Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeżówkowe-Love

Jeżówkowe-Love

deszczowymaj 18:10, 31 paź 2019

Mam jedno zdjęcie a raczej dwa na pierwszym moja ulubiona rabata, łapiąca przedostatni oddech przed zimowym snem
..

A na drugim..ta sama rabata tylko z dalszej perspektywy..aby ukazać Wam jak nędzny mam (trawnik) i w tym momencie pragnę zaznaczyć,że tu wygląda naprawdę dobrze jest skoszony ..tak..

Szczerze mówiąc nie mam bladego pojęcia jak ogarnąć to coś ..żeby kiedyś jakoś wyglądało..
rosną tu głównie
..mlecze z gigantycznymi korzeniami
..coś co wygląda jak chrzan..a może to jest chrzan
..i morderczy bluszczyk kurdybanek
obawiam się ,że nawet gdy to wszystko zaoram to te paskudne chwasty będę wyciągać do końca życia (a właśnie tak albo i jeszcze gorzej wygląda cały ogród)

Magleska 18:52, 31 paź 2019

Asia ja znawcą trawnikowym nie jestem ,ale powiem Ci co troszkę pomogło mojemu -wertykulacja i aeracja 2 razy w roku -wiosną i jesienią ,następnie zasypywałam go ogromną ilością piachu -tylko ,że ja mam glinę i jeszcze robiłam oprysk na chwasty i odżywianie wiosną ,w lecie i jesienią ….nadal szału nie ma ,ale względnie ujdzie
tym bardziej ,że chwaściory z pól mi się nagminnie nasiewają …..

no chyba ,ze chce Ci się zakładac od nowa czyli zerwać darń ,przekopać ,dodać dobroci -kompost ,obornik -...równać itp. itd

ps. wcale tak zle nie wygląda
zszywka 22:03, 31 paź 2019

deszczowymaj napisał(a)

A jakie odmiany Ci padły ?

też jestem ciekawa jak tym razem przezimują ...w tym roku po raz pierwszy wszystkie przeżyły u mnie zimę zobaczymy co będzie teraz ..

Na zwykłe zawsze warto się skusić a raczej niezwykłe bo o niepełnych kwiatach, ..ale za to..są teraz takie piękne ,boskie odmiany że naprawdę jest w czym wybierać i z reguły jest tak,że jeżówki o niepełnych kwiatach są mocniejsze

Padły Secret Affair i Blackberry Truffle...

Piękne są, ale chyba taki ich urok kilka lat rosną i potem padają... Ale zapewne znowu kupię bo czarują
waldek727 03:02, 01 lis 2019

deszczowymaj napisał(a)

A na drugim..ta sama rabata tylko z dalszej perspektywy..aby ukazać Wam jak nędzny mam (trawnik) i w tym momencie pragnę zaznaczyć,że tu wygląda naprawdę dobrze jest skoszony ..tak..

Szczerze mówiąc nie mam bladego pojęcia jak ogarnąć to coś ..żeby kiedyś jakoś wyglądało..
rosną tu głównie
..mlecze z gigantycznymi korzeniami
..coś co wygląda jak chrzan..a może to jest chrzan
..i morderczy bluszczyk kurdybanek
obawiam się ,że nawet gdy to wszystko zaoram to te paskudne chwasty będę wyciągać do końca życia (a właśnie tak albo i jeszcze gorzej wygląda cały ogród)

A zaglądałaś do działu ,,Trawniki"?
Zajrzyj, poczytaj, przemyśl, zrób i na drugi rok Twój trawnik może już wyglądać tak:

Ania111 14:40, 01 lis 2019

Asiu .

Już jestem i nadrabiam wątek.

Jakiego masz słodziaczka .
I te kwiatki w trawie .

Cudowna fotka .
Koniecznie fotke wywołań i w ramkę.
AnnaMS 17:47, 01 lis 2019

Witaj Asiu ślicznie obsadzasz rabatki, pięknie Ci wszystko rośnie
Przeczytałam cały wątek, i tak, z jeżówkami i ja mam problem, w zeszłym roku zainwestowałam w różne odmiany i d.pa ... Te samosiejki zwykłe różowe najlepiej rosną mi na tzw. patelni w glinie, tzn. u mnie na warzywniku, są odrobinę niższe ale baaardzo dorodne, w półcieniu na rabatach są wyższe i delikatniejsze ale i tak piękne, bo jeżówki jakie by nie były to i tak będą nas zachwycać, prawda ?
Drzewka i ja bardzo lubię ale nie mam na nich miejsca, będę podziwiać nasadzenia u Ciebie
Dużo masz jeszcze trawnika, masz gdzie poszaleć i z drzewami i z bylinami, normalnie zazdroszczę bo ja już z trawnika zrobiłam małe rabaty, reszta to byliny, drzewa, krzewy, i teraz dołączyły trawy Mąż się na początku burzył, teraz już nie zwraca uwagi na topniejący trawnik
deszczowymaj 17:16, 02 lis 2019

Magleska napisał(a)
Asia ja znawcą trawnikowym nie jestem ,ale powiem Ci co troszkę pomogło mojemu -wertykulacja i aeracja 2 razy w roku -wiosną i jesienią ,następnie zasypywałam go ogromną ilością piachu -tylko ,że ja mam glinę i jeszcze robiłam oprysk na chwasty i odżywianie wiosną ,w lecie i jesienią ….nadal szału nie ma ,ale względnie ujdzie
tym bardziej ,że chwaściory z pól mi się nagminnie nasiewają …..

no chyba ,ze chce Ci się zakładac od nowa czyli zerwać darń ,przekopać ,dodać dobroci -kompost ,obornik -...równać itp. itd

ps. wcale tak zle nie wygląda

Madziulka na pewno najlepiej byłoby to całe draństwo zerwać i założyć nowy trawniczek...ale..no właśnie jest to ale pozwolę sobie pominąć aspekt "ale" bo za dużo pisania

..ale wiesz chyba o co chodzi

więc na tą chwilę pozostaje mi wybrać drogę na (skróty)
pewnie sypne jakimś antychwastem..potem wertykulacja..nawiozę ziemi ..(u mnie też glina)wyrównam wszystko i posieję trawkę

W razie czego mam tu speca od trawników:Waldek z (Tam gdzie jeże mówią dobranoc) i już wiem,że w razie czego mogę prosić o pomoc
galgAsia 17:18, 02 lis 2019

Ooo, nowy awatarek!
deszczowymaj 17:22, 02 lis 2019

zszywka napisał(a)

Padły Secret Affair i Blackberry Truffle...

Piękne są, ale chyba taki ich urok kilka lat rosną i potem padają... Ale zapewne znowu kupię bo czarują

Ojj szkoda u mnie Secret Affair pierwszy sezon..ciekawe czy przezimuje,ale mam obawy,bo malutka sadzonka

ps.pewnie,że kupuj
deszczowymaj 17:23, 02 lis 2019

galgAsia napisał(a)
Ooo, nowy awatarek!

dziwnie tak jakoś ale co tam..trzeba czasami facjate pokazać