Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Asia_J 21:56, 03 maj 2020

SylwiaBe napisał(a)
Witam, proszę o pomoc w aranżacji tej oto rabaty (wystawa wschód i południe):

Drzewko na środku to klon pospolity Drummondi. Planuję coś takiego:

1. Zasadzić kilka sztuk berberysa Erecta;
2. Dosadzić kilka sztuk berberysa Chiquita;
3. Zasadzić trawę: miskant chiński/rozplenica japońska;
4. Dosadzić tawuły: Goldflame/Golden Princess;
5. Żurawki zielonkawe/limonkowe;
6. Żurawki bordowe/purpurowe, ew niziutkie trawki;
Może macie jakieś propozycje? Może część z moich propozycji ma sens? Wszelkie uwagi mile widziane

Sylwia, a może coś takiego: hortensja Polar Bear lub Valia Fraise, w niej trawy np miskant moening light, różowe to azalie niskie, przed iglakami zurawka blackbird, za nią tulipany różowe. Zamiast Żurawki może być turzyca.
niezdecydowana 14:19, 04 maj 2020

Witam,

chcialabym prosic o pomoc w wyborze - jakie krzewy badz drzewa zasadzic jako tlo dla przyszlych nasadzen - gleba gliniasta, strona poludniowa, wietrzna - silne wiatry poludniowo-zachodnie. Za ogrodzeniem jest stary sad, ktorym sasiad sie nie zajmuje .

Moj wstepny project zaklada
1 lawenda wzdluz podjazdu, przy bramie rozaneczniki i kwiaty wiosenne
2) skarpa z lawenda, szalwia, macierzanka, jalowcem green carpet, irga, malymi sosnami
3) prosba o pomoc - myslalam o kilku sliwach wisniowych albo o wiśniach osobliwych, ale obawiam sie jak to bedzie wygladalo przy takiej ilosci
Doradzcie prosze jakie krzewy/drzewa zasadzic na poludniowej granicy dzialki.

SylwiaBe 21:07, 04 maj 2020

Asia_J napisał(a)

Sylwia, a może coś takiego: hortensja Polar Bear lub Valia Fraise, w niej trawy np miskant moening light, różowe to azalie niskie, przed iglakami zurawka blackbird, za nią tulipany różowe. Zamiast Żurawki może być turzyca.

Dziękuję Asiu za odzew
Na razie zostawiam jak jest, podsypałam czarną ziemią całą rabatę, teraz kolej na korę. Ewentualnie jak znajdę ładne miskanty lub rozplenice w pobliskich szkółkach to dosadzę za tawułą japońską. I na tym koniec. Za dużo tego wszystkiego będzie, poczekam, aż pod rosną rośliny i będę korygować
Ale mimo to dziękuję
AlinaP 22:02, 04 maj 2020

karolccia napisał(a)

Narysowałam na kartce rozmieszczenie tej rabaty. Ma średnicę 6 m. Widok od strony domu.

Wg mnie zabrać wszystko i umieścić na rozbudowanych rabatach bocznych. Ważne, żeby środkiem przy wyznaczaniu tychże był środek koła. Dla oliwnika najlepsze będzie miejsce w lewym dolnym rogu lub lewym górnym. Problemem jest, czy można go teraz przesadzac. W centrum koła posadzić soliter. Na przykład magnolia Susan plus zimozielona obwodka lub coś innego. Żwiru nie stosuj, bo ciężko pielić w tym podłożu. Lepiej gruba warstwa kory.
Na przykładzie rabaty przed ławką (wiosenne i letnie ujęcie) mam wrażenie, że z kompozycja dasz sobie radę.
Pozdrawiam.
AlinaP 22:06, 04 maj 2020

A_gawa 23:26, 04 maj 2020

Anulka napisał(a)
Witam mam do zagospodarowania długo rabata wzdluz płotu południowa wystawa jest dlugana 10m., rosną na niej narazie trawy morning light i chciałam posadzic coś przed nią, czy hortensje dadzą tam radę? Czy może macie jakiś inny pomysł? A a na najniższe piętro dag jakiegoś carex? Ile wogola taka rabata powinna mieć szerokości?A i chciałabym bardzo mieć tam może werbena, koklik, jakiś kolor wprowadzić, blagam

Ania, nie jestem specjalistą, ale może coś od siebie napiszę.

Zatem z lewej strony rośnie jakieś duże drzewo - ono jest na Twojej działce? Pewnie to jakaś czereśnia? Z prawej rośnie coś iglastego? Kosodrzewina? Nie wiem.
Nie wiem też co jest za płotem - od razu droga? Czy masz tam swój pas zieleni jeszcze?

1. Posadziłabym od prawej strony: trzy wiśnie osobliwe Umbraculifiera w odległości 1m od płotu, drzewa posadziłabym w odstępie 1,5 do 2m (zależy czy chcesz, aby się im korony spotkały).

2. Wiśniom zrobiłabym kwadratowe skarpetki z dwóch rodzajów trzemiliny - Emerald Gold + Sunspot (one się świetnie komponują).

3. Centralnie między drzewami bliżej płotu wsadziłabym po jednej kępie miskanta Morning Light, które masz (od płotu odstęp z 80 cm).

4. Przed miskantami wsadziłabym po dwie kępy jeżówki Magnus i kilka werben patagońskich - najlepiej by było najpierw dać jeżówki między drzewem 1 a 2, a następnie między 2 a 3 - werbenę - mniej więcej na wysokości pni wiśni.

5. Przed jeżówkami wsadziłabym prostymi kreskami selserię jesienną z ewentualną kępą jakiegoś brązowego carexa lub lawendę.

Prawdopodobnie jest tu zdecydowanie za dużo roślin. Możesz wyrzucić te, które Ci się nie podobają. Jeżówki i werbenę można zastąpić imperatą Red Baron - stworzy ostry kontrast z żółtą trzmieliną. Można inaczej poprowadzić mały żywopłot z trzemiliny lub zastąpić ją inną rośliną.

Zależy jakie chcesz na to fundusze przeznaczyć. W sumie od tego powinnyśmy zacząć.

To takie moje majaki. Jest już dość późno - jak Ci to moje "majaczenie" odpowiada,to się odezwij na priv. Spróbuję Ci to narysować i dalej sadzić hortensje z pięknym miskantem i werbeną, żeby była kontynuacja lub odrzucić kilka roślin, żeby było taniej, prościej i praktyczniej. A później znów jakieś drzewo i zakończenie rabaty przed czereśnią.

goska 09:50, 05 maj 2020

Wsadziłam obok siebie 3 śliwy wiśniowe szczepione na pniu ( w 2017 roku). Jednak rosna za blisko tuji brabant. Czy mogę w tym roku na jesień je przesadzić? (dalej od tuji). I ewentualnie jak sie do tego zabrać?
goska 09:54, 05 maj 2020

Kasya 09:55, 05 maj 2020

goska napisał(a)
Wsadziłam obok siebie 3 śliwy wiśniowe szczepione na pniu ( w 2017 roku). Jednak rosna za blisko tuji brabant. Czy mogę w tym roku na jesień je przesadzić? (dalej od tuji). I ewentualnie jak sie do tego zabrać?

A nie da się im korony wyprowadzić ponad tujami ? Tuje tez można ciac z szerokości/grubości
Nie wiem jak rozbudowane korzenie maja śliwy wiśniowe. Po ewentualnym przesunięciu trzeba zapalikowac i dobrze podlewac
goska 10:53, 05 maj 2020

Kasya napisał(a)

A nie da się im korony wyprowadzić ponad tujami ? Tuje tez można ciac z szerokości/grubości
Nie wiem jak rozbudowane korzenie maja śliwy wiśniowe. Po ewentualnym przesunięciu trzeba zapalikowac i dobrze podlewac

Myślę, że bez problemu da się przycinać tuje i śliwy ale rozważałam również przesadzenie bardziej w przód.