Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeżówkowe-Love

Jeżówkowe-Love

deszczowymaj 19:30, 28 paź 2019

Wiecie co..muszę coś powiedzieć (napisać) pewnie będziecie się ze mnie śmiać ,ale co tam

..Mam ogromny problem ze zrobieniem zdjęć ogrodu
..jak już wcześniej pisałam,działka jest osłonięta z dwóch stron
..a od najbardziej ruchliwej strony czyli :ulica,chodnik,przystanek ..jest na pełnym widoku coś tam już rośnie,ale za nim urośnie i osłoni to jestem narażona na ciekawskie spojrzenia przechodniów

No i głupio mi bardzo,latać tak po ogrodzie z telefonem i cykać zdjęcia a tym bardziej,że ruch uliczny taki jakby większy ostatnio i tak się czaje zza krzaka,żeby chociaż jedno zdjęcie zrobić

Mówię Wam,czuję się jak wariat .. a i tak już słyszę komentarze,że nic tylko ciągle w tej ziemi grzebie ..co za ludzie ..jak żyć
Aurelllia 19:51, 28 paź 2019

hahahhaha Joasiu ja tez mam działkę przy ruchliwej ulicy Teraz jak liście z grabu opadły to jestem bardzo na widoku !!! Kiedyś się krępowałam, bo sąsiadów mam raczej nie zaangażowanych ogrodowo, tzn liście zgrabią, trawnik skoszą i raz na rok zywopłot przytną, ale nic więcej W pewnym momencie powiedziałam sobie - a niech gadają co mi tam - jak są głupi Powinni brać przykład a nie bo żeby był efekt to najpierw trzeba pogrzebać w ziemi Za ogrodzeniem wprawdzie nie ma chodnika, bo jakies tam problemy ma gmina żeby go w końcu zrobić, ale jest ścieżka naturalna i ludzie chodzą do przystanku tędy i oczywiście zaglądają
Pamiętam taką miłą sytuację dla mnie, która tej wiosny się wydarzyła - mam niedaleko siebie przedszkole i Panie przedszkolanki jak wyprowadzają dzieci na spacer to zawsze im coś pokazują i zasłyszałam od nich jak mówiły: zobaczcie jaki śliczny ogród się tutaj znajduje, ile oznaków wiosny w nim widzimy
sylwia_slomc... 20:18, 28 paź 2019

deszczowymaj napisał(a)

Niestety nie mam ..Twoją pewnie coś zżarło
może karczownik ? ..gdzieś czytałam ,że te paskudy lubią bardzo jeżówki ..i nie tylko .. zostawiają w ogrodzie kopce,podobne do tych krecich i robią wąskie tunele .
Ja takie u siebie czasami znajduje ..tylko nie mam pewności czy to karczownik czy nornica ..

Mała Mi jakiś czas temu pokazywała jak wygląda nora karczownika.
sylwia_slomc... 20:21, 28 paź 2019

Z jeżówkami tymi pełnymi niestety tak bywa, że giną po zimie, Ania (znowu Mała Mi)miała ich dużo, niestety potraciły sie z czasem, te zwykłe różowe sa niezawodne

Edit. Wyobraź sobie miny moich sasiadów z pól jak się do fotek zabierałam na początku, a już jak się kładłam na trawie z aparatem to mieli co myśleć Teraz już się nie dziwią, a myślec sobie mogą co chcą, nie zależy mi
ewsyg 21:46, 28 paź 2019

Ciekawe masz siewki jeżówek. Ja mam dwie, które bardzo lubię i zostały na zawsze. Ja ścinam jeżówki na zimę, ale zawsze coś się wysieje. Widzę, że w tym roku też są.
Rumianka 23:09, 28 paź 2019

U mnie z nowymi sąsiadami, też mam różnie..., kupili dom obok nas z przepięknym ogrodem 2 lata temu...od tamtej pory ten ogród zmienił się w chwastowisko, ponieważ Pancia nie robi kompletnie nic, poza przesiadywaniem na tarasie z coraz to napełnianym kielichem wina...kiedyś nawet powiedziała mi, że w wolny dzień od pracy wypija 2 butelki wina... przez cały dzień. Pan mąż tej sąsiadki, to z kolei piwosz...całodzienny...długodystansowiec...To co robią, to ich sprawa...Ale któregoś dnia pieląc w okolicy dzielącego nas ogrodzenia usłyszałam na swój temat przykry komentarz, że skoro ciągle grzebię w ziemi, to jestem porządnie szurnięta... Nie wytrzymałam, podniosłam się z klęczek i powiedziałam, że nie podsłuchiwałam, ale jeżeli to było o mnie, to wszystko słyszałam, dodając, ze tak się składa, że każdy robi , to co lubi najbardziej,,,jedni grzebią w ziemi, a inni piją...W tym momencie nastała grobowa cisza.! Nie wchodzę z nimi w żadne koleżeństwo, bo to nie moja bajka. Dzień dobry...i to wystarczy.
Kasiolaaa 07:35, 29 paź 2019

U Ciebie jeszcze jezowki kwitna ja wszystkie juz poscinalam oprocz na rozance czekam wiosny i bede zamawiac chcem chociaz jeszcze dwa gatunki jezowek
deszczowymaj 10:54, 29 paź 2019

Aurelllia napisał(a)
hahahhaha Joasiu ja tez mam działkę przy ruchliwej ulicy Teraz jak liście z grabu opadły to jestem bardzo na widoku !!! Kiedyś się krępowałam, bo sąsiadów mam raczej nie zaangażowanych ogrodowo, tzn liście zgrabią, trawnik skoszą i raz na rok zywopłot przytną, ale nic więcej W pewnym momencie powiedziałam sobie - a niech gadają co mi tam - jak są głupi Powinni brać przykład a nie bo żeby był efekt to najpierw trzeba pogrzebać w ziemi Za ogrodzeniem wprawdzie nie ma chodnika, bo jakies tam problemy ma gmina żeby go w końcu zrobić, ale jest ścieżka naturalna i ludzie chodzą do przystanku tędy i oczywiście zaglądają
Pamiętam taką miłą sytuację dla mnie, która tej wiosny się wydarzyła - mam niedaleko siebie przedszkole i Panie przedszkolanki jak wyprowadzają dzieci na spacer to zawsze im coś pokazują i zasłyszałam od nich jak mówiły: zobaczcie jaki śliczny ogród się tutaj znajduje, ile oznaków wiosny w nim widzimy

A ja nadal się krępuje ..ogród(działka) leży na obrzeżach miasta,ale tak naprawdę jest to już wieś ..a większość ludzi jaka tam zamieszkuje,to głównie osoby starsze..ze stereotypowym podejściem do ogrodu czyli są zdania,że w ogrodzie to powinny rosnąć ..ziemniaki,ogórki,kapusta i po co mi tyle kwiatów

Ale oczywiście są też wyjątki,którym masa kwiatów bardzo się podoba i są nawet chętni na sadzonki
wiosną jak zakwitły tulipany (a mam ich najwięcej z przedniej strony ogrodu) to nawet niektórzy zatrzymywali się na moment aby cynąć sobie zdjęcie i to jest bardzo miłe
sarenka 11:02, 29 paź 2019

U mnie znowu jest tendencja, że żywopłot z tuj to już jest aż nadto Jednak moja rabata rozplenicowo jeżówkowa w tym roku posadzona oraz wiosenne tulipany (sporo bo najczęsciej okoliczni ograniczają się i sadzą 10-15 sztuk lub 0.) wzbudziły zachwyt co mnie też cieszy

U mnie sporo paków maja jeszcze Virgin i zastanawiam się czy zdążą zakwitnąć...
deszczowymaj 11:07, 29 paź 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Z jeżówkami tymi pełnymi niestety tak bywa, że giną po zimie, Ania (znowu Mała Mi)miała ich dużo, niestety potraciły sie z czasem, te zwykłe różowe sa niezawodne

Edit. Wyobraź sobie miny moich sasiadów z pól jak się do fotek zabierałam na początku, a już jak się kładłam na trawie z aparatem to mieli co myśleć Teraz już się nie dziwią, a myślec sobie mogą co chcą, nie zależy mi

No różnie to bywa z jeżówkami o pełnych kwiatach,może się zdarzyć że po zimie po prostu zgniją (mimo drenażu)
wymagają odmładzania co 2-3lata jeżeli tego nie zrobimy także giną..
jest też cała masa nowych odmian,które jak później się okazuje ..wcale za dobrze nie zimują (słabe sadzonki)

Z mojego doświadczenia mogę tylko napisać że ..jeżeli sadzimy młode,małe sadzonki jeżówek(pełnych) róbmy to możliwie jak najwcześniej,wiosna-lato,jesienią już bym nie sadziła z tego względu ..że mogą nie zdążyć dobrze się ukorzenić-rozrosnąć-wzmocnić przed zimą

Taaa leżenie z aparatem na trawie to jest to moi sąsiedzi pewnie by pomyśleli,że zemdlałam albo coś innego

ale mam takiego jednego wiosennego kwiatka ..leżącego na trawce