Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Ogród nad Rozlewiskiem 00:24, 20 wrz 2012

Do góry
Tośmy sobie poutyskiwały na naszą dziwaczną otaczającą nas rzeczywistość (nie mamy sprzecznych ocen ani odrębnych zdań).
Ale ponieważ nerwa od razu łapię, jak te durności widzę i za nie płacę (płacąc podatki), to ja może do spokojniejszych tematów wrócę.
Takich, co to sielskie, anielskie... swojskie i spokojne.

W skansenie ciechanowieckim całe zagrody chłopskie i dworskie zobaczyć można. A jak zagrody, to i to, co w zagrodzie żyło

Fruwało, kwakało, gdakało, piało, beczało, gęgało i bzyczało.

Oj nie, o "bzyczało" nie dziś, bo późno już jest

Zielony galimatias 00:19, 20 wrz 2012

Do góry
boguslaw_r_ napisał(a)

O, ja jestem za brzozami
One wszędzie same się sieją, to w razie, jakby ktoś się czepiał, można udawać "świnie w kosmosie" i twierdzić, że same się wysiały

Nie do końca polecam brzozy, u mnie za tujami mam las brzozowy to jest strona wschodnia i wiatr mniej dmucha tym samym liści i nasion jest mniej, ale od strony zachodniej po drugiej stronie drogi czyli od frontu jest kolejny brzozowy las, w tym roku warunki były na tyle korzystne że nasion wszędzie było pełno, w każdej pajęczynie, oknie, tarasie i wszystkich roślinach było tego mnóstwo, w każdym kącie, zakamarku. Brzozy pięknie szumią, pięknie wyglądają, bardzo szybko rosną , i dają najwięcej tlenu z pozostałych drzew, jeden listek produkuje tyle tlenu co 1 m2 innych liści to cytat. Ale nie są bez wad, jeśli będzie suche lato, to będzie bardzo dużo listków i gdy spadnie deszcz to się nowe pojawią i będzie znów dużo listków i masę masę grabienia.

popieram Tess podobają mi się brzozy Bogusiu a na listki można zastosować ogrodowy odkurzacz mniej grabienia a Gosi projekt fantastyko pozdrawiam Evo
Ogród nad Rozlewiskiem 20:54, 19 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Agatko, ale u nas problem w wywłaszczeniami pod inwestycje celu publicznego mamy już załatwiony. Jest specjalna ustawa.
Problem z niedostateczną ilością dróg szybkiego ruchu leży chyba gdzie indziej - w ustawie prawo zamówień publicznych (tzw. najkorzystniejsza oferta która utożsamia się tylko z najniższą ceną, i stąd bylejakość i nier nieterminowość wykonania, a czsem plajta firmy, która takie zlecenie dostała, w durnych przepisach budowlanych (ekrany wszędzie, gdzie potrzeba i gdzie nie potrzeba. Jechałam ostatnio A2 - cała trasa od Warszawy do Skierniewic zabudowana ekranami, a jak się gdzieś trafił maleńki prześwit, to okazywało się, że żadnych budynków nie ma na kilometry)

To powoduje, że budujemy drogo... A na drogie budowanie nas nie stac...
Kółeczko się zamyka....
Masz rację Tess, ale to co zauważ przeciętny Kowalski, jest zbyt trudne do wyobrażenia ludziom, którzy projektują i realizują te projekty, a może to celowe działania, żeby pewne osoby miały z tego korzyść?... Tak samo jest z tymi zamówieniami publicznymi dotyczącymi dróg lokalnych, same paradoksy, niby wygrywa najtańszy wykonawca, a wychodzi drogo bo trzeba potem poprawiać błędy i niedoróbki
Mój kawałek raju II 20:46, 19 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)
A ja się zastanawiałam, gdzież to Ania się zapodziała

Buziam, Aniu Dzień dobry wieczór miłym Paniom

No zapodziałam się prawie na cały dzień wróciłyśmy ok. 18.00 buziolki Tess
Mój kawałek raju II 20:42, 19 wrz 2012

Do góry
A ja się zastanawiałam, gdzież to Ania się zapodziała

Buziam, Aniu Dzień dobry wieczór miłym Paniom
Rajski ogród Ani 20:34, 19 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Aniu, nadgoniłam,jestem na bieżąco
Super sposób na wykiwanie kretów (żurawki w doniczkach)

Jak robisz zdjęcia roslin po zachodzie słońca? Z lampa błyskową?
Witaj Tess jeka rob ię fotki po zachodzie to ustawiam w aparacie błysk automatyczny i aparat sam reguluje, kiedy ma się włączyć lampa
Warmińskie dylematy 19:42, 19 wrz 2012

Do góry
Joasko, Abiko dziękuję serdecznie za wizytę, rozchodników okazałych mam pod dostatkiem, bo to jedne z ulubionych roślin mojej mamy, więc dostałabym w prezencie ile chcę w sumie to jakieś wyjście, lubię jak kwitną, tylko co do nich, żeby utrzymać efekt pełnej rabaty przez cały rok, trawy to chyba trochę za mało, muszę poprzeglądać jakieś kompozycje z rozchodnikami ?

Tess świetna myśl, zwłaszcza że dzisiaj dostałam bukszpany w prezencie jedną małą kulkę od mamy i spory krzaczor od sąsiadów, którzy stwierdzili, że im ten bukszpan tylko zawadza ale hakone u mnie nie ma nigdzie, jest nie do kupienia, więc muszę szukać innych rozwiązań, dzisiaj byłam z Monteverde w dwóch szkółkach i z carexów była jedna doniczka, którą oczywiście capnęłam

Moniko Ty u mnie, a ja przed chwilką szukałam Ciebie w Twoim wątku, co za telepatia też się zdecydowałam na bukszpany i przywiozłam trochę małych sadzonek od mamy, która jest mistrzynią w rozmnażaniu roślin

A poniżej kilka fotek z dzisiejszych zakupów, w szkółkach nie fotografowałyśmy, bo przez cały czas padało, mamy tylko zbiorowisko w samochodzie, a jutro już pokażę rośliny na swoich miejscach w ogrodzie

I na koniec, Ania robi zdjęcia roślinom pod swoim domem, a ja Ani
oczywiście od Ani nie wyszłam z gołymi rękami i zostałam czymś cudnym obdarowana, ale zdjęcie i opis jutro, jak już zabiorę się za wsadzanie

Kiedyś będzie tu pięknie ... 18:37, 19 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Marzenko, masz rację - graby by tu pięknie wyglądały
Ja nie lubię bambusów.

ale masz fajnie z tym nawadnianiem Zazdraszczam

Tess dobijasz mnie Jak M wytłumaczyć, że te wielkie bambusy, ktore targal i wkopywal ma teraz wyciepać???

Przegapiłam ten post

Przecież post wyżej napisałaś, że nie lubisz ich
A nie możesz im (bambusom) jakoś "pomóc", żeby uzasadnienie ich usunięcia było?

Tess jak pomyślę jaki koszt.... To wolę dla nich inne miejsce znaleźć już wykoncypowalam za płotem tylko przez zimę przemyślę z której strony
Kiedyś będzie tu pięknie ... 18:32, 19 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Tess jeszcze nie są kulkami, bo je w tym roku jeszcze ostro nie cięłam. Mam miniaturową laurowiśnię gajo o kulistym pokroju, zamierzm ją formować w kule

Dzięki, tak się domyslałam U Evchen własnie taką polecałaś.
Choć na zdjeciach nie zlokalizowałam
Miłego dnia

Tess laurowiśnia gajo, rosną 4 szt obok siebie. Jedną wzięłam w kółeczko.

W ubiegłym roku miały może 15 cm, w tym ponad 30-40 cm. Ponieważ już się fajnie zaaklimatyzowały w przyszłym roku mocno je pociacham
Zielony galimatias 16:37, 19 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Ev, pytałaś o tuje, jak szybko rosną.
Ja nie pamietam, jak szybko moje rosły, zbyt dawno to było

ale zobacz tu

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1043-ciasny-ale-wlasny?page=69

Zadowala Cię taki przyrost?

Niiiioooo!!!!
jakieś mutanty!
Zielony galimatias 16:36, 19 wrz 2012

Do góry
Ev, pytałaś o tuje, jak szybko rosną.
Ja nie pamietam, jak szybko moje rosły, zbyt dawno to było

ale zobacz tu

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1043-ciasny-ale-wlasny?page=69

Zadowala Cię taki przyrost?
Moje roślinki 15:27, 19 wrz 2012

Do góry
Las uwielbiam, grzyby zbierać lubię, ale już przerabiać - niekoniecznie
Podziwiam wszystkie dziewczyny, kórym się chce robić te ogromne ilości przetworów na zimę.

"Młodzież" - zacna Drób mnie nieustająco rozbraja - jakaś nostalgia za dzieciństwem chyba

Maju, buziam
Początki w Kruklandii 15:13, 19 wrz 2012

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Teresko no właśnie obawiam się zimy....bo z nudów będę nowe plany obmyślać i wiosną wyjdzie, że znów chcę coś przesadzić

No i dobrze Przecież ogróód to jest niekończąca się opowieść
A skoro miejsce akcji (powieści) jest to samo, tomuszą się zmieniać aktorzy i statyści
Najczęściej wprowadza się nowe postacie, ale czasem aktorzy zamieniaja się miejscami - z ról pierwszoplanowych odchodzą na dalszy plan

Ja nie dalej jak w sobotę zrobiłam nową rabatkę, a dziś już ją będę zmieniać
W Gąszczu u Tess 15:00, 19 wrz 2012

Do góry
Z ptakami to jest chyba tak,ze wiosną jak na przekupy na targu ,potem już jak lato w pełni nie chwalą się,że są jaja w gniazdach i trochę cichną inne znowu się "drą" w zalotach zależnie od ilości "miotów"
Teraz jak się zbliża jesień znowu jest gwarno bo w sadach owoce itd... Ładnie dziś podśpiewywały i to jakieś ptaszki ,które rzadziej dają koncert w mojej okolicy.Jednak musi być to coś popularnego bo słyszałam jedne trele u pani w sklepie ,w centrum miasta więc nie są jakieś bardzo dzikie i płochliwe .
Ja też w tej zieleni za płotem nie mam szczęścia by je móc oglądać ,nawet jak usiądą całym stadem na modrzewiu to mam często problem co to może tam odpoczywać .
Tess,a jak żurawie ?Widziałaś je w tym roku ?Nie chciałabyś oglądać ich odlotu ?
Początki w Kruklandii 14:59, 19 wrz 2012

Do góry
Oj, Justynko, nie marudzimy
Małe są, ale urosną. Szybciej niż myślisz.
A "niedociekliwość" trzeba okiełznać, bo jak zimę przetrzymasz?
Kolorowe rabaty 14:51, 19 wrz 2012

Do góry
Buziam Tess ))))))
W Gąszczu u Tess 14:02, 19 wrz 2012

Do góry
Tess! Przeczytałam wszystko. Zachwyciłam się rabatką frontową - pięknie wyszła i nie martw się korą. Praktycznym trza być: lepsza kora niż łan chwastów, no nie?
Sadzonki żurawki niesamowite. Chyba też będę przed sadzeniem rozdzielać sadzonki. Kupiłam u Kapiasów trawkę palmową i ta sadzonka składa się jakby z kilku palemek. Jak myślisz, można je rozdzielić?
O laurowiśni nic nie powiem, poza tym, że bardzo mi się podoba, ale skoro odbiła po tym, jak ją wycharataliście, to daje sygnał, że uwielbia cięcie! Ja mam u siebie takiego pachruszcza - perukowiec się nazywa. Rośnie jak chce i też zastanawiam się czy go nie utemperować nieco? Miałby za swoje
Pozdrawiam Tereniu!
Problemy z tujami 13:39, 19 wrz 2012

Do góry
Moim zdaniem nasionka produkują
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 13:38, 19 wrz 2012

Do góry
O matko, to Ty aż tak znasz te hosty???

No, ja mam (na razie) tylko stare odmiany, u nich rewersu niet

Dziękuję Zastanawiam się, co mogę dać Ci w zamian. Ale u mnie (na razie) takie rośliny, które wszyscy już mają
To i Ty pewnie też

Kopytnik? Milin? Narecznica...?
W przyszłym roku będę już miała dużo nowych roślin do podziału, bo obecnie sadzę na potęgę

Zielony galimatias 13:37, 19 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)
O, ja jestem za brzozami
One wszędzie same się sieją, to w razie, jakby ktoś się czepiał, można udawać "świnie w kosmosie" i twierdzić, że same się wysiały

Nie do końca polecam brzozy, u mnie za tujami mam las brzozowy to jest strona wschodnia i wiatr mniej dmucha tym samym liści i nasion jest mniej, ale od strony zachodniej po drugiej stronie drogi czyli od frontu jest kolejny brzozowy las, w tym roku warunki były na tyle korzystne że nasion wszędzie było pełno, w każdej pajęczynie, oknie, tarasie i wszystkich roślinach było tego mnóstwo, w każdym kącie, zakamarku. Brzozy pięknie szumią, pięknie wyglądają, bardzo szybko rosną , i dają najwięcej tlenu z pozostałych drzew, jeden listek produkuje tyle tlenu co 1 m2 innych liści to cytat. Ale nie są bez wad, jeśli będzie suche lato, to będzie bardzo dużo listków i gdy spadnie deszcz to się nowe pojawią i będzie znów dużo listków i masę masę grabienia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies