Trzeba zbadać skład chemiczny wody przede wszystkim, zanim cokolwiek zrobisz.
Rozumiem, że to reklama? Jeden post i nazwa preparatu? Czy masz badania naukowe, że to działa?
Zruszam glebę, aby siewki wyrywały się z korzeniami, poza tym opuszki palców tak nie będą bolały wieczorem. Większe siewki, które da się chwycić w palce wyjmuję z ziemi, malusieńkie podrywam im korzenie i zostają na wierzchu, wysychają i potem nie widać.
Tam gdzie warstwa ściółki, podważam widełkami lub pazurkami, wyjmuję chwasty i wzruszam równając ściółkę, jeśli się poczochrała i nierówno leży.
Jeśli chciałbys poradę, uprzejmie proszę o zadanie sobie odrobinkę trudu i wklejenie zdjęć, aby było widać u nas, a nie chodzić po cudzych stronach
Ja sobie ten trud zadałam, chociaż w części
A więc odpowiedź brzmi tak.
Pod brzozą masz cień i tam ziemia tak nie wysychała, stąd lepsze wschody. W pozostałych miejscach widać że nasiona pospływały z ulewą i są nierównomiernie rozmieszczone. Tam, gdzie gęściej - jest dołek, zgromadziło się więcej nasion.
1. Kołek powinien być bliżej i bardziej stabilizować drzewko
2, kupiłaś drzewko - pokrakę, nie tak powinno wyglądać po zakupie
3. nie wiem co z taką pokraką zrobić, ale na pewno powinnaś po przywiązaniu i ustabilizowaniu wyprowadzić przewodnik, pozostałe gałęzie skrócić i to bardzo, wtedy wypuszczą gałązki bliżej pnia.
Liście ma na końcach bo zapewne nigdy nie było cięte.
W takiej formie drzewko się porozłamuje. Musisz dążyć aby wyglądało tak
W zwalczaniu cydalima perspectalis może pomóc też wiedza o jej stadiach rozwoju. Próbuję uporządkować, to co wiem o tym owadzie, poprawcie mnie, jak coś pokręciłem.
1. Na początku kwietnia skądś pojawiają się dorosłe osobniki. Dochodzi do zapłodnienia samicy, która pod spodem liści bukszpanu składa małe żółte jaja.
2. Z jaj (po około 2 tygodniach) wylęgają się gąsienice (larwy ćmy). Gąsienice żerują wewnątrz krzewu bukszpanu (zjadają liście i pędy).
3. Gąsienice przekształcają się w poczwarki, na tym etapie tworzone są oprzędy. Zdjęcia poczwarki można znaleźć na stronie
Zastanawiam się od czego zależy wystąpienie tego trzeciego pokolenia? Czy chodzi o warunki atmosferyczne zbliżone to tych z Azji wschodniej, skąd pochodzi cydalima?
Danusia pisze, że gąsienice pojawiają się w 2 terminach: na przełomie kwietnia i maja i w sierpniu.
Ciekawi mnie, kiedy więc pojawia się to trzecie pokolenie ćmy? Czy, patrząc na okresy pomiędzy w./w. miesiącami, kolejnych gąsienic mamy się spodziewać na początku listopada (może pod koniec października) - o ile zajdą jakieś korzystne warunki do jego wykształcenia ? Czy też to trzecie pokolenie może się wykształcić pomiędzy kwietniem/majem, a sierpniem? Czy natrafiliście na jakieś informacje?
Na ciemnoniebiesko zaznaczony jest tam okres od kwietnia do połowy sierpnia, a w połowie sierpnia narysowana jest jakaś czerwona kreska, a na górze cyfra 12. Czy wiecie może jak odczytać ten zapis? Zastanawiam się, czy może on oznaczać, że po pokoleniu gąsienic, które pojawiają się w sierpniu w danym sezonie nie będzie już kolejnego stadia ćmy?
Znalazłem w internecie artykuł z 11 sierpnia 2017r., z którego wynika, że w tym roku w Krakowie dojrzałość osiągnęły 2 pokolenia ćmy, a jeżeli będzie ciepła jesień, to pojawi się trzecia populacja dorosłych osobników.
Wygląda więc na to, że poprawna jest pierwsza z w.w. koncepcji i trzecie pokolenie gąsienic pojawi się jesienią.
Zastanawiam się też, w jakiej postaci zimuje cydalima i czy przynajmniej część osobników może wymarznąć zimą ? Czy natrafiliście na jakieś informacje o tym?
Może udałoby się znaleźć w ogrodzie jakieś jej stadia przetrwalnikowe i je zniszczyć albo chociaż modlić się o mroźną zimę
Ech, przydałby się jakiś entomolog, chociażby amator