Jubilee Celebration zaczyna. Po zapachach Gertrudy Jekyll to jej moc zapachu spadła... owszem już wcześniej wiedziałam, że jej zapach jest słabszy, ale teraz konkurencja jest bardzo ciężka. Jednak nadal zachwyca.
Data nieważna, kolor tła się liczy
A tak serio, to u mnie w tym roku też rośliny dziwnie startują. Piwonie nawet nie zaczęły, a róża, która zawsze później zaczynała, będzie chyba kwitła jako pierwsza.
Kiedy dostałam chyba 3 lata temu tę piwonię na swoje imieniny to miała 2 kwiaty. Posadziłam wtedy przy tarasie bo tylko tam było wówczas przygotowane miejsce gdzie piach został wywieziony a ziemia kupiona. W tym roku taki już bukiet
Witam mam problem z trawnikiem. W wielu miejscach rozsiała się taka oto trawa. Nie wiem jak to wytępić bo jest bardzo ekspansywna. Im częściej koszona tym szybciej kwitnie i się rozciewa. Tworzy twarde jasno zielone kępy. Co z nią zrobić jak się jej pozbyć?
Buki kolumnowe rosną do 20 metrów wysokości i wcale nie są małe. Slender mniejszy i węższy docelowo, jest w AF, przynajmniej ostatnio stała jeszcze jedna sztuka
widziałam, widziałam, wczoraj już mnie trochę zmęczenie zmogło i mało pisałam. Powiem tak - to był bardzo dobry wybór mimo iż trochę "monotematyczny" ale bardzo pasujący do całości ogrodu i do tego miejsca. Dla mnie taki ogród jak twój byłby ogromnym wyzwaniem. Za bardzo lubię rośliny i mam zbyt dużo chciejstw i chyba pomysłów co chwila innych, aby być w stanie zachować konsekwencje a ona przy ogrodach nowoczesnych jest bardzo ważna. Także podziwiam cię i to bardzo.
Ten platan to mniejsza odmiana kulista Gumball ale też kiedyś może być potężnym drzewem, w sensie pień bo to wersja szczepiona na podejrzewam zwykłej. I teraz się czy bliżej huśtawki czy pomiędzy huśtawką a kostką czy bliżej kostki. Musi mi żagiel przyjść i wtedy obliczę zasięg korony i jak cień będzie się układał bo on oprócz zakrycia domu sąsiada powinien też trochę mega słoneczny taras osłonić i miejsce przed nim gdzie rozstawiamy stół jak są goście
Wałek z tawuł japonskich. Niestety w nogach ambrowca 2 tawuły słabiej rosną. Pozostałe muszę mocniej ciąć, a i tak wyprzedzają co chwilę te słabsze.
Hostę Patriot uwielbiam.