Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 09:09, 08 maj 2020

Do góry

Trawa dużo zmieni! ale na razie czekam....na nią
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 09:09, 08 maj 2020

Do góry
Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 09:06, 08 maj 2020

Do góry
Dziękuję za odpowiedź Mieszkam na południu, w tym roku nie było dużych przymrozków, jakieś 4 tyg. temu były lekkie przez kilka dni, tak max. do -4. Źdźbła wychodzą zieloniutkie, po czym gdy osiągają ok. 15 cm zaczynają robić się suche - czy to typowe u rozplenic?

Załączam zdjęcia:

Pozdrawiam!
Ogród do odnowy 08:59, 08 maj 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Trędownik wykiełkował. Bardzo ciekawa jestem czy uda się coś coś na rabatę wysadzić

Dziwaczek, cudaczek
...uDany ogród 08:57, 08 maj 2020

Do góry
dana1s napisał(a)

Świerk inwersa, chyba że polecacie coś innego. Ma być świerk nie za wysoki i najlepiej jakiś cudaczny

Dana jak mam kilka takich świerków lubię je bardzo jak dla mnie pięknie został wyeksponowany jeśli nie chcesz żeby rósł do góry może mu zakręcić w dół i podwiązać przewodnik
Piękne foto
Całuję Danuś
Przerwa na kawę... 08:43, 08 maj 2020

Do góry
Poppy napisał(a)

Ciebie to tylko na chwile spuscic z oka, i takie zmiany
Torpeda jestes.
Tulipany piekne, w calym ogrodzie, troche tesknie na nie patrze, bo u mnie juz dawno pozamiatane w temacie. Nie doczytalam, co juz upchalas kolanem w dawnych warzywniku, ale to pewnie za kolejna chwile sie okaze.
eee, przecież to było na liście prac do zrobienia w zimę tworzonej. No to trzeba było coś w temacie zrobić. Są tam derenie, cisy, magnolie, hortensje, trawy, ciemierniki i resztki róż. A i ambrowiec Gumball. Miało być inaczej a zrobiłam inaczej po przymierzeniu roślin. I nie wiem czy one sobie poradzą bo wymieszałam te lubiące trochę kwaśniejsze podłoże z tymi bardziej zasadowymi. Niby w osobnych kwaterkach i one u mnie na innych rabatach tak rosną dobrze ale... Na razie to nie wygląda więc nie pokazuję z bliska. Nie ma czego

Potem za późno by było na taką większą robotę w upały a tak roślinki czas mają i wodę i odpowiednią temperaturę. Po ubiegłorocznej porażce z dereniami, które nie dały rady z sierpniowym upałem i wsadzaniem je wtedy ( zrzuciły liście, potem na jesieni odbiły ale na zimę nie poszły na czas spać i zamarzły) nie będę już w lato kombinować z drzewami czy rabatami. Dlatego zostawiam sobie kącik z czaplą do zmiany na jesieni. Jeżeli już to zrobię. Wszystko zależy od tego jak metasekwoja odbije i czy odbije czy będzie wegetować.
Ogród uczy mnie ogromnej cierpliwości i myślenia takiego strategicznego , chyba bardziej niż wszystkie ostatnie szkoły i kursy na które chodzę.

Bo wiesz, znalazłam ciekawie wyprowadzoną fastigiatę i kombinuję...
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:41, 08 maj 2020

Do góry
Milka napisał(a)
mam 3 sztuki magnolii parasolowatych- tripetala
już są świeże liście i pąki kwiatowe

zaraz idę wyciąć hortensjom ogrodowym to, co mróz kwietniowy zniszczył i sadzić będę i przesadzać
zachwaszczone i kantów znowu nie mam

Uwielbiam tripetallę, moja ma szeroki pokrój czy ty swoją przycinałaś?
U mnie kanciki tylko na przed tarasowej i części od strony zachodniej muszę dzisiaj zacząć przesadzać siewki bylinkowe
Od nowa ... na przekór wszystkim 08:28, 08 maj 2020

Do góry
Cześć dziewczyny

Ogarnę się trochę i coś wstawię, będę mieć też kilka pytań bo coś mi nie gra z moim planem

Dzisiaj pytanie w imieniu sąsiada , jesienią posadził tuje i niby wszystko pięknie ale coś się zaczęło z nimi dziać .
Mam tylko takie zdjęcia, poradzicie coś? Na moje oko to grzyb jakiś, lecą po kolei w szybkim tempie, szkoda drzewek

Na Bukowej 08:26, 08 maj 2020

Do góry

Może dać z lewej strony 3 berberysy - na zdjęciu fioletowe kulki. Z tyłu pociągnąć łukiem lawendę - ten żółty pasek. Z przodu łukiem kostrzewę i może po prawej stronie pieris albo azalia.

Ale trzeba sprawdzić jakie wymagania co do nasłonecznienia i gleby mają pieris i azalia. Azalia chyba lubi kwaśno.

