Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród z uśmiechem 00:13, 01 wrz 2017

Do góry
Jolu dlaczego masz usuwać, przecież to Twój wątek i tylko hobby. Jesteś malarką nieprofesjonalną tzw. naiwną. Nikifor też był naiwnym. Jest mnóstwo takich talentów którzy maja to coś nie wyuczone a ty to masz. Jesteś duszą artystyczną jaka to piękna cecha.

Jolu wszystkie ładne nie znam się na technice, to akwarele?
Jakbym miała oceniać bardzo mi się podoba ten drugi (rozmyty), następnie ostatni i pierwszy lubię pejzaże. Za martwą naturą nie przepadam za portretami też.

Ogród z łezką II 17:00, 31 sie 2017

Do góry
Kasiu nie wiem ile masz lat ale jesteś miś foto. Małgosia tak samo. Są ludzie którzy są stworzeni do pozowania.
Znam się na tym i wiem co piszę.

Kasiu nie ma sensu wykrawac środków traw u mnie tak było w zeszłym roku pod domem tak mi szkoda było trawy ale ja zostawiłam w tym roku nie ma śladu. Korzenie znajda sobie tam miejsce i tam się rozkrzewia i następnego roku wypuszcza zdzbla.

Te kilometry jak są rozłożone to wcale nie tak dużo.
Ciesze się ze ci się ta objazdowka podobała.
Ogród z łezką II 14:27, 31 sie 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Wnuczka cala babcia.

Ja nie jestem taka śliczna
Ogród z łezką II 14:26, 31 sie 2017

Do góry
Jezeli ty nie napisalas 1250 km to twoja kumpela w podrozy., ale ja tez nie napisalam, ze to ty. Chyba, ze mi sie cos pomerdalo, ale to na razie niemozliwe a moze juz poczatki.

Jednym slowem trawy dobrze rosna u mnie i u ciebie kwestia tylko kompozycji.
Trawy kupowalam na chybil trafil. Czym starsze tym lepiej wygladaja.
Jeszcze w tym roku bo tez srodki u mnie byly wygnite wiec troche je podsypalsm azofoska i widzisz jak urosly.

Ja napisałam, ale nie trudziło nas to zupełnie, mimo odległości

Trawy o tej porze roku dają czadu, ale nie dałabym rady mieć całej rabaty trawiastej, mimo, że podoba mi się bardzo u Ciebie.

U mnie cały ogród dostaje wiosną nawóz i tylko wtedy cały. Potem tylko hortki, rodki, magnolie, borówki i róże.

Też mam trawy z wygnitymi środkami, może następną wiosną się uda to wykroić...
Liliowo i kolorowo:) 13:00, 31 sie 2017

Do góry
Danusiu jak tak bardzo boli to pomysl o komorze hiperbarycznej. Poczytaj co to jest moze pomoze.

Mam kilka wanilek, ale wanilka wanilce nie rowna jeszcze sa odmiany.

Kupilam w zeszlym roku wanile forest sa wysokie ale znowu trawy rozplenice ze ich nie widac, wiec musze cos z tym zrobic. Wanile przytne wiosna wyzej. Tez rozplenice musze podzielic bo sa bardzo duze obszerne.

Basiu zajrzyj na pw.

Zdrowia zycze.
Ogród z łezką II 12:47, 31 sie 2017

Do góry
Wnuczka cala babcia.
Ogród z łezką II 12:39, 31 sie 2017

Do góry
Jezeli ty nie napisalas 1250 km to twoja kumpela w podrozy., ale ja tez nie napisalam, ze to ty. Chyba, ze mi sie cos pomerdalo, ale to na razie niemozliwe a moze juz poczatki.

Jednym slowem trawy dobrze rosna u mnie i u ciebie kwestia tylko kompozycji.
Trawy kupowalam na chybil trafil. Czym starsze tym lepiej wygladaja.
Jeszcze w tym roku bo tez srodki u mnie byly wygnite wiec troche je podsypalsm azofoska i widzisz jak urosly.

Ptasi gaj 12:33, 31 sie 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Twoja trawiasta dech zapiera...piękna! Uwielbiam kwitnące trawy

Twoim rybom troszeczkę jeszcze brakuje do tych rzeszowskich, ale już je widać Nigdy nie widziałam tak wielkich ryb w oczku wodnym jak tam...olbrzymy tam są. Na oko tak z 60 cm długości mają i grube jak dynie

Kasiu sama nie wiem jak trawy kupilam z takimi kolorowymi klosami. To bylo na chybil trafil loteria.

Odnosnie malej-mi to myslalom o ilosci ryb. W tym roku sie tyle urodzilo, ze az czarno w oczku. Daj spokoj co z takimi wielkimi rybami robic ani to oddac ani dalej hodowac.

Robki rodzac sie sa szare czarne dopiero jak maja jakies 10-15 cm to sie przebarwiaja. Na wiosne beda sie przebarwiac. Kupilam w 2015 zaledwie 4 rybki i takie stado juz mam.
Moja codzienność - ogród Oli 23:58, 30 sie 2017

Do góry
leon60 napisał(a)

Molinie sadziłam zeszłej wiosny miała po cztery źdźbła
Brzoza to raczej długo nie postoi trzeba będzie za kilka lat wymienić, moje słupki są stalowe.

Olu za kilka lat to nie wiem jak bedzie. To pomniki stawia sie na lata.

Ale zrobie tak, ze brzoza bedzie zarosnieta. Nie mam w tablecie foty jakimi to pokaze.
Zreszta obecnie jest duzo srodkow impregnujacych. Bede myslala, aby ten moj wymysl brzozowy mnie przezyl.

Jeszcze o podgladaniu. Nad moim ogrodem przynajmnjej raz w tygodniu motolotniarz lata i kreci kola i kreci rac wyzej raz nizej.

Samoloty awionetki tez zawracaja i kolka robia jak eM skosi trawe w fale lub szachownice.
Ja sie ciesze ze im sie podoba.
Moja codzienność - ogród Oli 23:47, 30 sie 2017

Do góry
ana_art napisał(a)
masz absolutnie racje, ja tam lubię zerkać jak jadę samochodem przez wieś ze ludzie coś "ściągnęli" bo to pokazuje ze po pierwsze wieś pięknieje po drugie że podoba sie to co robie pamietam jak przeprowadziliśmy sie na wieś i jedna sąsiadka obok mnie zaprosiła jak dowiedziała sie ze zamierzam ogród robić żebym obejrzała jej. Ogromny ogród ze stawem z różnymi nasadzeniami, mnóstwo kul buksxpanowych przy długim wjeździe, na środku fontanna, rozne drzewa ale kwiatów mało. Pochwaliła bo wszystko zadbane ale nie mój klimat. Po pięciu latach kule u sąsiadki zostały przycięte w żywopłot a sąsiadka często przychodzi podpytać o coś
Z drugiej strony rozumiem ze wścibskość może wkurzać, bo nie zawsze mamy ochotę by właśnie w tym momencie ktoś zaglądał nam przez płot nie chodzi o "chciwość" a uszanowanie czyjejś prywatności.

Na to juz nic nie poradzisz ze ktos wscipski. W kazdym razie zawsze jak tylko na mojej drodze podczas spacerow napotkam na cos ladnego lubie sie przygladac nie zlaeznie gdzie i u kogo. Potrafie zagaic rozmowe jak ktos pieli ogrodek przed swoim mieszkaniem czesto pytam o rosliny i tez opowiadam o swoim ogdodzie.
Ogrodnicy lubia rozmawiac ze soba.
Ptasi gaj 23:24, 30 sie 2017

Do góry
Cynie na szambie

Pierwsze kwitnkenie nie za bardzo tej rozy ciagle burze zniszczyly paczki teraz dopiero zaczyna kwitnac a jaki zapach.

Wczoraj czyscilam oczko z zolknietych lisci lilii bo pozniej gnija i woda metnieje. Woda czysta ale slonce odbija liscie i widok zielonkawy.
Lilie maja jeszcze bardzo duzo pakow kwiatowych w wodzie.
Roslinnosc przy oczku tez juz zołknie.
Ile mi sie ryb namnozylo niedlugo bede miala jak u "malej-mi".

Ostatnia rozyczka pnaca zakupiona w tym roku pierwsze jej kwitnienie dopiero teraz.

Ptasi gaj 23:11, 30 sie 2017

Do góry
Trawa przy oczku, za duze swiatlo i jedna fota nie wyszla.

Jeszcze pierwsza od lewej z innej strony

Winorosl japonska zmienia barwy. Fota troche przeklamana bo to kolor amarantowy

Czubajkowy Ogród 23:08, 30 sie 2017

Do góry
Witaj posadz wlasnie ty wysokie miskanty. Szybko rosna popatrz po trawach.

Pecherznica tez szybko rosnie. Derenie ale trzeba kupic takie wieksze.
Na mokre miejsca choina kanadyjska lub metasekwoje.

Mozesz w ostatecznosci posadzic tuje brabant. Na wiosne bardzo tanio sprzedaja w baletach.

Jeszcze jedno mozesz zrobic sznurki do rozwieszanie prania i zawiesic przescieradlo.

Elu, dziękuję za podpowiedzi Tak, możliwości jest wiele! Nie myślałam o iglakach po swojej stronie, bo chciałam jako tło wykorzystać sosny i świerki od sąsiada dla roślin liściastych, których jest taka różnorodność i które uwielbiam. Faktycznie jednak nie dają one osłony wczesną wiosną i późną jesienią, ale wówczas to także nie jest dla mnie czas siedzenia, bo dzień krótki, a pracy mnóstwo. Nie chcę też być świnką i sadzić sąsiadom zielonej ściany, która zabierze słońce na ich działce - to dla nich południowa strona, rozumiem więc, że chcieli wpuścić więcej światła do siebie. Zaczęłam jednak rozmyślać nad dodaniem jednego lub dwu niedużych iglaków i po swojej stronie ...
Ptasi gaj 23:07, 30 sie 2017

Do góry
Ładna pogoda sloneczko grzalo solidnie aby jak najdluzej.

Nie moglam sie oprzec trawy w sloneczku przy tarasie

Juz zakwitla pierwsza od lewej na focie panorama.

Trzmielina oskrzydlona zmienia barwy

Ogród z łezką II 19:14, 30 sie 2017

Do góry
Jestescie wszystkie podrozniczki zachwycone to sie bardzo cieszę. Kasiu pisalas, ze nie znasz tych stron - piekne prawda.
Co to jest 1250 km na tyle dni. Nawet w Polsce przy dobrej pogodzie mozna milo spedzic urlop. Jeszcze na Roztocze pojedzcie tam tez cudownie.

Trawy w tym roku sa wyjatkowe. Szpaler hort cudowny.

Pozdrawiam

Jesteśmy
Nie...napisałam, że 1250, ale zupełnie tego nie czułam
Mamy piękny kraj, serdecznych ludzi...braknie mi czasu żeby wszystkiego zaznać
Trawy mnie zaskoczyły w tym roku...późno u mnie startowały, z wygnitymi środkami, których nie było jak oddzielić, bo pogoda byle jaka była...a jednak

Hortki czarują

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 18:31, 30 sie 2017

Do góry
Kasiu bylam wczoraj. Moim zdanjem najlepszy wybor wszystkiego zwarty nie trzeba duzo chodzic. I towar pjerwsza klasa.

A do czego ja ci w melonie bylam potrzebna?

Pojechalam po konkretna rosline ale nie dostalam horte silwer dolar nje mkeli nej w tym sezonie. Kupilam wanile forest i molinie i to caly zakup.

Jeszcze kupie jakies cebulowe i to wszystko juz wiecej nie kupuje, moze ze 3 krzaki roz bo jedne wyszdze w inne miejsce bo sie nje sprawdzily inne sa bardzo piekne. Niektore jeszcze mlode w przyszlym roku powinny byc juz bardziej rozkrzewione. Dam im czadu i to wszystko.

Mamjuz dosyc zakupow. Przestane jezdzic do roslinnych bo zwariuje o
D tych chciejstw a co oczy nie widza sercu nie zal.

pw ci napisalam
Zszywkowy ogród marzeń :) 12:19, 30 sie 2017

Do góry
Zagladam i trzymam kciuki za rewolucje. U mnie rewolucja trwa i trwa. Kopie, przekopuje przesadzam sadze nowe i taki kolowrot jak jestem na dzialce.

Mam przepiękną pogodę do pracy ale opiekuje się babcią i nie mogę ruszać się z domu A później jak wraca mama to znowu goście i ciagle coś
Ps. Trzymam kciuki za Twoją rewolucje

Wzgórze chaosu 12:09, 30 sie 2017

Do góry
Witam. Iwona o czym ty piszesz co ty chcesz okielznac? Masz piekny zadbany ogrod z tego co przejrzalam. Moze masz cos czego nie pokazalas, ale widze piekne drzewa i rosliny, oczko czyste jak rybki widac. Czego chciec wiecej.
Goczalkowice to ogrod pokazowy i mozgi nad nim pracuja aby byl przez caly rok piekny.
Jak zatrudnisz ogrodnika do konserwacji to tez taki bedziesz miala tylko to jest wydatek.

Pozdrawiam.
W drodze do zieleni 11:58, 30 sie 2017

Do góry
Aniu nie kupilas pysznoglowki z choroba a moze, one sa bardzo podatne na chorobe to maczniak grzyb cholerny trzeba niestety pryskac jak tylko z ziemi wychodzi co 2 tygodnie.
W tym roku wszystkie grzyby szaleja po roslinach bo jest mokro. Wystarczy jeden cieply wilgotny dzien i pojawi sie maka na roslinie. Przenosi ja powietrze.
Zszywkowy ogród marzeń :) 11:51, 30 sie 2017

Do góry
Zagladam i trzymam kciuki za rewolucje. U mnie rewolucja trwa i trwa. Kopie, przekopuje przesadzam sadze nowe i taki kolowrot jak jestem na dzialce.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies