Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pompa do nawadniania ogrodu 07:47, 12 sie 2017

Do góry
lamerczak napisał(a)
Witam. Proszę o pomoc. Czy pompa karcher bp 4 ogarnie 7 zrasZaczy rotacyjnych 5-7m zasieg zraszania. Da odpowiednie cisnienie aby wszystkie naraz mogly pracowac czy potrzebuje cos mocniejszego?.
Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 07:03, 12 sie 2017

Do góry
W zwalczaniu cydalima perspectalis może pomóc też wiedza o jej stadiach rozwoju. Próbuję uporządkować, to co wiem o tym owadzie, poprawcie mnie, jak coś pokręciłem.

1. Na początku kwietnia skądś pojawiają się dorosłe osobniki. Dochodzi do zapłodnienia samicy, która pod spodem liści bukszpanu składa małe żółte jaja.

2. Z jaj (po około 2 tygodniach) wylęgają się gąsienice (larwy ćmy). Gąsienice żerują wewnątrz krzewu bukszpanu (zjadają liście i pędy).

3. Gąsienice przekształcają się w poczwarki, na tym etapie tworzone są oprzędy. Zdjęcia poczwarki można znaleźć na stronie

https://www.lepidoptera.eu/show.php?ID=11194

4. Z poczwarki wykluwają się dorosłe ćmy (imago)

Trochę ogólnych informacji o rozwoju ciem można znaleźć tutaj
https://pl.wikipedia.org/wiki/Motyle

W sezonie pojawiają się 2-3 pokolenia ćmy.

Zastanawiam się od czego zależy wystąpienie tego trzeciego pokolenia? Czy chodzi o warunki atmosferyczne zbliżone to tych z Azji wschodniej, skąd pochodzi cydalima?

Danusia pisze, że gąsienice pojawiają się w 2 terminach: na przełomie kwietnia i maja i w sierpniu.

Gardenarium napisał(a)
Ćma żeruje kwiecień/maj i sierpień, gdy jest gorąco.

Ciekawi mnie, kiedy więc pojawia się to trzecie pokolenie ćmy? Czy, patrząc na okresy pomiędzy w./w. miesiącami, kolejnych gąsienic mamy się spodziewać na początku listopada (może pod koniec października) - o ile zajdą jakieś korzystne warunki do jego wykształcenia ? Czy też to trzecie pokolenie może się wykształcić pomiędzy kwietniem/majem, a sierpniem? Czy natrafiliście na jakieś informacje?

Ciekawa jest też tabelka na stronie

https://www.lepidoptera.eu/show.php?ID=11194

Na ciemnoniebiesko zaznaczony jest tam okres od kwietnia do połowy sierpnia, a w połowie sierpnia narysowana jest jakaś czerwona kreska, a na górze cyfra 12. Czy wiecie może jak odczytać ten zapis? Zastanawiam się, czy może on oznaczać, że po pokoleniu gąsienic, które pojawiają się w sierpniu w danym sezonie nie będzie już kolejnego stadia ćmy?

Znalazłem w internecie artykuł z 11 sierpnia 2017r., z którego wynika, że w tym roku w Krakowie dojrzałość osiągnęły 2 pokolenia ćmy, a jeżeli będzie ciepła jesień, to pojawi się trzecia populacja dorosłych osobników.

Wygląda więc na to, że poprawna jest pierwsza z w.w. koncepcji i trzecie pokolenie gąsienic pojawi się jesienią.

http://krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,22218325,motylek-twardziel-niszczy-bukszpany-jak-sie-go-pozbyc.html?disableRedirects=true

Zastanawiam się też, w jakiej postaci zimuje cydalima i czy przynajmniej część osobników może wymarznąć zimą ? Czy natrafiliście na jakieś informacje o tym?

Może udałoby się znaleźć w ogrodzie jakieś jej stadia przetrwalnikowe i je zniszczyć albo chociaż modlić się o mroźną zimę

Ech, przydałby się jakiś entomolog, chociażby amator
Ogród Bogusława 17:02, 11 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To nie zaraza, bo zaraza to raczej choroba grzybowa. To szkodnik - ćma bukszpanowa

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7857-cydalima-perspectalis-cma-bukszpanowa[/quot

Wiem dla mnie wszystko co zżera moje roślinki to zaraza, jak się o tym robalu dowiedziałem, to pierwsze skojarzenie Danusiowe kuleczki, stożki, jak tam u Ciebie ten robal nie dotarł?
Ogród Bogusława 16:59, 11 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ślicznie Bogusławie się zrobiło, aż nie wierzę, od czasu jak walczyłeś z pędrakami

Pięknie Cię witam Danusiu, dla mnie to zaszczyt,
Pędraki to przeszłość, choć od czasu do czasu trafiają się pojedyncze sztuki,
Gdybyś była w pobliżu zapraszam,
ja już zwolniłem, za 2 miesiące przechodzę na emeryturkę, będę ogrodnikiem całą gębą, czasu będzie więcej, dobijam do 50 lat pracy. może będzie nam dane spotkać się osobiście,
pozdrawiam serdecznie
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 06:47, 11 sie 2017

Do góry
analyzer65 napisał(a)
Nie ma totalnego piachu ale i gleba do żyznych nie należy bo to niewielki ogródek przy mieszkaniu.
Rok temu teren przekopałem, wyrównałem, na to dałem ok 10cm podłoża pod trawniki (masterra). Posiałem mieszankę uniwersalną. Rośnie ale nie jest tak gęsta jakbym chciał. Trawnik jest podlewany i nie ma tu przerw bez wody rzędu iluś dni. W zasadzie podlewany jest codziennie.

System nawadniania na ok 20mkw trawnika?

Skoro to 20m2 to żaden problem, przekopać, nawieźć kompostu usuwając przynajmniej 10 cm i przekopać z piachem. Połozyc trawnik z rolki i podlewać ręcznie.
Chwasty w trawniku 06:45, 11 sie 2017

Do góry
Wspaniała wiadomość i brawo dla całej ekpiy Jak widać można.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:49, 10 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie chce przytyć, jak więcej jej daję - to wiadomo co a jak dostaje 400 g dziennie na dwa razy to wygląda jak modelka na wybiegu, ale chuda jest. Jak dla mnie za chuda.
jeździ ze mną na krótkie trasy, ma nowego kawalera obok, bo sąsiad mi się zmienił na rogu ulicy Leży na kanapie i spi Takiej dobrze. Wysoko, najedzona i za nic nie odpowiada

Danuś mam trzy psy jednej rasy i dwa normalnie wyglądają, a jedna od szczeniaka jak zagłodzona, nic nie poradzę takie predyspozycje ma jak i u ludzi bywa Twoja modelka ma tak samo
Ogród w małym bloku 08:18, 10 sie 2017

Do góry
Może lepiej drzewko w trawniku po prawej jednak?

Ogród w małym bloku 08:17, 10 sie 2017

Do góry
dwie propozycje linii

Ogród Bogusława 08:13, 10 sie 2017

Do góry
boguslaw_r_ napisał(a)

UWAGA Bukszpan - po ostatnich doniesieniach o azjatyckiej zarazie bukszpanów,
oraz informacjach o występowaniu zarazy w Krakowie, bacznie się przyglądam, Łódź od Krakowa nie daleko, lepiej sprawdzić i nie żałować,

To nie zaraza, bo zaraza to raczej choroba grzybowa. To szkodnik - ćma bukszpanowa

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7857-cydalima-perspectalis-cma-bukszpanowa
Ogród Bogusława 08:11, 10 sie 2017

Do góry
Ślicznie Bogusławie się zrobiło, aż nie wierzę, od czasu jak walczyłeś z pędrakami
Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 08:10, 10 sie 2017

Do góry
Gdzieś pisali że tanie pułapki są niedobre, a niby droższe dlaczego lepsze?

Dziś powiesiliśmy 5 szt w strategicznych miejscach.
Ogród w małym bloku 08:07, 10 sie 2017

Do góry
Dwa pierwsze projekty - same nudy

Trzeci w miarę, ale wklej trochę po prawej w 1/3 tarasu jakieś rośliny, niech wchodzą nieco, otulają taras.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:54, 09 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie chce przytyć, jak więcej jej daję - to wiadomo co a jak dostaje 400 g dziennie na dwa razy to wygląda jak modelka na wybiegu, ale chuda jest. Jak dla mnie za chuda.
jeździ ze mną na krótkie trasy, ma nowego kawalera obok, bo sąsiad mi się zmienił na rogu ulicy Leży na kanapie i spi Takiej dobrze. Wysoko, najedzona i za nic nie odpowiada

Super, bardzo sie cieszę Wygłaskaj księżniczkę ode mnie
Wałowanie trawnika, grubość warstwy kompostu 18:01, 09 sie 2017

Do góry
Kikker napisał(a)
Witam.

Przy zakładaniu trawnika z rolki popełniłem błąd. Zamiast przed podlaniem zwałować trawnik, to zrobiłem to po podlaniu. Czy to czemuś grozi? Czy nie ugniotłem za bardzo darni? Trawnik ma już tydzień, codziennie podlewany. Dodaje aktualne zdjęcie trawnika.

Pozdrawiam.

Niczym nie grozi.
Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 09:37, 09 sie 2017

Do góry
Tak, napisałam dolnośląskie.
Żywopłot strzyżony z cisa 09:26, 09 sie 2017

Do góry
Narysuj sytuację. Nie rozumiem " cisy, człowiek i drzewa"
Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 07:03, 09 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Piszcie miasto, albo chociaż województwo, zrobimy mapę Cydalima, gdzie jest obecna

(.....)

Rozprzestrzenianiu się szkodnika może również zapobiec unikanie zakupów roślin pochodzących z obszarów, na których występuje cydalima perspectalis.

Mam na myśli oczywiście wyłącznie rośliny,na których żeruje ta ćma (przede wszystkim bukszpan).

Chodzi nie tylko o zakupy przez internet. W lokalnych szkółkach oraz w dużych centrach handlowych jest sporo roślin pochodzących od hodowców z rożnych części Polski oraz zza granicy. Kupując rośliny, na których znajdują się jajka ćmy lub gąsienice, łatwo przenieść szkodnika na obszar, na którym nie występuje.

Jeżeli ktoś mimo tego decyduje się na zakup, to warto zajrzeć do środka rośliny i sprawdzić, czy nie ma tam pasażera na gapę

Pytanie, czy gołym okiem możemy zobaczyć jajeczka tej ćmy?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies