Dziękuję za odpowiedź Mieszkam na południu, w tym roku nie było dużych przymrozków, jakieś 4 tyg. temu były lekkie przez kilka dni, tak max. do -4. Źdźbła wychodzą zieloniutkie, po czym gdy osiągają ok. 15 cm zaczynają robić się suche - czy to typowe u rozplenic?
Dana jak mam kilka takich świerków lubię je bardzo jak dla mnie pięknie został wyeksponowany jeśli nie chcesz żeby rósł do góry może mu zakręcić w dół i podwiązać przewodnik
Piękne foto
Całuję Danuś
eee, przecież to było na liście prac do zrobienia w zimę tworzonej. No to trzeba było coś w temacie zrobić. Są tam derenie, cisy, magnolie, hortensje, trawy, ciemierniki i resztki róż. A i ambrowiec Gumball. Miało być inaczej a zrobiłam inaczej po przymierzeniu roślin. I nie wiem czy one sobie poradzą bo wymieszałam te lubiące trochę kwaśniejsze podłoże z tymi bardziej zasadowymi. Niby w osobnych kwaterkach i one u mnie na innych rabatach tak rosną dobrze ale... Na razie to nie wygląda więc nie pokazuję z bliska. Nie ma czego
Potem za późno by było na taką większą robotę w upały a tak roślinki czas mają i wodę i odpowiednią temperaturę. Po ubiegłorocznej porażce z dereniami, które nie dały rady z sierpniowym upałem i wsadzaniem je wtedy ( zrzuciły liście, potem na jesieni odbiły ale na zimę nie poszły na czas spać i zamarzły) nie będę już w lato kombinować z drzewami czy rabatami. Dlatego zostawiam sobie kącik z czaplą do zmiany na jesieni. Jeżeli już to zrobię. Wszystko zależy od tego jak metasekwoja odbije i czy odbije czy będzie wegetować.
Ogród uczy mnie ogromnej cierpliwości i myślenia takiego strategicznego , chyba bardziej niż wszystkie ostatnie szkoły i kursy na które chodzę.
Bo wiesz, znalazłam ciekawie wyprowadzoną fastigiatę i kombinuję...
Uwielbiam tripetallę, moja ma szeroki pokrój czy ty swoją przycinałaś?
U mnie kanciki tylko na przed tarasowej i części od strony zachodniej muszę dzisiaj zacząć przesadzać siewki bylinkowe
Ogarnę się trochę i coś wstawię, będę mieć też kilka pytań bo coś mi nie gra z moim planem
Dzisiaj pytanie w imieniu sąsiada , jesienią posadził tuje i niby wszystko pięknie ale coś się zaczęło z nimi dziać .
Mam tylko takie zdjęcia, poradzicie coś? Na moje oko to grzyb jakiś, lecą po kolei w szybkim tempie, szkoda drzewek
Może dać z lewej strony 3 berberysy - na zdjęciu fioletowe kulki. Z tyłu pociągnąć łukiem lawendę - ten żółty pasek. Z przodu łukiem kostrzewę i może po prawej stronie pieris albo azalia.
Ale trzeba sprawdzić jakie wymagania co do nasłonecznienia i gleby mają pieris i azalia. Azalia chyba lubi kwaśno.
Resztę nasadzeń można uzupełnić potem, ale nie wciskałabym tu na siłę wszystkiego co masz, tylko popatrzyła co by tu pasowało i dobrze się czuło.
Kasia, jak się nazywają te fioletowe cuda? Sorry, jeśli już pisałaś a przegapiłam.Mylą mi się te wszystkie nazwy i musze mieć konkretny podpis pod zdjęciem, żeby zapamietac
A co tam ku pamięci?
- dokończyłam obsadzanie tunelu - 20 pomidorów, 4 bakłażany, 2 papryki, 6 bazylii
- posadziłam powojnika górskiego Tetrarose pod murem
- rozsadziłam dużą kępę werbeny, która szczęśliwie przetrwała zimę
- przesadziłam naparstnicę, która wysiała się - głupiutka! - w kępie pysznogłówki; no tam to ona długo by nie pożyła...
- wysadziłam kilka szałwii
I to i to. Brakuje właściwości odzywczych oraz za wilgotno ale na powierzchni trawnika. Jak znam zycie podlewasz za mało, tzn tak ze zraszasz zdzbła a korzen suchy. Powinno sie podlewac raz a konkretnie. Najlepiej zastosować miernik wilgotnosci, kosztuje kilkanascie złoty. Im trawa bedzie dłuzej rosła tym bedzie sie bardziej ukorzeniac i bedzie trzeba coraz bardziej lac aby woda doszła do korzenia. Jesli jest normalne podłoże pod trawnikiem, przepuszczalne, nie da sie przelac trawy. Kup sobie w Casto podkładki z kolcami pod buty i od czasu do czasu podziurkuj trawnik raz koło razu. To jest zbawienne dla trawnika.