Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

W kamiennym kręgu od początku 23:13, 16 sie 2017

Do góry
Poukładanie też mnie nadal interesuje. Można mieć i to i to. Idziesz sobie własną ścieżką i to mi się podoba bardzo
Dodam jeszcze, że w tym roku moim odkryciem są dalie Cała kolekcja.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 20:59, 16 sie 2017

Do góry
Wygląda na cis pośredni Hicksii, ale sądząc po tym, że ma 10 lat, to jednak nie jest. Może jakiś kolumnowy ale taki gruby. Ja w każdym razie nie wiem jaki to gatunek ani odmiana.
Winobluszcz pięciolistkowy - Parthenocissus quiquefolia 11:00, 16 sie 2017

Do góry
Nie wrzucać na kompostownik bo będą rosły. Położyć na słońcu - niech wyschną a potem spalić.
System automatycznego nawadniania 10:58, 16 sie 2017

Do góry
Przeczytaj prywatną wiadomość, masz plusik na górze.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:45, 16 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Rabata jest jakby oderwana od rzeczywistości, nie pasuje do kształtu rabat bocznych, albo rabaty nie pasują raczej do niej. Ona sama ma niezły kształt.

Jednak pozostałe rabaty pod płotem są zbyt wąskie, nieproporcjonalne do wielkości ogrodu. Trzeba wziąć się za zmianę rabat najpierw a nie projektować rabatę wyspową. W ogrodzie brakuje większych drzew.

Ja nie umiem pomóc, bo błąd w obsadzeniu leży wcześniej.

Narysuj rzut z góry tej rabaty. Ze zdjęcia słabo widać.

Dziękuję za odpowiedź i uwagi, działka spora ok 40 arów, ciężko ją jeszcze nazwać ogrodem długa rabata(ok 60 m.) rzeczywiście słabo wygląda, dlatego na jesień zostanie zmieniona (fale nieco się wyprostują i będzie szersza. W tej chwili w najszerszym miejscu ma 5 metrów, na rogu więcej) za hortensjami pojawią się świerki (lub inne drzewa nie zrzucające liści) Wysokie (4 m.) drzewo (wiąz górski) znajduje się u "podnóża" tarasu, rabata na podwyższeniu ma za zadanie nieco osłonić taras od sąsiadów i cieszyć oko, dlatego zależy mi na jej szybkim zagospodarowaniu. Ogród w powijakach, wszystkie dotychczasowe prace powstały w tym roku.
Le Jardin Plume 09:41, 16 sie 2017

Do góry
Ciekawa jestem czy ogród obronił się przed ćmą bukszpanową. Ktoś może był ostatnio?
Fitoremediacja czyli biorekultywacja i nie tylko 09:39, 16 sie 2017

Do góry
Zajrzyj Tutek tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5377-le-jardin-plume
System automatycznego nawadniania 09:21, 16 sie 2017

Do góry
No właśnie dlatego tak wygląda, że masz trzy zraszacze, a ten projekt także nie jest prawidłowy. Zraszacze powinny dolewać do siebie, wtedy będzie równomierny opad wody.

Program dał nie wiem dlaczego nierówny zasięg poszczególnych zraszaczy, już wielokrotnie pisaliśmy, że ten program jest wadliwy.

Jeśli chcesz miec złe nawadnianie, zaprojektuj w Gardenie. Takie nasze zdanie.

Masz puste placki, gdzie w ogóle nie podlewa, a tam gdzie podlewa, zraszacze nie dolewają do siebie. Przede wszystkim podaj wymiary tego terenu.

Może coś poradzę. Zraszaczy powinno być pewnie ze dwa razy więcej. Ten dolewa do tego a tamten do tamtego,. w rogach koniecznie zraszacze także.

Na razie co jest źle, a jak będzie dobrze zobaczymy. Podaj wymiary - wszystkie boki i podaj, gdzie jest cień a gdzie teren nasłoneczniony.

Kolejna sprawa - w jedną sekcję nie można łączyc zraszaczy statycznych i rotacyjnych, bo w jednym czasie mają zupełnie inną dawkę wylewanej wody. To duży błąd.

Akwarela w ogrodzie:) 07:35, 16 sie 2017

Do góry
Dziękuję za miłe słowa, szkoda tylko mój ogród to jeszcze nie całość. Jak wiecie dół ciągle czeka na zasypanie, a teren przy szkielecie altanki jeszcze nie zagospodarowany. Na ten przynajmniej mam już pomysł. Zakochałam się w rabacie wzdłuż ulicy przed posesją pani Danusi - Gardenarium. Moja nie będzie taka długa, zmieszczą się tam tylko dwie śliwy umbry. Satysfakcja jednak już jest, rzeczywiście mam już takie kawałki ogrodu, w których odczuwam zadowolenie. Popełniłam po drodze wiele błędów, w tym sezonie traciłam wiele czasu i energii, żeby z nimi powalczyć. Wojna z chwastami trwa, poległam poważnie w ubiegłym roku, ponieważ zerwałam bark (usuwając starego jałowca!) i na jakiś czas musiałam zrobić przerwę. Ograniczyłam się do koszenia trawy i minimalnego grzebania w ziemi za pomocą lewej ręki. Nawet jak to piszę to wydaje mi się to szalone. Coś się jednak działo. Żałuję, że kiedy trafiłam na O. trochę zwariowałam. Niby na początku od razu wiedziałam, czego chcę ale w miarę oglądania zdjęć innych ogrodów zachłystywałam się, a to lawenda, a to jeżówki, kocimiętka, krzewuszki, lilie. Wszystko co wypatrzyłam u innych w czasie kwitnienia i fazy największej urody lądowało na moich grządkach. To był błąd. Straciłam wątek. W końcu poczułam się jak nie u siebie. Niby było ładnie, sąsiadki piały i cmokały mówiąc, że fajnie. Na wiosnę zaczęłam powrót do planu A. Na początku marzył mi się ogród zielony z białym, żeby długo wieczorem był świetlisty. Ograniczam się do niewielkiej ilości gatunków, chcę spokoju. Planuję, planuję i zmieniam. Moje plany to również mój chów host. W końcu kiedyś trafią na grządki. Tylko najpierw muszę skończyć z podstawowymi nasadzeniami. Część host pójdzie na wymianę. Hosty za trawy - powstał już nawet taki wątek na forum, może ktoś będzie miał ochotę. A trawy mają być ostatnim muśnięciem w moim ogrodzie i jeśli kiedyś zacznę je sadzić będzie to znaczyło, że jestem na końcu jego zakładania. Trzymajcie kciuki. Jeszcze raz dziękuję za dobre słowa, dopinguje mnie to ogromnie.
Siejsko czarodziejsko 00:08, 16 sie 2017

Do góry
Jejku, jesteś, to coś napisz, pokaż, pochwal się. Co przejeżdżam, to gapię się.
Działka się sprzedaje przed Tobą
A tylko podglądasz No weź coś wklej
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:18, 15 sie 2017

Do góry
t0shUT napisał(a)
Gardenarium , nie chodzi o wierzchnia warstwę kamieni, niżej foto jak to wyglądało wcześniej Wysypany jest kamień granitowy od 0 do 3cm na grubość warstwy około 40 cm bo miała być kostka w tym miejscu. Ostecznie padła decyzja na na takie trapezy. Czy ten cały kamień trzeba usunąć czy wystarczy tylko pod sosny np metr szerokości i ile głębokości zapewnić odpowiedni grunt?

Problem widzę inny, wydaje mi się że iglaki były także za głęboko posadzone. Takie mam podejrzenie.

Nie rozumiem twojego pytania za bardzo. Trzeba podsypać ziemi, żeby nie zasypywać potem iglaków 10 cm kamieni.
Cały kamień trzeba usunąć, podsypać do odpwoidniego poziomu, posadzić , wysypać kamień 3 cm.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:14, 15 sie 2017

Do góry
Marlena_eu napisał(a)

Rabata jest jakby oderwana od rzeczywistości, nie pasuje do kształtu rabat bocznych, albo rabaty nie pasują raczej do niej. Ona sama ma niezły kształt.

Jednak pozostałe rabaty pod płotem są zbyt wąskie, nieproporcjonalne do wielkości ogrodu. Trzeba wziąć się za zmianę rabat najpierw a nie projektować rabatę wyspową. W ogrodzie brakuje większych drzew.

Ja nie umiem pomóc, bo błąd w obsadzeniu leży wcześniej.

Narysuj rzut z góry tej rabaty. Ze zdjęcia słabo widać.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:10, 15 sie 2017

Do góry
Rokitnik (nie ta odmiana, tylko zwykły) wytwarza bardzo długie odrosty, nawet po kilka metrów, niedługo po posadzeniu będzie wszędzie, w trawniku, u sąsiada, wszędzie.

Ten odmianowy ma co prawda karłowy pokrój i wolniej rośnie, ale odrosty także wytwarza. Trzeba je usuwać, z czasem może się to stać uciążliwe. Moim zdaniem do ogrodu się nie nadaje, a na żywopłot w szczególności.

Nadaje się jedynie na autostrady do pokrywania skarp jako roślina okrywowa.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:54, 15 sie 2017
Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie muszę już nic zmieniać. Ogród jest skończony, już nic w nim polepszyć się nie da. Rzeźba to już była ostatnia wisienka na torcieA normalne prace pielęgnacyjne idą wolnym torem, koszenie co 4 dni - jest, zmywanie chodników co miesiąc, zamiatanie ulicy, co miesiąc (kiedyś co tydzień).

Zwiększyły się przerwy koszenia na ulicy.
Ogród jest samowystarczalny, wygląda doskonale.

Tylko cięcie na razie kuleje, ale przyjdzie na to czas, a jak nie - to w następnym roku. Ja w każdym razie zwalniam. Zwalniam się także z większości obowiązków medialnych.

o fotkach czytam...a właściwie ich braku czytam

o zwalnianiu się tez czytam

bo, że mało cię Danusiu na forum to widzimy ...trudno raczej nie zauważyć ......nie wiem co myśleć o tych wpisach?...jak je rozumieć? myślałam, że twoja niska frekwencja to okres przejściowy ...a teraz wydaje sie, że nadchodzi nowy początek....
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:22, 15 sie 2017

Do góry
kuli napisał(a)

Bardzo dziękuje za odpowiedź.
Po niecałym tygodniu lania wody trawnik wygląda lepiej. Proszę o podpowiedź czy nadal zostać na samej wodzie czy na te miejsca mogę również rozsypać nawóz? Już pora aby sypnąć na całym trawniku.

Posyp jeszcze ostatni raz - normalnym nawozem. We wrześniu tylko jesienny.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:19, 15 sie 2017

Do góry
Uaktualniłam zdjęcia w wizytówce do maja. Od maja nie mam ani jednego nowego zdjęcia
ogrodu nie tylko bukszpanowego
Nawożenie, zasilanie trawnika 19:16, 15 sie 2017

Do góry
Sensu to nie ma, jeśli trawnik dobrze wygląda. A jak wygląda i czy jest sens - ocenimy, gdy pokażesz zdjęcia trawnika. Trudno ocenić pacjenta, gdy się go nie widzi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:51, 15 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie muszę już nic zmieniać. Ogród jest skończony, już nic w nim polepszyć się nie da. Rzeźba to już była ostatnia wisienka na torcieA normalne prace pielęgnacyjne idą wolnym torem, koszenie co 4 dni - jest, zmywanie chodników co miesiąc, zamiatanie ulicy, co miesiąc (kiedyś co tydzień).

Zwiększyły się przerwy koszenia na ulicy.
Ogród jest samowystarczalny, wygląda doskonale.

Tylko cięcie na razie kuleje, ale przyjdzie na to czas, a jak nie - to w następnym roku. Ja w każdym razie zwalniam. Zwalniam się także z większości obowiązków medialnych.

Stwierdzenie że ogród jest skończony świadczy o dorosłości ogrodniczki Miło by było czasami zobaczyć Twój ogród na foteczkach. Pozdrawiam
Kłopoty - problemy z trawnikiem 11:39, 15 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Te gorsze miejsca moim zdaniem zasuszony. albo zalany gorącą wodą z węża, który się nagrzał na słońcu.

Najpierw lej wodę przez tydzień. I to dobrze lej. Potem pokaż zdjęcia trawnika.

Bardzo dziękuje za odpowiedź.
Po niecałym tygodniu lania wody trawnik wygląda lepiej. Proszę o podpowiedź czy nadal zostać na samej wodzie czy na te miejsca mogę również rozsypać nawóz? Już pora aby sypnąć na całym trawniku.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:16, 15 sie 2017

Do góry
Nie zapomnij o dodaniu kompostu, w bardziej zasobnej ziemi mają więcej składników do jedzenia, lepiej też "trzyma" wodę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies