Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Szmaragdowy Zakątek 09:48, 09 mar 2020

Do góry
A teraz relacja (ze specjalnymi pozdrowieniami dla Margarete..i dla Reni) relacja ogrodowiskowa…

W weekend nareszcie trochę po ogródkowałam. Pogoda taka sobie, ale już nie mogłam wytrzymać….
Zimy prawie nie było, więc „szmaragdowy” już dawno obudził się do życia. Ach to nasze ocieplenie…zwariowała ta natura…
Kilka godzin na działce i ogród zaczął nabierać powoli cech terenu ucywilizowanego.
Trawnik wygrabiony, hosty oczyszczone z zeszłorocznych liści, a wszystkie trawiszcze przycięte. Jak już rozszalałam się z sekatorem to przycięłam także hortensje, berberysy i krzewostan owocowy w minisadzie. Wymodelowałam czuprynkę platanowi, a i suchodrzew chiński przy okazji został podstrzyżony. Rododendrony podlane, a nawet dostały troszkę suplementu diety w postaci nawozu.

ciemiernik – kolorowa terapia na chłodne dni

Szmaragdowy Zakątek 09:44, 09 mar 2020

Do góry
Nasza druga „wesoła” jubilatka – Krys (chyba większości znana z licznych wyjazdów ogrodowiskowych) także obchodziła swoje ….
30 urodziny !!!
Tym razem największą niespodzianką (oprócz naszej obecności …oczywiście ! ) był przyjazd ogrodowiskowej Yolki (musiała przejechać 180km (!!!), aby podpisać listę obecności na szalonej imprezie urodzinowej).
Było super! Zaskoczenie, śmiech i najpyszniejsze ciasto na świecie!

Szmaragdowy Zakątek 09:40, 09 mar 2020

Do góry
Potem….
Obiecany wcześniej ciąg dalszy imprez ekipy łódzkiej. Tym razem imprezy o charakterze bardziej prywatnym.
Ponieważ nasze dwie urocze koleżanki/przyjaciółki w tym roku obchodziły pewną, okrągłą rocznicę, więc ich koleżanki/przyjaciółki nie zapomniały o tym jakże doniosłym wydarzeniu i przybyły tłumnie na imprezę urodzinową.

Pierwsza z nich - Ela (mniej ogrodowiskowa, ale na pewno bardzo ogrodowa !!!) obchodziła swoje… O wieku kobiety się nie mówi, ale niech tam…może mi wybaczy… a więc ustaliłyśmy (i tego będziemy się trzymać), że obchodziła swoje…30 urodziny !!!
Impreza była niespodzianką. Zarówno zaskoczona jubilatka jak i my bawiłyśmy się świetnie. Było kupę śmiechu, pyszne ciasta a nawet łzy wzruszenia !!!

Szmaragdowy Zakątek 09:37, 09 mar 2020

Do góry
Teraz po kolei… Najpierw obowiązkowo – licznik wiosenny

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:22, 09 mar 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Pokaż tego bambusa

galgAsia napisał(a)
Ty z tym bambusem uważaj , jak on taki ciężki do wykopywania... Żebyś kiedyś Ty nie musiała ruszać na niego z piłą łańcuchową

Posłużę się zdjęciem Iwonki, chyba się nie obrazi .
U Iwonki on nie jest ekspansywny, trzyma się w kupie, nie rozłazi a w dzieleniu przyrównałabym go do miskantów więc się da, choć trzeba się trochę namęczyć . U mnie może mieć sporo miejsca . Podobno dorasta do 1,5m.

To jest aktualne zdjęcie!!!

Ogród bez reguł 08:59, 09 mar 2020

Do góry
Raport pogodowy

11 DDW

wschód słońca 06:27
zachód słońca 17:53
długość dnia 11:26

Dziś pełnia, a u mnie chmury, chmury, chmury... Pewnie nie będę Was katować nowymi zdjęciami Księżyca

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 08:52, 09 mar 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
i nowe łupy, ale do nich jeszcze wrócimy

bo porządki w toku

Witaj wiosną Wy jak zawsze już pracujecie pełną parą Podziwiam Twojego Emka, złoty chłop!!!
Fajne zakupy, u nas jeszcze pusto w ogrodniczym, może w tym tygodniu vos się pojawi, chcę dokupić wrzośców, bo piękne kwitną wczesna wiosną jak jeszcze szaro-buro na rabatach.

Obelisk świetny! Przymierzam się do zrobienia sama takiego cuda (no z małą męska pomocą), może jak ogarnę wiosenny ogród do końca wezmę się do robótek stolarskich

Powiem mi, te sterty ścinek trawowo-bylinowo-hortkowych nie szatkujesz? Po prostu ładujesz do kompostownika, podlewasz bakteriami i samo to jakoś się rozkłada?
Robię kompost raczej z drobnych frakcji ogrodowych z małym dodatkiem grubszych gałązek, a w tym roku mam już olbrzymia ilość patyków hortensji, dereni i sztywnych tyczek miskantów i nie wiem co mam z tym ogromem dobra począć
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 08:45, 09 mar 2020

Do góry
Taki cudny obelisk Emuś Agi mi zrobił dla róży

Nowe rabaty, ale szał
A ja podziwiam obelisk....teraz róże zdominują Ci ogród
Ogród w remoncie 08:44, 09 mar 2020

Do góry
Teraz już na pewno jest wiosna

Dwa ogrody 08:36, 09 mar 2020

Do góry

Donice już wiosenne, ślicznie
Łączki krokusowe cudowne
Co to za słoiczek na tej rabacie? Pułapka na co?
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 08:01, 09 mar 2020

Do góry
U mnie obecnie wyglada tak.Staram sie zeby nie bylo naraz za duzo mokrej warstwy. Dorzucam kartony po jajkach, filtry po kawie, galazki, suche liscie, slome, obornik. I faktycznie pomaga tez zlanie gnojowka ale nie od razu (chyba ze ma sie wiecej suchego). U mnie po tych dlugotrwalych deszczach tez wszystko mokre. Ale dzdzownicom sie podoba.
Ogród Małej Mi 2017 05:48, 09 mar 2020

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Tylko nie posadzone..Zmiana pomysłu gdzie posadzić. A to oznacza tylko jedno. DEMOLKA
Ogólnie to wycinałam byliny. Połowa wyciepana. Potem hortki...potem róże i demolka zostanie do zimy. Nawet foty tam nie robiłam bo kosmos
Kiedyś puste rabaty mnie denerwowały a teraz cieszą bo tak czysto pusto i spokojnie.

Liście z rabat to wygrabiasz czy zostawiasz ?
Tak mnie ten bałagan wkurza u mnie ...
A te niebiesciutkie to zawilce greckie chyba...
Miskant White Rush 00:34, 09 mar 2020

Do góry
Witam,
Czy ktoś posiada miskanta White Rush? Szczerze powiem, że znalazłam go w internecie, zachwycił mnie, ale w żadnym zaprzyjaźnionym ogrodzie ani ogrodniczym go nie widziałam. Mam rząd ciemnych thuj, przed nimi w planie jest szpaler szczepionych na pniu śliw Nigra, a dołem chciałabym właśnie tego miskanta. Wyczytałam, że wolno rośnie i osiąga wysokość 50cm. Może ktoś podpowie czy warto? (zdjęcie z internetu).
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:46, 08 mar 2020

Do góry
Pasą się na granicach

Sylwia, w Twoim wątku wszystkie zdjęcia miłe oku ale te mnie ucieszyły najbardziej
Może dlatego, że w rejonie mojej działki, w okresie zimy, były dwa razy zarządzone polowania... Jechałam ostatnio z duszą na ramieniu, ale "moje" sarny są, żyją, skubią zielsko, lustra na tyłkach im świecą, no ucieszyłam się jak głupia jak je zobaczyłam Podobno jak się raz spojrzy z bliska sarnie w oczy i ona to spojrzenie odwzajemni - to nie ma zmiłuj, miłość na całe życie - i chyba coś w tym jest
Ogród Małej Mi 2017 22:58, 08 mar 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Trudno Ania wkur. Wiem co myślałam, co napisałam może źle przecinki, kropki postawiłam. Może pisać nie potrafię myśl co chcesz, interpretuj też jak chcesz.

Spoko.... nie ma sprawy rozumiem, że nie miałaś nic złego na myśli.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:29, 08 mar 2020

Do góry
posadzone

kora zaścielone i nawet nie najgorzej wyszło

Jakże błyskawicznie to u Was!
Sylwia, odwróciliście trawę, przykryliście kartonami, na to kompost z torfem. A te rośliny sadziliście wykopując przez karton dołki i rośliny w grunt. Czy trawa nie przerośnie wokół rh?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:26, 08 mar 2020

Do góry
polinka napisał(a)
Chopinek, na razie z jednym kwiatkiem.

Polinko, wygrzebałam stare zdjęcie. Pamiętasz, co to za trawka przed Chopinkiem?
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 22:16, 08 mar 2020

Do góry
Jola_M napisał(a)
dla wszystkich kochanych ogrodowo zakręconych kobitek
dziękuję za Waszą pomoc!

Przepiękne krokusiki

Ściskam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:10, 08 mar 2020

Do góry

Chciał czy nie chciał w podwórku powstały rabaty nie bardzo pasujące do charakteru budynków, na usprawiedliwienie mam, że żadnego z tych rodków sama nie kupiłam, to prezenty były, a prezentów się nie wyrzuca więc je ratujemy, jak kiedyś dom przejdzie remont może się bardziej wpiszą w klimaty

owocowych już też coraz mniej to może kiedyś zaczną pasować
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:04, 08 mar 2020

Do góry
teraz tylko duuuużo wody i zobaczymy.....cos tam jeszcze dosadzić muszę, ale na razie nie mam pomysły, pod orzechem kopytnik spod gruszki, ale czy mu kwaśno się spodoba nie wiem, muszę o nim poczytać

jeszcze muszę jutro te spod jabłoni wykopać i posadzić wyżej bo też zamulone, pierisom zdaje się to nie przeszkadzać, ale rodki nie lubią zdecydowanie

jak wszystko listki popuszcza dopiero będzie widać sens takiego układu....mam nadzieję

dla pamięci pallida nadal kwitnie a zaraz dołączy kolejny
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies