
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 11:34, 19 wrz 2012

Do góry
Kasi nadal nie ma....
Kolorowe rabaty 11:31, 19 wrz 2012

Do góry
asc napisał(a)
Zamiast robić swoje to buszuję po ogrodach......
I nic z teg obuszowania nie wynika... bo zakupiłam cebule ii po 5 szt tradycyjnie jednej odmiany, by było kolorowo.. I ciekawie......
Bo może być estetycznie wizualnie.. wtedy ograniczenie barw... i rodzajó..
Albo może być ciekawie... a to pociąga za sobą koniecznosć barw i nadmiaru gatunków...

Biorąc pod uwagę usposobienie... stawiam jednak na drugi wariant.. z charakterem nie będę walczyć.. nie w tym wieku..... ja już od dawna jestem niereformowalna...... no ciut sie zreformowałam, bo już nie plątałam w skrajnych róznych kolorach .... ale .... nie zapisałąm jakei cebulki mam w której torebce... i nie zapisałąm jak się nazywają. Spieszyłam się wiec sama pakowałam do woreczków i jak zapłaciłam to się obcięłam.... że mam braki edukacyjne......

I blisko rok edukacji na ogrodowisku poszło w las.....

Aniu, boskie

Martek, buziam
Miniaturowy ogródek 11:28, 19 wrz 2012

Do góry
Bardzo jestem ciekawa, jak pokażą ogródek Gabi.

Maja się nieźle męczyła na tej ławeczce, jak jej słońce prosto w oczy świeciło

Kompozycje boskie, Danusia jak zwykle - perfekcyjna i kreatywna

Gabik, gratulacje I "załuj, Rudy, ze cię nie było"....

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 10:29, 19 wrz 2012

Do góry
Kuklik napisał(a)
Teresko, miło mi,że coś Cie zaciekawiło
Z myszek mam: Blue Mouse Ears - tą mogę się dzielić, Snow Mouse może będzie jeden wolny kieł, Frosted Mouse Ears ta ma dopiero dwa, może na wiosnę wypuści więcej mam jeszcze Cat and Mouse, ale ta łobuzica ma tylko jeden kieł zgodny z cechami odmiany, wypuściła ze trzy inne, ale to był rewers do Blue Mouse Ears więc nie ma co dzielić. Czyli ew. te dwie pierwsze

Wszystko mnie zaciekawiło A te roślinki poznałam dzięki Tobie

Z tymi kłami to ni w ząb nie chwytam...
Myślałam, że hosta ma jednolite cechy, a z tego co piszesz, wynika, że nie wszystkie "kły" powtarzają cechy rośliny matecznej???...
Co to jest rewers?...

Boszeszszsz, jaka ja gooopia jestem....

A niebieską myszkę chętnie bym u siebie widziała O ile oczywiście, coś zostanie po obdarowaniu Ozz
Gazony jak obsadzić? 10:14, 19 wrz 2012

Do góry
Kasiu, krótki wątek, to przeczytałam cały
Super nasadzenia zrobiłaś. Szczególnie podoba mi się ta sama, co Joasi
I też optuję za trawkami
Kiedyś będzie tu pięknie ... 09:41, 19 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Marzenko, masz rację - graby by tu pięknie wyglądały
Ja nie lubię bambusów.

ale masz fajnie z tym nawadnianiem Zazdraszczam

Tess dobijasz mnie Jak M wytłumaczyć, że te wielkie bambusy, ktore targal i wkopywal ma teraz wyciepać???

Przegapiłam ten post

Przecież post wyżej napisałaś, że nie lubisz ich
A nie możesz im (bambusom) jakoś "pomóc", żeby uzasadnienie ich usunięcia było?

Kiedyś będzie tu pięknie ... 09:27, 19 wrz 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Marzenko, masz rację - graby by tu pięknie wyglądały
Ja nie lubię bambusów.

ale masz fajnie z tym nawadnianiem Zazdraszczam

Tess dobijasz mnie Jak M wytłumaczyć, że te wielkie bambusy, ktore targal i wkopywal ma teraz wyciepać???

Przegapiłam ten post

Przecież post wyżej napisałaś, że nie lubisz ich
A nie możesz im (bambusom) jakoś "pomóc", żeby uzasadnienie ich usunięcia było?
Kiedyś będzie tu pięknie ... 08:53, 19 wrz 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Tess jeszcze nie są kulkami, bo je w tym roku jeszcze ostro nie cięłam. Mam miniaturową laurowiśnię gajo o kulistym pokroju, zamierzm ją formować w kule

Dzięki, tak się domyslałam U Evchen własnie taką polecałaś.
Choć na zdjeciach nie zlokalizowałam
Miłego dnia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies