Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeżówkowe-Love

Jeżówkowe-Love

Anda 14:49, 29 paź 2019

Najwięcej organizmów glebowych tworzących humus znajduje się w wierzchniej warstwie ziemi, 10- 30 cm i tutaj najważniejsze jest dodawanie żarełka dla tych organizmów
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Aurelllia 15:10, 29 paź 2019

Śliczny kwiatuszek tylko go zacałować
sarenka 15:46, 29 paź 2019

deszczowymaj napisał(a)

Trzeba przede wszystkim rozluźnić tą (ziemie) glinę czyli przekopać z dodatkiem piasku,dla poprawy żyzności dodać obornik i kompost,najlepiej zrobić to jesienią aby do wiosny wszystko pięknie się przegryzło
Ja dodatkowo przed posadzeniem jeżówek w każdy dołek na dno sypie żwir, to dodatkowy drenaż.A tam gdzie mam ziemie piaszczystą już tego nie muszę robić.

Jeżeli trochę popracujemy nad taką gliną ...posadzimy rośliny,co jakiś czas będziemy dodawać (dobroci) to ta ziemia zaczyna pracować,żyć i można zauważyć że zmienia się jej struktura na coraz to głębszych partiach

To tak przygotowywałam rabatę. Może będą dobrze rosły
deszczowymaj 16:13, 29 paź 2019

Anda napisał(a)
Najwięcej organizmów glebowych tworzących humus znajduje się w wierzchniej warstwie ziemi, 10- 30 cm i tutaj najważniejsze jest dodawanie żarełka dla tych organizmów

Tak tak Ewuś oczywiście

ale chodzi mi także o to że(nie wiem jak to napisać) ..na samym początku posiadania ogrodu,gdy kopałam dołek aby np.posadzić drzewko,tylko na wierzchniej warstwie był czarnoziem..a reszta to albo glina albo suchy piach ..a teraz po kilku latach (użytkowania) ogrodu,sadzenia nawożenia podlewania itd. ziemia jest w znacznie lepszej kondycji w jej głębszych warstwach także teraz wykopanie głębszego dołka to sama przyjemność,idzie jak po maśle
deszczowymaj 16:16, 29 paź 2019

Aurelllia napisał(a)
Śliczny kwiatuszek tylko go zacałować

To prawda,całuśny jest bardzo taki mały pieszczoszek
Anda 16:23, 29 paź 2019

deszczowymaj napisał(a)

Tak tak Ewuś oczywiście

ale chodzi mi także o to że(nie wiem jak to napisać) ..na samym początku posiadania ogrodu,gdy kopałam dołek aby np.posadzić drzewko,tylko na wierzchniej warstwie był czarnoziem..a reszta to albo glina albo suchy piach ..a teraz po kilku latach (użytkowania) ogrodu,sadzenia nawożenia podlewania itd. ziemia jest w znacznie lepszej kondycji w jej głębszych warstwach także teraz wykopanie głębszego dołka to sama przyjemność,idzie jak po maśle

U mnie tez tak było. Bardziej miałam na myśli to, że żeby utrzymać dobrą kondycję gleby, to trzeba ją dalej karmić, tylko już niekoniecznie przekopywać
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
deszczowymaj 16:24, 29 paź 2019

sarenka napisał(a)

To tak przygotowywałam rabatę. Może będą dobrze rosły

Możesz liczyć na busz jeżówkowy

a tak ogólnie to Jeżówki rosną prawie wszędzie i nie są wcale wymagające ..tylko nie przepadają za gliną ..a poza tym, to nie wybrzydzają
deszczowymaj 16:26, 29 paź 2019

Anda napisał(a)

U mnie tez tak było. Bardziej miałam na myśli to, że żeby utrzymać dobrą kondycję gleby, to trzeba ją dalej karmić, tylko już niekoniecznie przekopywać

Aaaaaa o to chodziło
Margerytka40 21:17, 29 paź 2019

Kwiatuszek, słodziaczek
Rumianka 22:59, 29 paź 2019

Takie kwiatuszki "trawnikowe" są najfajniejsze...