Tess! Przeczytałam wszystko. Zachwyciłam się rabatką frontową - pięknie wyszła i nie martw się korą. Praktycznym trza być: lepsza kora niż łan chwastów, no nie?
Sadzonki żurawki niesamowite. Chyba też będę przed sadzeniem rozdzielać sadzonki. Kupiłam u Kapiasów trawkę palmową i ta sadzonka składa się jakby z kilku palemek. Jak myślisz, można je rozdzielić?
O laurowiśni nic nie powiem, poza tym, że bardzo mi się podoba, ale skoro odbiła po tym, jak ją wycharataliście, to daje sygnał, że uwielbia cięcie! Ja mam u siebie takiego pachruszcza - perukowiec się nazywa. Rośnie jak chce i też zastanawiam się czy go nie utemperować nieco? Miałby za swoje
Pozdrawiam Tereniu!
Nie do końca polecam brzozy, u mnie za tujami mam las brzozowy to jest strona wschodnia i wiatr mniej dmucha tym samym liści i nasion jest mniej, ale od strony zachodniej po drugiej stronie drogi czyli od frontu jest kolejny brzozowy las, w tym roku warunki były na tyle korzystne że nasion wszędzie było pełno, w każdej pajęczynie, oknie, tarasie i wszystkich roślinach było tego mnóstwo, w każdym kącie, zakamarku. Brzozy pięknie szumią, pięknie wyglądają, bardzo szybko rosną , i dają najwięcej tlenu z pozostałych drzew, jeden listek produkuje tyle tlenu co 1 m2 innych liści to cytat. Ale nie są bez wad, jeśli będzie suche lato, to będzie bardzo dużo listków i gdy spadnie deszcz to się nowe pojawią i będzie znów dużo listków i masę masę grabienia.
A nie myślałaś, żeby te trzy kule bukszpanowe dać własnie na ten środek, bliżej buka (tak nieregulanie raczej), a w ich miejsce coś innego?
Byłaby ta rabata taka troszkę mniej symetryczna, ale kule podkresliłyby urodę buka.
I dodałabym - koniecznie - trawek do tej rabaty. Do kulek bukszanowych pięknie pasuje hakone All gold albo Aureola, może też być Carex elata Aureola.
Zastrzegam - jestem tu znana z tego, że na projektowaniu się nie znam
A pod limki żeby przykryć łodyżki i żeby było cały rok zielono, można dać żurawki.
Obornikiem świeżym nawozi się jedynie jesienią. I to tylko przed zakładaniem rabat, tzn. kiedy nie ma jeszcze żadnych nasadzeń.
Póżną jesienią - w listopadzie. Przekopać z ziemią.
Można taki świeży przekompostować (czyli w pryzmie przetrzymać) przez zime, i wówczas wiosną (choć nie wiem, czy to nie za wcześnie) można do wymieszać z ziemią wokół roślin.
Takie jest moje zdanie, ale moja wiedza ogrodnicza prehistoryczna jest
Może obecnie cos się zmieniło?
A gdzież Ty chcesz ten obornik stosować? W mikro ogrodzie????
Wszystko mnie zaciekawiło A te roślinki poznałam dzięki Tobie
Z tymi kłami to ni w ząb nie chwytam...
Myślałam, że hosta ma jednolite cechy, a z tego co piszesz, wynika, że nie wszystkie "kły" powtarzają cechy rośliny matecznej???...
Co to jest rewers?...
Boszeszszsz, jaka ja gooopia jestem....
A niebieską myszkę chętnie bym u siebie widziała O ile oczywiście, coś zostanie po obdarowaniu Ozz
Tess jeszcze nie są kulkami, bo je w tym roku jeszcze ostro nie cięłam. Mam miniaturową laurowiśnię gajo o kulistym pokroju, zamierzm ją formować w kule
Dzięki, tak się domyslałam U Evchen własnie taką polecałaś.
Choć na zdjeciach nie zlokalizowałam
Miłego dnia
Ta wrona siwa (bądź jej krewni i znajomi) usiłują chyba na dachu mojego domu gniazdo założyć.
Kręcą się już od jakiegoś czasu.
Czy to pora na zakładanie gniazd?
Ozzi, ja zrobiłam sadzonki cisowe z każdego ścineczka, jaki miałam
Siedzą pod daglezją obecnie, ale czy coś z nich będzie - zobaczymy.
Zadołuję na zimę, czymś pewnie okryję i może się doczekam
Srebrny świerk? Gdzie? Zamiast serbów? No, popracuj, niech nie marudzi
A Ty czemu znowu marudzisz, że z przesadzaniem tuj musiałabyś poczekać.