Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 22:47, 20 wrz 2017

Do góry
ania1110d napisał(a)
Piękne trawki... teraz ich pora ależ są śliczne
Bzyczków i motyli pełno bo zapaszek czują wspaniały

Oj jak tylko słońce wyjdzie to spragnione i latają i nie schodzą z kwiatów.
Mam obok działki drogę którą koszę i specjalnie zostawiłam ją jeszcze pełno kwiatów takich żołtych podobnych do mlecza. Tam jak w mrowisku motyle, pszczoły, osy, trzmiele wszystko fruwa i nektar zbiera. Na ugorze mimozy czy nawłoć już przekwitła więc posilają się na tej drodze. Tak było wczoraj.
Ptasi gaj 22:42, 20 wrz 2017

Do góry
Aurelllia napisał(a)

Ela już obiecywała, że w przyszłym roku nie darujemy - takie cuda trzeba obejrzeć i pocmokać

Mircia macie wszystkie blisko to się jakoś skrzykniemy oby zdrowie było i piękne lato w przyszłym roku. Bo to co teraz się odbywa to nie lato.
Człowiek musi łapać promyk słońca aby coś zrobić w suchej ziemi i nacieszyć się ogrodem.
Ptasi gaj 22:39, 20 wrz 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Elu szerokie kadry ogrodu bardzo mi się podobają. Brzuzki Trawki super.Kiedy otwierasz ogród dla zwiedzających ?☺

Mirka jak będzie wszystko zrobione, już nie długo teraz to odpada bo wszystko już się szykuje do zimy. Chociaż jesień też piękna pora roku ale kiedy nadejdzie ta piękna to nie wiadomo prognozy pogodowe są bardzo niepokojące.

Wiesz ja mam ogród tam gdzie trawy to plaża żwirowa wiosną. Dopiero pod koniec czerwca już trawy większe. Za trawami są: rododendron, horty, róże, i liliowce. Kiedyś miałam tam duzo tulipanów, ale się wyrodziły więc znowu w tym roku zrobię nasadzenia, ale tulipan też góra 2 tygodnie kwitnie. Ratują to miejsce wszędobylskie orliki w jednym kolorze jasno fioletowym.

Postanowiłam sobie, że przyszły rok to zakończenie moich projektów więc bliżej niż dalej.
Zapraszam na kwitnące róże, później trawy, ale już w przyszłym roku.
Ptasi gaj 22:31, 20 wrz 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

A ta to jaka ?

Kasiu to ta sama fota z lipca, ale nie znam nazwy. Kupiona pod Halą Mirowską w sklepie ogrodniczym ok. 4 lat temu. Nie przywiązywałam wagi do nazwy pięknie się rozrosła kwitnie bez przesady cały sezon od czerwca do mrozów.
Mimo deszczowego lata nic sobie z tego nie robi. Bardzo zdrowa róża.
Pod Halą każdego roku są te róże wiosną i jesienią jak się dowiadywałam pani odpowiedziała, że tej jesieni róż nie będą mieli bo wymarzły w szkółce która im dostarczała te róże więc trzeba czekać do wiosny.

Ptasi gaj 21:37, 20 wrz 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Moje pupilki na teraz.

WOW!!!!!!!!!!
Ogród z uśmiechem 21:23, 20 wrz 2017

Do góry

Jola a to na pewno jest grzyb na buksach? Jeszcze popsikaj na robactwo. Chyba Kindzia czy Milka mialy problemy z buksami jakas cma zaatakowala.
Ty sie przyjrzyj dobrze.
Teraz przy takiej pogodzie wszystko moze atakowac. Ja w zyciu nie widziala tyle robactwa.
Roze trzymaja sie dobrze, ale inne rosliny maja liscie wygryzione. Ptaki nie nadążają z wyjadaniem.

Gdzies w jakims czasopismie czytalam o chorobach i szkodnikach Buksow z fotami szukalam przed cHwila i nie moge znalezc.

To na pewno grzyb, niczego innego nie widać. Objawy ćmy sa inne.
Obczytalam juz sporo, gdzie tylko mogłam, wysylalam tez zdjęcia.
Róże i u mnie jakoś sobie radzą. Na razie i tak nie ma sensu pryskanie bo deszcz zmyje wszystkim
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:04, 20 wrz 2017

Do góry
Monia grzybkow duzo. Podgrzybki i prawdziwki. Ja tak prawde mowiac mam ich dosyc, zaczne rozdawac niech sie mecza inni z obieraniem juz mam zapasy.

Lilia bardzo ladna napisz jak sie nazywa jak znasz. Cebulek "dzieci" tez duzo.

Chętnie przygarnę
Ptasi gaj 20:32, 20 wrz 2017

Do góry
c.d. jeszcze róże

A ta to jaka ?
Ptasi gaj 20:27, 20 wrz 2017

Do góry
Znowu te liście.

cis fastigiata

Ptasi gaj 20:13, 20 wrz 2017

Do góry
Trochę bzyków i motyli

motyl na moim rękawie

Ptasi gaj 20:07, 20 wrz 2017

Do góry
c.d. jeszcze róże

bonica dopiero teraz ładnie kwitnie

Ptasi gaj 20:02, 20 wrz 2017

Do góry
c.d.

lawendy przycięte więc łyso

Ptasi gaj 19:57, 20 wrz 2017

Do góry
Moje pupilki na teraz.

