Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Moja codzienność - ogród Oli 22:50, 08 sie 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
tak jak powiedziałam jeśli ma czas i ma sprzęt (chociażby wspomniana betoniarka, czy inne typu wiertarki, piły itp) to wszystkiego idzie się nauczyć
gorzej jak się wraca z pracy o 20 i jedyny wolny dzień to niedziela...

Kiedyś mój M obiłby dach deskami i położył papę sam. Z racji tego, że wraca do domu najczęściej w sobotę po południu, mimo posiadanych umiejętności musieliśmy wszystko zlecić. Przecież w niedzielę by nie robił na dachu.
Wracam do czytania
Ogródek Iwony 22:15, 08 sie 2015

Do góry
Siedzimy na tarasie. Zrywa się wiatr. Z temperatury 42 stopnie w cieniu w ciągu dnia zrobiło się 23
Na noc mój telefon przewiduje deszcz na 83%.
Oby się spełniło i podlało roślinki. Drzewka na tę okazję późnym wieczorem posadziliśmy.
Ogród Mirelli 22:10, 08 sie 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)

To Twoje bystre oko Iwonko wszystko zauważy. Zdecydowanie za mała odległości 30 cm

Za mało. Ja mam lawendę drugi rok. Robi piękne poduszki już ma średnicy 45 cm. A co będzie za rok ?
Buziak
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:01, 08 sie 2015

Do góry
Basenu zazdroszczę. Zeszłoroczny przebity, nowy będzie na drugi rok.
Dziś co chwilkę chłodny prysznic brałam. Wieczorem podlewanie ogrodu i nóg z węża było wielką przyjemnością. Teraz siedzimy na tarasie, w dzień rekord w cieniu: 42 stopnie. Teraz zeszło do 24. W nocy może popada. Tak mój telefon mówi na 88%. W oddali grzmi.
Ładne zakupy Marzenko zrobiłaś.
Od nowa ... na przekór wszystkim 21:37, 08 sie 2015

Do góry
iwka napisał(a)

Twój termometr wskazuje tyle samo?

U mnie wskazywało 42 w cieniu
Najgorętszy dzień spośród ostatnich.
Roślinki w dzień musiałam do korzenia dolewać. Wszystko miało zwinięte listki .
Ogrodowy spektakl trwa ... 18:15, 08 sie 2015

Do góry
Mirko, bardzo ci dziękuję za fotki klona w różnych stadiach rozwoju.
Kupiłam dziś go w szkółce. Trochę mnie martwi szczepienie na wysokości 150 cm, chciałam wyżej szczepionego. Był jedyny, zdrowy, ładny. W transporcie złamała się jedna gałązka roczna, ale to chyba nie problem.
Twoja wizualizacja pozwoli mi na odpowiednie jego posadzenie. Będzie rósł na tle ziwlonego żywopłotu. Dziękuję ci, bardzo mi pomogłaś w podjęciu decyzji
Ogród Mirelli 14:01, 08 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
No, robisz postępy. Powiedz Mirella, w jakiej odległości od siebie i krawężnika sadziłaś lawendę. Jaka jest odległość między jej środkami ?

To Twoje bystre oko Iwonko wszystko zauważy. Zdecydowanie za mała odległości 30 cm
Ogródek Iwony 13:59, 08 sie 2015

Do góry
Kochani, zbiorowo dziękuję za podpowiedzi. Za gorąco na odpalanie kompa. Więc napiszę ogólnie, a wieczorem z osobna.
Byłam w szkółce. Kupiłam klona jesionolistnego Odessanum, jedynego w moich szkółkach, takiego jak ma Mira, Karol i Ewa Bacowa. Do tego dwie śliwy wiśniowe Nigra. Jako gratis wpadła mi do auta perovska i liatra, bo kompozycji takiej pozazdrościłam Kasi
Klon był jeden szczepiony na 1,50 początek korony. Zmieniła mi się więc koncepcja nasadzeń. Będzie rósł pojedyńczo. Z boku wjazdu, a nie jak planowałam blisko płotu. Drzewka przywiezione, postawione w cień. Ja schowałam się do domu. Na zewnątrz patelnia. 42 stopnie w cieniu.
Wszystko musi poczekać na ochłodzenie. Wtedy zrobię przymiarki. I fotki. Cierpliwości Kochani.
Ogrodowy spektakl trwa ... 12:38, 08 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mirko, przyszłam się przywitać i fotkę prosić. Podobno masz cytrynowego klona - przysłała mnie do ciebie Kasia. Jak on się nazywa i czy mogłabyś mi go pokazać? Chciałabym szczepionego, nie wiem, jak się u ciebie sprawuje. Pozdrawiam

a jeszcze dziś udało mi się pstryknąć siłą woli to zdjęcia z dziś
widać że pudla mozna by przyciąć - ale w końcu drzewo to nie zywopłot

od strony gdzie nie ma słońca zzieleniał

a tu od słonecznej jest przypalony - u mnie w lipcu były upały powyżej 40 st teraz też są ale jakoś słońce mniej mimo wszystko prazy

Ogrodowy spektakl trwa ... 05:35, 08 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mirko, przyszłam się przywitać i fotkę prosić. Podobno masz cytrynowego klona - przysłała mnie do ciebie Kasia. Jak on się nazywa i czy mogłabyś mi go pokazać? Chciałabym szczepionego, nie wiem, jak się u ciebie sprawuje. Pozdrawiam

Mój klon to klon jesionolistny Odessanum.Ja mam go ponad 10 lat.Kupiony był nie w drodze poszukiwań i rozmyślań poprostu w listopadzie jak szkółki zamykają zachciało mi się drzewa a musiało byc tanie więc tanio kupiliśmy bo krzywe.
Cały czas jest cięty bardzo mocno bo to podstawowa czynność.Nawet 5 razy a w zasadzie wg potrzeb.
To drzewo wg projektantów nie jest zaliczane do szlachetnych.
Ja mojego połamańca lubię to drzewo w przedogródku, ma szeroką koronę taki parasol i zasłania nas dobrze od ulicy z której się prószy. Ponadto świeci czasem aż nadto.
Teraz kolor żółty powoli zmienia się w lekko zielony.
Zdjęcie zrobię z dziś potem.

A teraz kwiecień

maj

lipiec

Moja codzienność - ogród Oli 03:30, 08 sie 2015

Do góry
Olu, teraz jest ciut chłodniej, więc macham łapką.
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 03:18, 08 sie 2015

Do góry
zabaewa napisał(a)
Dzisiaj jedna z moich nielicznych lilii. Chociaż powoli i po kolei pokazują swoje piękne kwiaty

W tym wydaniu cudowna
Ciekawe jak ogród by się prezentował w tym wydaniu. Buziaki
Edit: godziną się nie dziw. Właśnie córcia do pracy wstaje
Dwa ogrody 03:12, 08 sie 2015

Do góry
Po raz kolejny widzę róże w zestawieniu z hortensjami i bardzo mi się podoba
Do raju daleko - u Ewy 01:29, 08 sie 2015

Do góry
Piękny klimacik u Kasi
Ogródek Iwony 22:13, 07 sie 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Mam dwa to potem zrobię zdjęcia i wstawię. Jesionolistny ma liscie podobne do jesiona stąd ta nazwa, nie wygląda jak klon.

Karol99 napisał(a)
Zdjęcia dla Iwony

To jest klon jesionolistny Odessanum:
Malutki jeszcze.

Rosnie bardzo szybko, nie przypala go na słońcu, jedynie liście mogą trochę blednac. Świetnie znosi cięcie. Lubi wilgotne podłoże, ale jest najbardziej tolerancyjny że wszystkich klonów.

A tu Princeton Gold, sadzony w tym roku dlatego trochę zabiedzony

Ma go nie przypalac. Teraz nie ma tak dobrze wykształconych korzeni i widze że trochę słońce po tych upałach przypieklo listki, ale będzie ok ja się ukorzeni. Ponoć świetnie znosi cięcie. Można formować z niego kule. Musi mieć wilgotno.

Dzwoniłam do szkółki, na stanie są tylko Odessanum. Pan mówi, że nieformowane urośnie duże, ale on ma 10 lat w swoim ogrodzie, przycina go i nie ma z nim problemu. I co teraz? Czekać? Szukać gdzie indziej? W tej szkółce zawsze kupuję najzdrowsze okazy. ?????

Ogród tworzony z pasją 22:08, 07 sie 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Odessanum pięknie rozjaśnia, tutaj na tle śliwy wisniowej

Karol, co to jest za drzewko żółte z prawej strony?
Winobluszcz pięciolistkowy - Parthenocissus quiquefolia 16:51, 07 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Winobluszcz nie rozłazi się głębokimi korzeniami, tylko gałązkami. Każda młoda gałązka leżąca na ziemi, a lubi się płożyć przeogromnie - tworzy korzenie i wrasta w ziemię. Nieopatrznie może dojść daleko. trzeba na bieżąco kontrolować, czy się nie rozłazi.

Witaj Iwona, mój owszem też lubi się pokładać na ziemi i wtedy szybciutko zapuszcza korzenie.
Niestety po 5-latach zauważyłam, że w odległości ok 80-100cm od płotu nagle wyłazi z ziemi... zatem to korzenie poszły daleko pod ziemią
Może na piaskach zachowuje się trochę inaczej niż zwykle?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:32, 07 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Irenko, u mnie zachwycałam się pierwszymi trzema kwiatkami firletki kwiecistej w moim ogrodzie, niektórzy ją odradzają, powołując się na ciebie, ze ekspansywna i trzeba jej pilnować. Znalazłam u ciebie fotki , pozwoliłam sobie zacytować u mnie Miło mi będzie, jeśli dorzucisz swoje trzy grosze, jak się z nią obchodzić. Bo mam jej siewki pierwszy rok w ogrodzie
Czytałam o nowych zakupach. Nie znałam tej roślinki. Ładna

Jest bardzo ekspansywna, choć, jak kwitnie..wynagrodzi ci to z nawiązką; rada taka, jak za dużo siewek, to je trzeba wyplewić i w sumie można ją kontrolować, tak zacznę i ja sama robićjak przekwitnie i zaschną nasiona, rozsyp je wkoło i tyle, innych zabiegów nie wymaga, można ją ścinać i wtedy kwitnie dłużej
floks ciociGosi i moje, schną

kosmos siarkowy

budleje
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:32, 07 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jankosia ma rację.
Łuki, nie wiem, czy już się pytałam, czy szkółka wysyła roślinki ? Mają stronę?

http://www.sklep.bylinowyraj.pl/
Na Łowieckiej 13:24, 07 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

A opuchlaki chociaż zjada? Bo wtedy bym wybaczyła.
Na poważnie - sporo szkód wyżądza. Współczuję.

Opuchlaków na szczęście nie zauważyłam (tfu, tfu - żeby nie zapeszać) ale pędrakami to może się częstować jegomość do woli. Tak się wypasie, że pęknie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies