Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeżówkowe-Love

Jeżówkowe-Love

Kasiek 14:10, 04 mar 2020

Anda napisał(a)

Wiem, że masz, ale nie musisz, mimo tej gliny. Edenka Ci rośnie dobrze? Najwyraźniej jej na wszystko powietrza starcza
Jasne, że korzenie można naruszyć, ale przecież urosną, nic im to nie szkodzi. Róża rośnie głęboko. Korzeń taki w typie pietruszki jest jakby. U góry jest więcej cieniutkich korzeni. Napowietrzam chyba tak z 20 cm od środka róży, ale tak na ukos, że ostrza wchodzą bardziej do środka, ale nie całkiem.

Ewa, moja Edenka rosnie najpiekniej ze wszystkich roz...Te poprawnie posadzone w pozniejszym czasie, nie sa taki piekne jak ona Raz na jakis czas, tak pod koniec sezonu cos lekko zlapie, ale to sa pojedyncze listki. Wyprobuje to napowietzrzanie, mam tez inne roze w ogrodzie, zobaczymy czy bedzie jakis widoczny efekt
deszczowymaj 14:20, 04 mar 2020

sarenka napisał(a)
Jakie orliki wysialas?

https://allegro.pl/oferta/aquilegia-caerulea-crimson-star-czerwona-i-fiolet-8545007603?snapshot=MjAyMC0wMS0wMVQxODoxNzoyMy45MzdaO2J1eWVyO2MxZjZiYWI2ZTIzNzNkNzM3NDVmMjZkYzE4MmRiZjMxYmM4MDkzMjVmZmNjMmYwZmNkMTE1NDVmZmRhZmIyZjg%3D

Takie wysiałam

Dzizas jaki link długiii mi się wkleił ..nie umiem zrobić małego
deszczowymaj 14:23, 04 mar 2020

Kasiek napisał(a)

O nie, ja sie nie znam, wypraszam sobie

Yhhhyyy jasne lepiej przyznaj się od razu ,że po prostu nie chcesz pomóc koleżance oj oj nieładnie
Anda 14:28, 04 mar 2020

To dla Sarenki

Róże w donicach u mnie:
Ogólnie donice powinny być jak najwyższe. Moje mają 50cm wysokości. Przez to, że są większe, donice tak szybko nie wysychają. Mimo to w lecie podczas upałów trzeba je codziennie podlewać. Nawóz płynny też trzeba dawać co 2-3 tygodnie. Jakoś tak wyszło u mnie, że nie daję nawozów długoterminowych, ale takie też można i wtedy rzadziej się je daje.

Prawie każdą różę można dać do donicy. Te większe/wyżej rosnące co roku trzeba porządnie przycinać. Co 3 lata trzeba je wiosną wyjmować i skracać korzenie. Takim sposobem można trzymać w donicy z powodzeniem nawet róże dorastające do 1,5. Mniejszym też powinno się skracać korzenie, ale tu wystarczy tak co 4-5 lat.

Na zimę stawiam moje w osłoniętym rogu tarasu od strony północnej, czyli zero słońca i prawie zero wiatru. Robię im kopczyk z ziemi do róż przeważnie końcem grudnia, opatulam je w maty kokosowe, również od dołu, a na wierzch, jak są duże mrozy powyżej -15, daję włókninę. Wiosną porządnie przycinam, tak na 10-15 cm. Wszystkie moje donice stawiam razem, w kupie. Z zewnątrz stoją donice z chryzantemami, a wewnątrz właśnie róże. Przez to, że stoją na tarasie, nie muszę myśleć o ich podlewaniu. Deszcz załatwia to za mnie.

Jeśli chodzi o wygląd, to w donicach ładniej wyglądają róże mniej sztywne, takie, którym lekko przewieszają się pędy. Tak więc nie sadziłabym do nich róż wielkokwiatowych, które często właśnie takie sztywne pędy mają. Ładnie wyglądają niektóre angielki, floribundy, niektóre okrywowe, nawet parkowe, które wtedy rosną mniejsze. Np. Claire Marshall, Artemis, Blue for You.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
deszczowymaj 14:31, 04 mar 2020

Ewo i Kasiu ja nie rozmawiałam ani z panem G. ani z panem P. ale dzięki Wam już wiem ,że moje róże tak czy siak ..przeżyją
Johanka77 18:04, 04 mar 2020

Jakie tu dysputy akademickie!

Podziwiam zabawę z nasionkami! I życzę bujnych orlików.
Ja właśnie sobie przyppomniałam, że nasionka papryki węgierskiej mam
zszywka 21:14, 04 mar 2020

Matko jakie sposoby na sadzenie róż, nie wiedziałam Teraz przesadzę swoje inaczej Dobrze wiedzieć

Ja orliki uwielbiam
sarenka 05:28, 05 mar 2020

deszczowymaj napisał(a)

https://allegro.pl/oferta/aquilegia-caerulea-crimson-star-czerwona-i-fiolet-8545007603?snapshot=MjAyMC0wMS0wMVQxODoxNzoyMy45MzdaO2J1eWVyO2MxZjZiYWI2ZTIzNzNkNzM3NDVmMjZkYzE4MmRiZjMxYmM4MDkzMjVmZmNjMmYwZmNkMTE1NDVmZmRhZmIyZjg%3D

Takie wysiałam

Dzizas jaki link długiii mi się wkleił ..nie umiem zrobić małego
ładne
Mam na jednej rabacie orlika, rozsiał się jesienią, ciekawe czy odbije z tych młodych nasionek, część widziałam że tak, ale fajnie jakby więcej było to bym przesadziła w inne miejsca
deszczowymaj 10:53, 05 mar 2020

Johanka77 napisał(a)
Jakie tu dysputy akademickie!

Podziwiam zabawę z nasionkami! I życzę bujnych orlików.
Ja właśnie sobie przyppomniałam, że nasionka papryki węgierskiej mam

Dysputy takie,że chwilami sama nie ogarniam ale podstawy załapałam

jeszcze muszę poruszyć temat :Jak ciąć róże bo tak naprawdę zawsze je cięłam ot tak..na oko
deszczowymaj 10:55, 05 mar 2020

zszywka napisał(a)
Matko jakie sposoby na sadzenie róż, nie wiedziałam Teraz przesadzę swoje inaczej Dobrze wiedzieć

Ja orliki uwielbiam

Ja orlików w ogrodzie jeszcze nie mam i nie wiem czy je pouwielbiam ale mam nadzieję, że tak ..bo ich kwiaty bardzo mi się podobają