Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:02, 01 maj 2020

Do góry
Ciągle pada, pada, pada, pada... Lalalala jak bosko

Widoczek z sypialni po wstaniu i ten deszczyk, więcej do szczęścia nie potrzebuję

Przedogródek pod dębem 10:57, 01 maj 2020

Do góry
Przy dębowym pniu posadziłem żonkile i inne cebulowe.

Ponieważ będę tam robił stół wokół pnia, po przekwitnieniu zmienię im miejsce.
Rozpocząłem prace z wyprowadzeniem wody na zewnątrz

Podłączę podlewanie kropelkowe i zamierzam w końcu zrobić fontannę. Misa na nią czeka już rok.
Na rabacie sadziłem niezapominajki a w trawie przy dębie znalazłem wczoraj to

Skąd one się tam wzięły?? Nie na darmo Sylwia z Kasią mówiły, że one się sieją ale skąd?
Przedogródek pod dębem 10:50, 01 maj 2020

Do góry
Właśnie wracam od Ciebie
U mnie popadało przedwczoraj a dzisiaj znowu niespodzianka - pada deszczyk majowy. Taki delikatny - jaki rośliny lubią. Oby jak najwięcej deszczu bo straaasznie sucho.
Na nowej rabacie na razie mało roślin. Królują paprocie. Pióropuszniki bardzo mi się podobają. Jeszcze nie wszystkie wzeszły. Trochę mnie to niepokoi bo część już taka duża. Sprawdzałem posadzone kłącza. Są żywe więc czekam.

Oprócz paproci rosną kępkami niezapominajki, fiołki i dąbrówka
.
Pod płotem posadziłem funkie. Na razie przypadkowo bo gdy je otrzymałem były w kłach i nie rozpoznawałem jakie są. Jesienią już więcej będę wiedział i coś w ich sprawie zdecyduję.
Zacząłem ściółkować skoszoną trawą. Zobaczę jaki będzie efekt. Ziemia na rabacie jest bardzo przepuszczalna i mimo iż podlewam mam wrażenie, że wciąż sucho.
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 10:43, 01 maj 2020

Do góry
Deszczowy dzień....cudnie mam nadzieję, że po takiej majówce ogród będzie piękniejszy, z soczystą zielenią. A wczoraj jeszcze słoneczko świeciło.
Do raju daleko - u Ewy 10:42, 01 maj 2020

Do góry
Wczoraj mąż zrobił wertykulację trawnika. Wieczorem podsypał nawozem. W nocy padał deszcz. Dziś cały dzień też ma padać. Trawnik będzie piękny. Rośliny też się wreszcie nspiją do syta

7
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 10:42, 01 maj 2020

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Fajne sztuki dorwałaś super

Ostatnie sztuki w tym rozmiarze
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:36, 01 maj 2020

Do góry
Witam, podpowiedzcie proszę...
stanowisko rabaty od południa, w środku hortensja waniliowa, z przodu trzy rozplenice japońskie, zastanawiam się nad białym barwinkiem alba lub trzmieliną coloratus jako roślina okrywowa na całą rabatę - plus wymiana prawego cisa na kulę bukszpanową plus cebule wiosną ale jedna i druga okrywowa do półcienia... więc może będzie efekt że będą się męczyły na słońcu... bardzo lubię zimozielone rośliny i chciałabym stworzyć zielony dywan na rabacie ale o jednolitych liściach, proszę o rady

doczytałam jeszcze że ta trzmielina jesienią przebarwia się na purpurowo i że jednak na słoneczne miejsca się nadaje... czy ma ktoś doświadczenie z tą rośliną?

Przerwa na kawę... 10:35, 01 maj 2020

Do góry
EE na owalnej się się skończyły. Tu jest rozproszone słońce więc trochę dłużej kwitną. Ja też coraz bardziej lubię takie delikatne refleksy kolorystyczne. Z miedzią i brązem trawki poniżej jak dla mnie cudo. Muszę za rok dosadzić tych tulipanów dokładnie w tym miejscu. I mniej podciąć trawkę bronze form.
W ogóle wilczomlecze, te odmianowe, coraz bardziej mi się podobają. I widać, że dobrze się u mnie czują. Tiny Tim wsadzony na jesieni z malutkiej sadzonki zbudował spory krzaczek.

Mam jeszcze jedną odmianę, taką o srebrzystych listkach ale ta trudniej przyrasta. Na razie pojedyńczy kikutek
Wiciokrzew - Lonicera 10:24, 01 maj 2020

Do góry
Romulka napisał(a)

Drodzy Forumowicze,

Bardzo proszę o radę. Musimy wymienić konstrukcję tarasową, która jest podporą dla tego gigantycznego wiciokrzewu. Czy jest jakiś sposób, żeby to tylko objętościowo pomniejszyć, a nie ścinać?

Można nieco go prześwietlić aby dało się wyplątać spod pergoli, ale czy się da oderwać i na bok odłożyć, to tylko sama musisz ocenić, bo nie widać jak to jest.
Potem na nowo umocujesz.
A jak się nie da, to po prostu utnij nisko i odbije.
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:22, 01 maj 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Przypominam sobie, że dawno temu podobne miała moja babcia na parapecie, może dlatego podświadomie wybrałam ten kolor.
Ja las mam prawie za ogrodzeniem z trzech stron, więc zapach lasu i śpiew ptaków nieodłącznie mi towarzyszą, komary też.

Rewelacyjnie wyglądają te misy
Jeżówkowe-Love 10:21, 01 maj 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Fajnie tu wiosennie.
100 lat dla córci i gratulacje dla mamusi, torcik na bank pyszny
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:18, 01 maj 2020

Do góry
Anitka napisał(a)
Najbliżej śmietnika posadziłam mahonię pospolitą. Dostałam od Sylwii. Dalej cofnięta jako największa roślina hortensja 'Strong Anabelle'. Początkowo myślałam o kalinie 'Watanabe', ale zmieniłam decyzję. Ona ma ułożenie gałęzi pagodowe, rośnie szeroko, wiec ciężko byłoby z innymi mniejszymi roślinami. Posadziłam jeszcze brunery 'Sea Heart', limonkową hostę, paprocie, kokoryczkę, jarzmianki białe, orliki białe( czekam na paczkę).
Tu też uruchamiamy wyobraźnię.

Fajne wybory brunerki to moje ulubione. Mam aż 3 odmiany i będę w tym roku rozmnażać. Są długo dekoracyjne, zacieniają duże połacie przed chwastami po prostu fantastyczne zadarniacze

A jak roślina w donicy, powinna już rosnąć.... Bo jak nie to robię sadzonki. Będę swoją wykopywać ponieważ mam posadzoną w złym miejscu. Ona nie jest na pierwszy rząd

Kuklika bordowego od Ciebie bym kawałek porwała

Na derenia pagodowego od kilku lat mam chęć ale kompletnie nie mam pomysłu gdzie go dać. Najlepiej wygląda na tle ciemnej zieleni. Co go oglądam to mam 100 000 myśli i zawsze dochodzę do wniosku że on chyba nie do mojego ogrodu
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 10:10, 01 maj 2020

Do góry
vita napisał(a)

E tam, moje rzadkości Zawilce pod krzewy to bardzo dobry pomysł.
Jestem na etapie szukania zadarniaczy. Epimedia, fiołki (tych to mam różnorodność zatrzęsienie), zanotowałam jeszcze pomysł od Mirki, marzankę pod iglaki.

Ale i stopowce

Czwórlisty, po dwóch latach silnie się zagęszczają.

Jeszcze raz zawilec, Gigantea Rubra już wybarwiony.

Ciekawe byliny, obce mi.
Jedynie zawilce znam, ja mam białe, twoje śliczne, mnie się mocno rozrastają, cieszy mnie to bardzo
Ogród z wilkiem zamkn. 10:09, 01 maj 2020

Do góry

Bardzo podoba mi się kolorystyka na tej rabacie i wykorzystanie czyśćca. To taka fajna, niewymagająca roślinka.

Schodki też są super. Myślałaś o tym, żeby po pomalowaniu obudowy basenu puścić na nią jakieś pnącze?

Wzgórze chaosu 10:07, 01 maj 2020

Do góry
Dosadziłam za kaliną cyprysa nutkajskiego, wypełni kiedyś dziurę w kierunku drogi.

Zastanawiam się, czy nie wyciąć więcej tej szerokiej korony brzozy youngii a cyprysa wcisnąć jeszcze głębiej.
Finalnie brzoza nie jest tu dobrym pomysłem. Kąt działki potrzebuje czegoś wysokiego, zdecydowanie większej i wyższej przesłony.

Brzoza youngii po latach nie wygląda zbyt atrakcyjnie, zwłaszcza po tak mocnym podcięciu. Takie straszydełko

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:07, 01 maj 2020

Do góry
Anitka napisał(a)

Kiedy ta kalina sztywnolistna urośnie?

Anitko, roślinki szybko rosną zwłaszcza kaliny

Nie cytowałam całego postu ale próbowałam prześledzić Twój tok rozmyślań i przyznaję że nie nadążam. Ale zachowaj tą fotkę żeby pokazywać zmienność tego miejsca. Pismo obrazkowe pomaga
Przerwa na kawę... 10:03, 01 maj 2020

Do góry
Blushing Lady w normalnych warunkach (gdy jest dostatecznie wody) może nawet 60 cm osiągnąć. Wysoki, smukły, kwitnie na przełomie. Ja teraz zachwycam się połączeniem Exotic Emperor z Marią Kaczyńską i wilczomleczem purpurowym z jego zielono-cytrynowymi kwiatami.
Wzgórze chaosu 10:01, 01 maj 2020

Do góry
Ogród pod Górą 09:55, 01 maj 2020

Do góry
Wzgórze chaosu 09:52, 01 maj 2020

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies