Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 19:29, 10 paź 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
O ba! To u mnie tak mokro nie było .
Ale kolory jesieni to pięknie uchwycilas.
Masz sporo drzew liściastych to jest z czego wybrać

U nas jest bardzo mokro w radlinach na polach woda stoi. To znaczy, że ziemia bardzo nasiąknięta. Widziałam, że warzywa marchew i pietruszka jeszcze jest na polach bo pewnie nie moga wjechać.
Ptasi gaj 19:26, 10 paź 2017

Do góry
Rozplenica już żółknie

Róże przez deszcze marnie kwitną to new dawn

Rapsody blue

Forsycja na żółto rozpoczyna i na żółto kończy jesienią

W moim małym ogródeczku - Dorota 19:20, 10 paź 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dorota cos pieknego - artystko. Te rura pomalowane ladnie. Bukiet fantastyczny. Narazie tyle bo ide ogladac dalej wstecz co ty znowu modzisz.
Ja ciągle coś modzę, dlatego nigdy się nie nudzę.

W drugim poście pisałam z paniprzyroda wątek dwa ogrody. Skopiowałam sobie to co mi odpisała, żeby mi nie umknęło może kiedyś zrobię takie kule.

Ptasi gaj 19:15, 10 paź 2017

Do góry
Moje dalie jeszcze trochę kwitną

opadające liście rododendronu, ale ma dużo pąków nawiązanych

Ptasi gaj 19:09, 10 paź 2017

Do góry
Bugenwilla na działce jeszcze ładnie kwitnie

tyle liści na skalniaku trzeba wszystko odkurzaczem zebrać

Mirkowy ogród (początki) 18:42, 10 paź 2017

Do góry
Mirka kupilam stipe po 8,50 u Zamojskich, jeszcze kupie kilka szt molinii bo byla, ale nie mogłam kupic bylam z eM i znowu by gadal. Maja wiele roslin tuje, cisy sprzedaja bardzo ladne i nie drogie.
Przezimuje ja w domu garazu tam chlodno, wiosna posadze na stale mkejsce.

Mirka budujesz juz.
Elu ja już do wiosny żadnych traw nie kupuję.Nasiona ze stipy zbiorę bo może mi się odmieni i ją wysieję.Ale do wiosny jeszcze daleko na myślenie czas Taką miałam marną stipę w tym roku.

Elu tak buduje.
Moja działka na Dębowym Lesie 17:06, 10 paź 2017

Do góry
Aniu u nas leje każdy dzień. Dzisiaj w nocy byla ulewa a ok. 22.00 padal snieg na Środmiesciu. Chmury az czarne tazaja sie po ziemi. Teraz swieci slonce a na horyzoncie czarno.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 13:01, 10 paź 2017

Do góry
benia9185 napisał(a)
Mazanku dithane albo bravo poleciłaś mi właśnie na jesienne pryskanie moich tuji.... i lipa w mojej mieścinie w ogrodniczych nie sprzedaja ,bo zezwolenia trzeba mieć na te opryski,jedynie hurtownie ogrodnicze duze paki dla rolników i tez z pozwoleniem.Previcur mi pan sprzedał,obleci? i nawóz jesienny podsypałam jak zalecałeś.Mam nadzieję ,ze wiosną wystartuja jak trzeba

Benia, ja bym pryskala previcurem, przeczytaj ulotke. Na bezrybiu....

Moze Mazan jeszcze zajrzy to podpowie.
Ptasi gaj 12:33, 10 paź 2017

Do góry
Jade dzisiaj zobacze co sie tam dzieje. Pogoda taka sobie byle by nie lało to woda zejdzie.

Kasiu jak to saczek przeczyscili zbieracz rozumie, ale saczek to srednica mala.
Ja na dzialce tez mam zbieracz i jest caly nowy. Saczki to cholerka wie co tam w nich jest moze za mulone. Musze sie ratowac swoim wewnetrznym drenazem.
Żywopłotki cisowe. 00:36, 10 paź 2017

Do góry
Hania ileż tego masz. Mowa o daliach - takie piękne. Jakie to trzeba mieć zaparcie aby to wszystko ogarnąć posadzić wiosną potem obcinać przekwitłe, pilnować aby ślimaki nie zżarły potem jesień szkoda wyciągać z ziemi ale trzeba się wyrobić znowu obcinać kokardkować i przechować do następnej wiosny.

Haniu moimi pierwszymi kwiatami na działce były właśnie dalie kupione w obi miałam tego od groma i kamy. Kwitły przepięknie, ale ta robota z nimi mnie wykańczała. Najgorsze to przechowanie jeszcze nie miałam pomieszczenia to wywoziłam do W-wy i tam trzymałam w piwnicy.
Po dwóch latach skończyłam uprawę bo wszystko się rozrastało na potęgę. Większa robota niż z burakami czy ziemniakami. Zarzuciłam uprawę i zawiozłam do rodziny i tam uprawiają.
Jedno trzeba przyznać mając dużo dalii zawsze miałam kwiaty w wazonie.

Teraz mam tylko 4 krzaki.

Życzę dużo siły. Pozdrawiam
Żywopłotki cisowe. 00:20, 10 paź 2017

Do góry
Ja cię kręcę ale smakołyki. O Boże, że tez o tej godzinie musiałam tutaj zajrzeć, zaraz idę po ciastko. Piszę tak bo jestem od kilku dni na odwyku ciastkowym.

Chryzantemy ogrodowe to "dąbki". Ja ze Śląska tam się tak mówi.
Ptasi gaj 00:08, 10 paź 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Ślicznie u ciebie.

Ela, a może wzdłuż tui zrobisz rów, podobnie ja żwirowe stawy?

Kasiu już myślimy nad tym. Rów nie za bardzo ale rurę drenarską taka żółtą z odprowadzeniem.
Rów jak będzie sucho to wysuszy korzenie tui.

Ta woda tam się zbiera bo moi sąsiedzi z tyłu działki wybrali humus ok. 40 cm i zrobiła się niecka. W tej niecce zbiera się woda jak w moich oczkach. Ta rura w ziemi to jest ok. 2 m od tej niecki która jest przepełniona wodą i ta woda spływa na moją stronę. Musiałabym się znowu z nimi kłócić ale wtedy wykopię jeszcze głębiej. Kilka pompowań i zejdzie woda najgorsze jest to, że codziennie prawie leje.
Komendówka 23:24, 09 paź 2017

Do góry
Masz kozaki pod brzózkami a maślaki pod sosnami pod rododendronem też blisko sosny rosną.

Pozycja jeże, bo wszędzie mokro nie mogłam się połozyć na glebę.
Nie przejmuj się zrobisz powoli ja tyle lat robię i jeszcze nie zrobiony do końca zawsze coś na drodze stoi jak nie pogoda to jakaś inna franca.

Popatrz jaki wiatr u nas tak nie wiało.
Ptasi gaj 23:18, 09 paź 2017

Do góry
roma2 napisał(a)
Piękne kolory. Widok z pozycji jeża (ja jak robiłam zdjęcie mojemu posianemu trawnikowi, robiłam z pozycji kreta ) boski!

Nie mogłam się przecież położyć na ten mokry trawnik.
Ptasi gaj 23:05, 09 paź 2017

Do góry
Chyba grab kupione drzewko jako brzoza

Tulipanowiec

To są kolorki

Jeszcze lilak palibin największy jaki mam - przebarwiający się na żółto.

Na str. 246 mojego wątku 3 palibin przebarwia się na ala brąz

Ptasi gaj 22:59, 09 paź 2017

Do góry
Tutaj grunt trochę wyżej więc jest dobrze - kalina zmienia kolory

Klon jawor przebarwia się

Widok z wysokości jeża

Ptasi gaj 22:53, 09 paź 2017

Do góry
Najgorzej obawiam się o tuje bo stoją w wodzie.

Z tego dołka woda cieknie wzdłuż tui. Wpuszczona rura bo można chociaż pompować i odbarczyć trochę aby tyle wody nie było

Z tego dołka płynie woda wzdłuż tui

Liście brzozy wszędobylskie

Rybki jeszcze pełne wigoru

Ptasi gaj 22:47, 09 paź 2017

Do góry
Pokażę teraz ile mam wody w suchych oczkach

Tutaj rura w środku aby lepiej można było wypompować bo jest woda ale ono jest za płytkie.

Do kompostownika wejść nie można datura się cieszy bo ma tyle wody pod dostatkiem i to jakiej gnojówka

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:46, 09 paź 2017

Do góry
Monia bylam w Tychach rok temu w pazdzierniku, ale juz nie bylo roslin bardziej wiankowo i zniczowo.
Trzy lata temu bylam wiosna bylo w czym wybierac siostra nakupila roslin z moja pomoca.
Oj tak wszystko sie przebarwia jedynie irgi zielone stoja w miejscu z kolorem.
Pogoda brzydka raz slonce raz chmury jak duza nadejdzie to pada. Wody od groma pozalewane.
Monia zapisuje sie na te cebulki lilii w przyszlym roku bardzo mi sie podobaja bo w tym roku to juz pewnie nie da rady.

U mnie Elu też już widać, że za dużo deszczu, ta pogoda w tym roku wyjątkowo kapryśna...
Ze trzy tygodnie temu wykopywałam te lilie, i małe cebulki wysłałam już Iwonce, także jak na razie nie mam, ale w przyszłym roku spokojnie ci wyślę mam lilie, teraz już wszystkie wymieszane, także nawet nie wiedziałabym, które ci cebulki wysłać, żeby trafić na te właściwe, nie pozaznaczałam sobie, ach czasu brakuje...a zimno się zrobiło...
Ogród z uśmiechem 21:28, 09 paź 2017

Do góry
Jolu bardzo ladne fotki grujecznika i tulipanowca jak ja lubie jesien ale nie w tym wydaniu deszczowym.
Tulipanowca mam tez sie przebarwia nie specjalnie w tym roku urosl bo wiosna zmarzl.
Musze kupic tego grujecznika, ale czy brdzie u mnie rosl.
U mnie brzozy juz polowe lisci zgubily mam duzo sprzatania skalnisk zwiry wszystko zasypane, ale jak tu sprzatac jak wszystko mokre. Sprzatsm odkurzaczem wiec czekam na slonce.

Tulipanowiec wiosną stracił liście dwa razy. Odrosly jak widzisz bardzo dobrze. Grujecznik tez mocno przemarzł. Cieszę sie, że nic im się nie stalo.
Poszlak wczesniej, ze jesień to nie jest moja ukochana pora roku ale kolory ma piękne.
Na liście to ja nie patrzę bo las daje mi ich niesamowite ilości Jak będą takie mokre jak do tej pory to nie mam pojęcia jak jej sprzątać.
Czy grujecznik szybko rośnie? Nawet szybko. Muszę poszukać Ci zdjecia z UB roku. Dam wtedy znać to sobie zobaczysz.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies