Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

Gosiek33 15:19, 30 kwi 2020

Ha, tylko spokój może nas uratować... i bujne rośliny
sarenka 16:41, 30 kwi 2020

Iwona, mam od Ciebie takiego wysokiego tulipana,który ma chyba z 50 cm wysokości! Usunę później to zdjęcie.
Zdecydowanie góruje ten tulipan nad pozostałymi [img size=639x480][/img]
Pamiętasz jak się nazywa?
inka74 21:09, 30 kwi 2020

Gosiu, dokładnie tak jak piszesz

Madzia ten tulipan to Blushing Lady. Bardzo go lubię. Kupowane w L.
sarenka 07:57, 01 maj 2020

To ten jeden patrzy na pozostałe z góry

Z nowych co posadziłam są wysokie,ale mają 40 cm, ten bije rekord
inka74 10:03, 01 maj 2020

Blushing Lady w normalnych warunkach (gdy jest dostatecznie wody) może nawet 60 cm osiągnąć. Wysoki, smukły, kwitnie na przełomie. Ja teraz zachwycam się połączeniem Exotic Emperor z Marią Kaczyńską i wilczomleczem purpurowym z jego zielono-cytrynowymi kwiatami.
mrokasia 10:21, 01 maj 2020

U mnie Exotici to już wspomnienie. Przekwitły jużnuemal wszystkie, liście im zróżowiały, pierwszy raz coś takuego widzę.
Piękne to połączenie. Mam słabość do połączenia bieli, zieleni i limonki.
Anda 10:27, 01 maj 2020

Pięknie połączenie Euphorbia fajnie podkreśla tulipany. W ogóle lubię Euphorbie, nienachalne, ładne, wzmacniają czar innych roślin.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
inka74 10:35, 01 maj 2020

EE na owalnej się się skończyły. Tu jest rozproszone słońce więc trochę dłużej kwitną. Ja też coraz bardziej lubię takie delikatne refleksy kolorystyczne. Z miedzią i brązem trawki poniżej jak dla mnie cudo. Muszę za rok dosadzić tych tulipanów dokładnie w tym miejscu. I mniej podciąć trawkę bronze form.
W ogóle wilczomlecze, te odmianowe, coraz bardziej mi się podobają. I widać, że dobrze się u mnie czują. Tiny Tim wsadzony na jesieni z malutkiej sadzonki zbudował spory krzaczek.

Mam jeszcze jedną odmianę, taką o srebrzystych listkach ale ta trudniej przyrasta. Na razie pojedyńczy kikutek
Anda 10:37, 01 maj 2020

Dużo słońca ma ten purpurowy wilczomlecz u Ciebie?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
inka74 10:38, 01 maj 2020

Anda napisał(a)
Pięknie połączenie Euphorbia fajnie podkreśla tulipany. W ogóle lubię Euphorbie, nienachalne, ładne, wzmacniają czar innych roślin.
Ewcia, dokładnie tak jak piszesz. To samo mam odczucie. Ten purpurowy na dodatek potrafi kwiaty przebarwić na taki pudrowy róż. Ale nie zawsze. Na jesieni i w zimę jego listki przybierają bardzo ciemny kolor, prawie czarno-bordowy.

Edit - purpurowy ma słońce do 12-13 a potem takie rozproszone.