Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę

sylwia_slomc... 12:00, 17 lip 2023

Y nas kule bardzo szybko przekwitają w tym sezonie. Podoba mi się naturalne, łąkowe przedpłocie
TAR 12:16, 17 lip 2023

podobaja mi sie lilie, moze znajde gdzies na nie miejsce. krwawniki wymiataja
Dorii 21:42, 17 lip 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Y nas kule bardzo szybko przekwitają w tym sezonie. Podoba mi się naturalne, łąkowe przedpłocie

W tym roku wszystko krócej kwitnie mam wrażenie. Temperatury i susza nie sprzyjają długiemu kwitnieniu.

Miło że przedplocie się podoba.
W tym roku jest już prawie jak bym chciała. Dosadzę jeszcze szalwię i będzie idealnie :⁠-⁠D
Nawet pomijając to że lubię naturalistyczne klimaty to u mnie bardziej formalne nasadzenia szczególnie na zapłociu były by totalnie od czapy.
Dorii 21:49, 17 lip 2023

TAR napisał(a)
podobaja mi sie lilie, moze znajde gdzies na nie miejsce. krwawniki wymiataja

Lilie są piękne ale dość trudne w komponowaniu. Jak już pisałam, te niskie białe z Rozanne bardzo mi pasują. Niskie różowe z caradonną też. Za to te duże żółto różowe niby ładnie ze złocieniami ale nie do końca mi tam gra. One chyba najlepiej w masie same że sobą wyglądają ale trochę za krótko kwitną i trzeba im coś do towarzystwa dać żeby zapełnić lukę jak przekwitną. Jeszcze mam kilka pomysłów, będę kombinować.
Krwawnik wiadomo, ten kolor jest zachwycający. Jak tam twoje?
Dorii 21:55, 17 lip 2023

Wczorajszą tęczę zostawiam, pięciominutowy deszcz może nie podlał ogrodu ale widoki upiększył :⁠-⁠P
Dorii 00:15, 18 lip 2023

Obejrzałam wlaśnie mega interesujący film o próchnicy w glebie, polecam
klik
TAR 09:13, 18 lip 2023

Moje krwawniki rokuja bardzo dobrze na razie jeszcze w doniczkach, bo szykuje im miejsce, w koncu znalazlam wlasciwe. Tam gdzie pierwotnie je planowalam, zbyt mokro po deszczach i woda stoi. Ale to dobrze, ze poczekałam, nabieraja mocy. Czesciowo juz posadzilam iryski, na rabacie od oczka, bedzie wiosną ekstra efekt nim pozostałe rusza. Maja duzo wilgoci.
TAR 09:13, 18 lip 2023

Mialam pytac padalo u Ciebie? U nas zaczelo ok. 20 przerwa i potem kilka godzin w nocy. O 3 nad ranem jak z geriatria wyszlam to lało.
Dorii 10:28, 18 lip 2023

Patrząc na moją rabatę widzę że mogłam ci więcej tego krwawnika ukopać. Ładnie się rozrósł ale jak robiłam sadzonki to jeszcze tego widać nie było.
Nic to patrząc na to jak u ciebie wszystko szybko nabiera masy to i te badylki co dostałaś szybko znienią się w wielkie kępy.

Popadalo chwilę późnym popołudniem ale jak zwykle tylko chwilę. W nocy też musiało padać bo mokro jest. Ciekawe czy tylko po wierzchu czy może jednak mocniej podlało. Sama chwilowo jestem i jakoś tak dobrze mi się spało że nawet nie słyszałam że pada.
TAR 10:33, 18 lip 2023

Lało solidnie u nas spore kaluże a i po drodze widzialam tez sporo kałuzy. Wiec musialo podlac. Ja tez spalam tylko jak co noc pobudka geriatryczna na spacer