Ogrodowy spektakl trwa ... 19:56, 20 wrz 2017

Do góry
Suche oczko w tym miejscu był i jest bardzo duży kamień to co widać to zaledwie czubek. Nie mogłam głębiej kopać bo była już glina.
Chciałam jakoś pokazać ten kamień więc obkopaliśmy i brzegi wyprofilowane,ok. 3 m z każdej strony. Spód wyłożony agro włókniną aby ziemia nie zmieszała się ze żwirem i na to położyliśmy kamyczki i to wszystko podwyższyłam trochę brzegi aby woda się nie wylewała i posadziłam krzaki dokoła rosną tam dagłezje cztery, krzewuszki, pięciorniki zółte i różowe i jałowiec.
Wiosną jak było bardzo mokro było bardzo dużo wody. Nieraz pompujemy wodę z tego oczka aby woda zeszła z terenu.
Obok niego jest jeszcze drugie mniejsze też z kamieniem posadzone w koło sa wrzosy.
A blisko oczka wodnego mam 3 oczko suche w drugiej strony działki grze znowu woda spływa z wewnętrznego drenazu.
Niestety musiałam zrobić drenaż bo glębę mokra 2 sztychy ziemi reszta glina.

Tak po trochu opisałam. Właśnie tam u was było bardzo sucho a u nas jednak podlewało.

Dzięki, właśnie mam żwir i chce mi się takiego oczka - super inspiracja
Ogrodowy spektakl trwa ... 19:54, 20 wrz 2017

Do góry
Właśnie wszyscy pokazują tylko piękności jakie mają, ale na forum bardzo mało fot, że kwiaty schną, że po deszczu wyglądają okropnie, że u róży pod wpływem wody kwiaty się łamie itd.

No widzisz takie prawo rynku - ludzie lubią ładne oglądać i to raczej dopinguje

u mnie dziś raczej depresyjnie chciałabym piękne zdjęcia robić to i ten marny ogrodowy świat wyglądał by lepiej

a wiesz jak się cieszę z tej rośliny no....

dostałam w tym sezonie w trakcie ogrodowych wędrówek

tą kannę tez ostałam - od ub sezonu je polubiłam za liście - takie bananowce - na kwiatach mi nie zależy

a ta od Rysia jest z niskich ciemna na topie fiuuu

Ogrodowy spektakl trwa ... 19:53, 20 wrz 2017

Do góry
Suche oczko w tym miejscu był i jest bardzo duży kamień to co widać to zaledwie czubek. Nie mogłam głębiej kopać bo była już glina.
Chciałam jakoś pokazać ten kamień więc obkopaliśmy i brzegi wyprofilowane,ok. 3 m z każdej strony. Spód wyłożony agro włókniną aby ziemia nie zmieszała się ze żwirem i na to położyliśmy kamyczki i to wszystko podwyższyłam trochę brzegi aby woda się nie wylewała i posadziłam krzaki dokoła rosną tam dagłezje cztery, krzewuszki, pięciorniki zółte i różowe i jałowiec.
Wiosną jak było bardzo mokro było bardzo dużo wody. Nieraz pompujemy wodę z tego oczka aby woda zeszła z terenu.
Obok niego jest jeszcze drugie mniejsze też z kamieniem posadzone w koło sa wrzosy.
A blisko oczka wodnego mam 3 oczko suche w drugiej strony działki grze znowu woda spływa z wewnętrznego drenazu.
Niestety musiałam zrobić drenaż bo glębę mokra 2 sztychy ziemi reszta glina.

Tak po trochu opisałam. Właśnie tam u was było bardzo sucho a u nas jednak podlewało.
Ogrodowy spektakl trwa ... 19:45, 20 wrz 2017

Do góry
Właśnie wszyscy pokazują tylko piękności jakie mają, ale na forum bardzo mało fot, że kwiaty schną, że po deszczu wyglądają okropnie, że u róży pod wpływem wody kwiaty się łamie itd.

Ptasi gaj 19:35, 20 wrz 2017

Do góry
Wstawię jeszcze kilka zdjęć które zrobiłam wczoraj,a może to już ostatnie przy tak ładnej pogodzie.

Tak jak wcześniej pisałam bardzo mokro. Ostatnie ulewy i już woda stoi w suchym oczku.

super to suche oczko - proszę napisz mi jak je zrobiłaś
Ptasi gaj 19:23, 20 wrz 2017

Do góry
Wstawię jeszcze kilka zdjęć które zrobiłam wczoraj,a może to już ostatnie przy tak ładnej pogodzie.

Tak jak wcześniej pisałam bardzo mokro. Ostatnie ulewy i już woda stoi w suchym oczku.

Dużo liści brzozowych ulewy i mocny wiatr dały po sobie znać. Wszystkie liście wybrałam odkurzaczem i przykryłam siatką.

Ogrodowy spektakl trwa ... 18:16, 20 wrz 2017

Do góry

Źle zrozumialas mam roze i hortki, roz wiecej. Wczesniej na twoim watku byla mowa co kto woli. Wiec odpisalam ze nie wybieram. Dla mnie roza i hortensja jest piekna.

U mnie pieciorniki kwitly jak nigdy pieknie mnostwo kwiatow rozowe i
zolte. Obcielam wiosna. U nas mokro duzo deszczu i to widocznie im sluzylo.

Tak czasem co nie pojmę

A u mnie w tym roku jakoś gorzej pięciorniki kwitły. To był dziwny rok - u mnie w lecie była susza i bardzo wysokie temperatury - nie było tyle opadów co u Was. Wiosną też był czas suszy. Teraz znów bardzo mokro a ma być jeszcze bardziej.
Ja moich pięciorników nie zasilam i pomyślałam że dam im gnojówkę z żywokostu bo jeszcze mam a chyba nastawię kolejną bo mi żywokost rośnie a liczę jeszcze na ciepło.

hortensje i róże

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies