Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Gąszczu u Tess

W Gąszczu u Tess

Tess 22:40, 18 wrz 2012

Chwaliłam się niedawno, że kupiłam żurawkę Earth Angel głównie dlatego, że była pięknie rozkrzewiona i zrobiłam z niej 17 nowych egzemplarzy
Oto one (część):

Natomiast nieco dawniej cieszyłam się tutaj, że wysiały mi się ciski malutkie.
Pokazywałam nawet, takie pierzaste maluszki.
Myślałam, że to cisy, raz - że podobne, dwa - że mam dwie sadzonki cisowe, które wyrosły w ogrodzie.
Już wiem, że to nie cisy Wcale, ale to wcale cisów nie przypominają
Oto te maluszki:

Moja trzecia limka zaczyna się przebarwiać

Kiedyś u Bogdzi albo w wątku o ptakach napisałam, że u mnie jest mało ptaków.
Guzik tam, mało
To tylko ja ich nie widzę
Mam mało czasu na obserwowanie przyrody, ciągle poza domem jestem.
W ostatni weekend bardzo dużo kręciłam się po ogrodzie, i okazało się, że ptaków jest mnóstwo
Były i sójki, i sroki oczywiście.
Ale także ciekawska sikorka (ale też ruchliwa szalenie, nie dałam rady złapać jej w kadr), bawiąca się z moim kotem w "kotka i myszkę", czym doprowadzała go do szewskiej pasji
I taki ptak (wrona?):

Tess 22:42, 18 wrz 2012

Ozz napisał(a)
Ano widziałam onegdaj ciętą laurowiśnię na żywopłot, ale gdzieś w odrobinę cieplejszym kraju... jak znajdę to wrzucę... wniosek - tnij na zdrowie byle jakoś wcześno, żeby zdążyły się nowe przyrosty zahartować.

Dzięki, Ozzi
Spróbuję, ale wiosną chyba dopiero.
Choć z drugiej strony - czy ryzykuję teraz?
Niczym, wszak i tak odbije
Ozz 08:03, 19 wrz 2012

Teraz nie jest dobra pora na cięcie, bo się rośliny do zimy przygotowują i lepiej by nie wypuszczały młodych przyrostów

Wow, to chyba wrona siwa?

p.s. muszę się zapisać do Ciebie na kurs rozmnażania żurawek, te sieweczki to niestety chyba thuje zwłaszcza, że leżą wśród takowych. Ale jak lubisz rozmnażać to podpowiem, że cis się ukorzenia cały rok, tzn. cały rok można go próbować rozmnażać z pędów

Z laurowiśnia takie coś znalazłam, najlepiej jakby rosła w zacisznym miejscu (w cieniu tyż ładna :
http://www.gardensandplants.com/uk/plant.aspx?plant_id=2647
Tess 08:32, 19 wrz 2012

Ta wrona siwa (bądź jej krewni i znajomi) usiłują chyba na dachu mojego domu gniazdo założyć.
Kręcą się już od jakiegoś czasu.
Czy to pora na zakładanie gniazd?

Ozzi, ja zrobiłam sadzonki cisowe z każdego ścineczka, jaki miałam
Siedzą pod daglezją obecnie, ale czy coś z nich będzie - zobaczymy.
Zadołuję na zimę, czymś pewnie okryję i może się doczekam

Kurs rozmnażania żurawek jest w kilku wątkach.
O tu na przykład - rewelacyjny!:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1108-ogrod-ktorego-jeszcze-nie-ma-czyli-joaski-ogrod-na-wyobrazni?page=28#post_4

Evchen 09:37, 19 wrz 2012

Tessi, 17 sadzonek.. to musiał być Żurawkowy Potwór
grupa_trzyma... 14:02, 19 wrz 2012

Tess! Przeczytałam wszystko. Zachwyciłam się rabatką frontową - pięknie wyszła i nie martw się korą. Praktycznym trza być: lepsza kora niż łan chwastów, no nie?
Sadzonki żurawki niesamowite. Chyba też będę przed sadzeniem rozdzielać sadzonki. Kupiłam u Kapiasów trawkę palmową i ta sadzonka składa się jakby z kilku palemek. Jak myślisz, można je rozdzielić?
O laurowiśni nic nie powiem, poza tym, że bardzo mi się podoba, ale skoro odbiła po tym, jak ją wycharataliście, to daje sygnał, że uwielbia cięcie! Ja mam u siebie takiego pachruszcza - perukowiec się nazywa. Rośnie jak chce i też zastanawiam się czy go nie utemperować nieco? Miałby za swoje
Pozdrawiam Tereniu!
majkel0326 14:08, 19 wrz 2012

Teresko,sporo tych sadzonek żurawki zrobiłaś,17 z jednej sztuki! Ja rozmnażałam w zeszłym roku,ładnie się przyjęły i rozrosły.Pozdrawiam
Martek 15:00, 19 wrz 2012

Z ptakami to jest chyba tak,ze wiosną jak na przekupy na targu ,potem już jak lato w pełni nie chwalą się,że są jaja w gniazdach i trochę cichną inne znowu się "drą" w zalotach zależnie od ilości "miotów"
Teraz jak się zbliża jesień znowu jest gwarno bo w sadach owoce itd... Ładnie dziś podśpiewywały i to jakieś ptaszki ,które rzadziej dają koncert w mojej okolicy.Jednak musi być to coś popularnego bo słyszałam jedne trele u pani w sklepie ,w centrum miasta więc nie są jakieś bardzo dzikie i płochliwe .
Ja też w tej zieleni za płotem nie mam szczęścia by je móc oglądać ,nawet jak usiądą całym stadem na modrzewiu to mam często problem co to może tam odpoczywać .
Tess,a jak żurawie ?Widziałaś je w tym roku ?Nie chciałabyś oglądać ich odlotu ?
Martek 15:00, 19 wrz 2012

Buziak
Martek 15:01, 19 wrz 2012

A ja też podzieliłam żurawkę Lime Marmelade tylko nie wiem czy się zdążą mocniej ukorzenić te sadzonki .Jedna jest z matecznym korzeniem inne oj nawet nie będę pisać