Rozprzestrzenianiu się szkodnika może również zapobiec unikanie zakupów roślin pochodzących z obszarów, na których występuje cydalima perspectalis.
Mam na myśli oczywiście wyłącznie rośliny,na których żeruje ta ćma (przede wszystkim bukszpan).
Chodzi nie tylko o zakupy przez internet. W lokalnych szkółkach oraz w dużych centrach handlowych jest sporo roślin pochodzących od hodowców z rożnych części Polski oraz zza granicy. Kupując rośliny, na których znajdują się jajka ćmy lub gąsienice, łatwo przenieść szkodnika na obszar, na którym nie występuje.
Jeżeli ktoś mimo tego decyduje się na zakup, to warto zajrzeć do środka rośliny i sprawdzić, czy nie ma tam pasażera na gapę
Pytanie, czy gołym okiem możemy zobaczyć jajeczka tej ćmy?
Trawnik potrzebuje wody. Nie łudź się że wyrośnie na piachu i na pełnym słońcu. jaka by nie była nazwa i producent i tak nic z tego. Załóż nawadnianie.
Możesz wpisać w google po polsku i znajdziesz odpowiedzi po polsku. Mam nadzieję, że wyjaśniłam szczegółowo, Ale nadal nie wiem jakiego drewna szukasz.
Lokalny zakład stolarski powinien wiedzieć takie rzeczy. Ja jestem tylko córką stolarza
Ja traw nie dokarmiam. Sadzę w kompost czy próchnicę. Potem i tak rosną aż nadmiernie. Ważny jest pierwszy rok, muszą się dobrze zakorzenić. Jak chcesz- możesz od maja podlewać florowitem w płynie, oczywiście rozcieńczonym zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Ale nie wiem, czy to dobre, aby wyrosły wielkie potttforrry - które za chwilę siekierą będziesz dzielić.
Poczytaj mój artykuł jak trudno potem podzielić karpę miskanta np.
Bo mnie w nim nie ma i nie mam kiedy Jak wpadnę, jak dziś na godzinkę, to wolę pobuszować po Waszych ogródkach i zobaczyć co słychać Albo udzielić porad potrzebującym, głównie w trawnikach.
Poza tym mam słownie (pięć) kul przyciętych, reszta poczochrana, kiedy to zrobię nie wiem. Pozostałe wszystko - śliczne, ale cisy okropnie zarośnięte Niepodobne to do mnie. Ale jak pisała Ana - są ważne i ważniejsze priorytety.
Nie chce przytyć, jak więcej jej daję - to wiadomo co a jak dostaje 400 g dziennie na dwa razy to wygląda jak modelka na wybiegu, ale chuda jest. Jak dla mnie za chuda.
jeździ ze mną na krótkie trasy, ma nowego kawalera obok, bo sąsiad mi się zmienił na rogu ulicy Leży na kanapie i spi Takiej dobrze. Wysoko, najedzona i za nic nie odpowiada