Resztę nasadzeń można uzupełnić potem, ale nie wciskałabym tu na siłę wszystkiego co masz, tylko popatrzyła co by tu pasowało i dobrze się czuło.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 08:21, 08 maj 2020

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

A propo:

Kasia, jak się nazywają te fioletowe cuda? Sorry, jeśli już pisałaś a przegapiłam.Mylą mi się te wszystkie nazwy i musze mieć konkretny podpis pod zdjęciem, żeby zapamietac

Cudownie wygladaja z..sesleria?czy źle rozpoznałam?
Ogród bez reguł 08:21, 08 maj 2020

Do góry
A co tam ku pamięci?
- dokończyłam obsadzanie tunelu - 20 pomidorów, 4 bakłażany, 2 papryki, 6 bazylii
- posadziłam powojnika górskiego Tetrarose pod murem
- rozsadziłam dużą kępę werbeny, która szczęśliwie przetrwała zimę
- przesadziłam naparstnicę, która wysiała się - głupiutka! - w kępie pysznogłówki; no tam to ona długo by nie pożyła...
- wysadziłam kilka szałwii

A na cienistej coraz bardziej zielono
System automatycznego nawadniania 08:12, 08 maj 2020

Do góry
Tomeq84 napisał(a)
Rowki mam pokonane. Przyszedł czas na zamówienie towaru. W związku z tym, co doradzicie:
Podłączenie zraszacza od głównej linii
1) trójnik -rura PE-kolanko i zraszacz czy
2) opaska na rurę PE- wiercenie- elastyczna rurka 1/2cala-zraszacz
Czy połączenie nr 1 nie będzie sztywne i trudne do precyzyjnego ustawienia?

Poniżej przedstawiam Ci rysunek z prawidłowym połączeniem zraszaczy.

Przy twoim sposobie połączenia będziesz miał duży spadek ciśnienia - jak robisz "pająka" (rysunek poniżej) starty rozkładają się równomiernie.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 07:59, 08 maj 2020

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

Baaardzo mnie to cieszy! moje montanki raureif mnie cały czas tak zachwycają, że z czystym sumieniem wciąż polecam Ja rok temu posadziłam kilka nowych i w tym roku już są konkretne - szybko przyrastają w dobrze przygotowanym podłożu

A propo:

Normalnie cudo .
System automatycznego nawadniania 07:59, 08 maj 2020

Do góry
Robin napisał(a)

Zrobiłem korektę

Zapotrzebowanie na wodę w sekcji żółtej po dodaniu zraszaczy to 2,28m3/h przy wydajności 2,4m3/h.

Wygląda o wiele lepiej... Ale będziesz miał mały margines zapasu z wodą... jak Ci spadnie wydajność źródła to zraszacze się nie podniosą...
Robin napisał(a)

Pierwotnie zamierzałem tam zmiksować MP800 z MP1000. Niestety jak doczytałem, to MP800 mają opad na poziomie 20 mm/h, a MP1000 10 mm/h. Jest za to wersja MP815 (zasięgiem podobne do MP1000), ale z opadem 20 mm/h. Niestety jak widać wyżej to będzie wymagało drugiej sekcji W przypadku tej przestrzeni głównej to jeszcze mi wyszedł taki projekt: 6 zraszaczy MP3500. Poza dziurą przy "drewutni" i inspektach, wygląda optymistycznie Tylko czy przy silniejszych powiewach wiatru to zadziała? Wydajnościowo to wygląda nieźle - 1,5m/h na sekcje.

Te dysze są właśnie zaprojektowane na niwelację podmuchów wiatru... (kropla jest w miarę duża w stosunku do kropli ze zraszacza statycznego)
Ogród bez reguł 07:58, 08 maj 2020

Do góry
Ten chaber mnie zachwyca Na razie ma dwa kwiaty, ale widać, że sprawa jest rozwojowa
Naprawdę Amethyst in snow

Powojnik Guernsey Cream, mimo utraty sporej części pąków kwiatowych, nadal kwitnie i ma się nieźle

Bodziszek nie wiadomo jaki, pewnie któryś z żałobnych - a miał być himalajski

Rozeta liści jak kwiat - przetacznikowiec wirginijski Red Arrows. Ileż trzeba mieć wyobraźni, żeby dostrzec w jego kwiatach czerwień
Ogród bez reguł 07:48, 08 maj 2020

Do góry
Zawilce mnie wczoraj zaczarowały
Podświetlone zachodzącym słońcem tańczyły jak baletniczki

Ogród bez reguł 07:41, 08 maj 2020

Do góry
Ogród bez reguł 07:37, 08 maj 2020

Do góry
Ogród bez reguł 07:35, 08 maj 2020

Do góry
No dobra, co by tu Wam pokazać... Może to:

rzodkieweczki pierwsze - mam i ja

a następne rosną

Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:21, 08 maj 2020

Do góry
RedBool napisał(a)
Witam. Jesienia zabralem sie za ogród bo wolał o pomstę do nieba i tak oto nawiózłem kilkadziesiąt ton ziemi kompostowe po czym to wyrównaliśmy i stało cała zimę. Teraz na wiosnę 23 marca zasialem trawę firmy Barenburg . Na dzień dzisiejszy moim zdaniem trawa nie wyglada obiecująco. Przed sianiem trawy zamontowałem system automatycznego nawadniania tak ze wilgoci raczej jej nie brakuje . W tym tyg zaobserwowałem ze trawa zmienia kolor na czerwony, praktycznie stało się to zcdnia na dzień, najprawdopodobniej jest to czerwona nitkowatosc trawy.

Powiedzcie czy brakuje jej substancji odżywczych czy poprostu jest jej za mokro??

I to i to. Brakuje właściwości odzywczych oraz za wilgotno ale na powierzchni trawnika. Jak znam zycie podlewasz za mało, tzn tak ze zraszasz zdzbła a korzen suchy. Powinno sie podlewac raz a konkretnie. Najlepiej zastosować miernik wilgotnosci, kosztuje kilkanascie złoty. Im trawa bedzie dłuzej rosła tym bedzie sie bardziej ukorzeniac i bedzie trzeba coraz bardziej lac aby woda doszła do korzenia. Jesli jest normalne podłoże pod trawnikiem, przepuszczalne, nie da sie przelac trawy. Kup sobie w Casto podkładki z kolcami pod buty i od czasu do czasu podziurkuj trawnik raz koło razu. To jest zbawienne dla trawnika.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies