Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeżówkowe-Love

Jeżówkowe-Love

deszczowymaj 16:27, 03 mar 2020

Zakrecona napisał(a)
Witaj Asiu oficjalnie

Przyda się zdjęcie instruktażowe z cięcia hortensji

No Hej Witam Serdecznie
deszczowymaj 16:42, 03 mar 2020

greg66 napisał(a)
U mnie wyszły jeżówki i cynie daliowe, ale szukam łubinów i nic ostrózki i orliki też nie wychodzą

O widzisz ..jakby co to u mnie szykuje się Orlikowy wysyp z chęcią się podzielę
Ja nadal czekam na jarzmianki i rdest ..nic kompletnie nic nie wschodzi ..a to na nich zależy mi najbardziej

Wysieje je po raz trzeci i ostatni
Magleska 17:10, 03 mar 2020

Asia
normalnie motywujesz mnie do wysiewów ....może jutro ….

pooglądałam sobie twoją rabatę hortkową -cudnaaaa

i chyba muszę sprawdzić jak ja te swoje biedne różyczki posadziłam -nie jestem pewna ,czy dobrze ….

buziaki
Dominika11 17:29, 03 mar 2020

deszczowymaj napisał(a)
Dominiś ,Wioluś namówiłyście mnie spróbuję
brawo
BKosimkArt 20:05, 03 mar 2020

Ja chyba też zaliczę kolejną porażkę z siania... a tylko pelargonie posiałam, ładne rózyczkowe, nic nie wyszło póki co... więc u Ciebie to nieźle wygląda!
ewsyg 20:10, 03 mar 2020

Widzę Asiu, że masz pierwsze siewki , brawo. Ja mam zamiar wysiać pomidory i poziomki.
karo 20:28, 03 mar 2020

Cześć Asiu, przyszłam z rewizytą, masz pięknie
Pozdrawiam Karolina
sarenka 07:00, 04 mar 2020

Asiu, co jeszcze będziesz wysiewać? Korzystwjac z tego, że księżyca jest coraz więcej ja będę niedługo wysiewać

Teraz jest dobry czas żeby posadzić róże w donicy? Chciałam Pashmina posadzić, ale potrzebuję porady jak duża doniczka musi być i czy to dobry czas.
Kasiek 11:09, 04 mar 2020

Anda napisał(a)

Kasiu, no nie wiem. Nie spotkałam się jeszcze z takimi poleceniami na żadnym szkoleniu. W szkołach ogrodniczych też uczą sadzenia pod ziemią. Mój szef okulizuje róże i zawsze radzi sadzić miejsce okulizacji pod ziemią. Tak samo radzą Kordes, Tantau, Schultheiß i Dräger. Również państwowe instytuty ogrodnicze radzą sadzenie pod ziemią.
Zimą są dni bezśnieżne, kiedy w dzień jest temperatura plusowa, na słońcu może być nawet bardzo na plus, a w nocy przychodzi mróz. To jest bardzo niebezpieczne dla serca róży, czyli miejsca okulizacji. Jeśli to miejsce zostanie uszkodzone, to już nic nie pomoże. Trzeba wtedy kupić nową różę

A którzy hodowcy i producenci polecają sadzenie w zależności od ziemi i z jakich powodów? Dlaczego odchodzą od tej sprawdzonej metody?

Przypuszczam, żeFrancuzi i Włosi sobie mogą na to pozwolić, ale nawet w Rosarium Zweibruecken, gdzie klimat jest łagodny, miejsce okulizacji zawsze znajduje się pod ziemią. Sangerhausen też sadzi pod ziemią.

Ewa, nie napisalam ze hodowcy i producenci polecaja sadzenie w zaleznosci od ziemi Odchodza od utartych stereotypow, metod do tej pory sprawdzonych, probuja juz od dluzszego czasu czegos nowego... Bedac ostatnio na kilku wystawach, odczytach rozniez na temat roz, spotkalam sie wlasnie z ta opinia...

Dlaczego, pytasz? Przede wszystkim w kontekscie nasilajacych sie zmian klimatycznych. Kto? Byli rowniez sprzedawcy od Kordesa i innych, przewazala ilosc hodowcow, sprzedawcow regionalnych, ale byly stoiska bardziej znanych. Uwierz, wszyscy bez wyjatku o tym zagadnieniu dyskutowali. I byly to zdania raczej zgodne...
Wiec tak... Tak jak podaja wszelkie poradniki, specjalisci i co, kto tylko i jak do tej pory przez wiele wiele pokolen, sadzilo sie roze na 3 palce czyli wlasnie na 5 cm. nad miejscem szczepienia. Mysle, ze tu jestesmy zgodne

Dlaczego? Jak juz wspomnialam, problem zmian klimatycznych i mysle ze to wszystko wyjasnia. Dostosowanie roslin, ich sadzenia i pielegnacji do zmian jakie zachodza...
Dlaczego na lekkich dlaczego na ciezkich
Na glebach piaszczystych sadzimy roze nieco glebiej, sadzac tak, zabezpieczamy rosline przed wysuszeniem jak i rowniez, zabezpieczamy dodatkowo przez zimnem...Moze stad wlasnie opisy ogrodniczek...Ja nie kopczykuje, nie zwracam uwagi jak posadzilam, a rosnie...? Moze to ta wlasnie roznica w glebie? Piach i glina?

Na glebach ciezkich, nie jest juz polecane glebokie sadzenie, dlatego, ze podczas okresu wilgoci, zachodzi proces butwienia pedow znajdujacych sie pod ziemia, co automatycznie zaprasza rozne choroby do naszych roz, oslabiajac ja od korzenia.
W pigulce
Na glebach lekkich 3 palce-5 cm nad miejscem szczepienia
Na glebach ciezkich rowno z ziemia

Hmm Moim zdaniem, to ma sens Zaznacze, ze nie jestem wielka fanka roz, mam ich kilka w ogrodzie, kilkanascie oddalam...Te co zostaly, byly sadzone wiele wiele lat temu ( np roza Eden Rose 85) i byla tak wlasnie sadzona...Przez przypadek, a raczej moja niewiedze w tamtym czasie...Posadzilam ja bardzo plytko i...rosnie do dzisiaj pieknie kwitnac. Mam w tym miejscu ciezka gline

Kasiek 11:11, 04 mar 2020

Mgduska napisał(a)
Jest taki facet, prowadzi bloga (Rose Garden Malevik), mieszka bodajże w Szwecji, pokazywał kiedyś na filmiku jak sadzi róże w swoim ogrodzie. I on je sadzi jeszcze głębiej, właśnie ze względu na mrozy. I uwierzcie, albo zobaczcie na własne oczy - jego róże są po prostu obłędne !

Szwecja ma inny klimat... Napewno sadzi je w glinie?