Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeżówkowe-Love

Jeżówkowe-Love

sylwia_slomc... 19:57, 12 sty 2020

Kostrzewę siną trzeba co parę lat odmładzać bo zamiera inaczej.
Ania111 20:03, 12 sty 2020

deszczowymaj napisał(a)

Aniu na mój przedogródek odpadają ..za duże..z resztą już dokonałam wyboru

Chyba ,że masz na myśli swój przedogródek

Staedust i Ivonne mam ..a tak bynajmniej mi się wydaje mam posadzone pojedynczo , tnę je dość konkretnie

A to cyprysiki się tnie ?
sarenka 11:24, 14 sty 2020

deszczowymaj napisał(a)

Możesz śmiało wysiać już teraz , wystawisz na balkon i jak zrobi się cieplej to same wystartują

Kostrzewę siną siałam , szybko wschodzi i w oka mgnieniu z jednego kłosika robi się kępa Miałam ją w ogrodzie tylko do czasu gdy zobaczyłam jak mi się porozsiewała i jak dla mnie to niezbyt urodziwa ..

Jeżeli nie chcemy aby się wysiewała,trzeba odpowiednio szybko przyciąć wyłażące z kępy kwiatostany

Dzięki za informacje- myślę że ja posieje, ot tak,żeby coś rosło. Gdybym mogła to już bym się wzięła za przygotowanie rabaty, ale nus będzie poczekać jeszcze ze 4-5 miesięcy pewnie ( minimum) ale dzięki temu będę miała czas na dopracowanie tego co już mam. Chyba przewadze swoje Annabelle bo słońca za dużo mają i je pali i potem całe lato są brązowe,w miejsce 4 hortek dam 3 derenie ivory halo ( taki przerywnik w szpalerze limelight. Jak myślisz, dereń będzie tak pasował?

Nie pamiętam u kogoś tą omączona widziałam, ale kolor ma cudny. Zamówiłam też inne nasiona, więc będę wysiewać
deszczowymaj 11:55, 14 sty 2020

anpi napisał(a)
A moja kostrzewa sina w ogóle nie kwitnie,więc się nie rozsiewa Czyżby to przez to że ja swoją tnę niziutko wczesną wiosną? Ale tnę ,by świeżo w sezonie wyglądała.

Hmm ciekawe ja moją też cięłam ..może zależy od odmiany,ona kwitła dość późno
Ja mojej pozbyłam się dwa/trzy lata temu a jeszcze do tej pory znajduję siewki najwięcej wlazło w żywopłocik z bukszpanu ..echhh
deszczowymaj 11:57, 14 sty 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Kostrzewę siną trzeba co parę lat odmładzać bo zamiera inaczej.

Na pewno ..moja nie doczekała u mnie paroletniego pobytu
deszczowymaj 11:59, 14 sty 2020

Ania111 napisał(a)

A to cyprysiki się tnie ?

Ależ owszem, czemu nie cyprysikowi też należy się
deszczowymaj 12:12, 14 sty 2020

sarenka napisał(a)

Dzięki za informacje- myślę że ja posieje, ot tak,żeby coś rosło. Gdybym mogła to już bym się wzięła za przygotowanie rabaty, ale nus będzie poczekać jeszcze ze 4-5 miesięcy pewnie ( minimum) ale dzięki temu będę miała czas na dopracowanie tego co już mam. Chyba przewadze swoje Annabelle bo słońca za dużo mają i je pali i potem całe lato są brązowe,w miejsce 4 hortek dam 3 derenie ivory halo ( taki przerywnik w szpalerze limelight. Jak myślisz, dereń będzie tak pasował?

Nie pamiętam u kogoś tą omączona widziałam, ale kolor ma cudny. Zamówiłam też inne nasiona, więc będę wysiewać

Szałwia Omączona była u Agatki https://www.ogrodowisko.pl/watek/9637-moj-ogrodowy-pamietnik?page=6

Ja moją Anabelke przesadziłam jesienią , miała wilgotną miejscówkę ale słońca za dużo i też przez całe lato straszyła brązem, przesunęłam ją na bardziej zacieniony tył rabaty ..mam nadzieję na obfite i spektakularne kwitnienie w tym roku

Ten dereń bardzo ładnie rozjaśnia ..ale czy będzie pasował ..hmm nie wiem on będzie posadzony w jednej linii z hortensjami ?
Mi on bardzo podoba się posadzony na tyłach rabaty, gdy ma ciemne tło
sarenka 12:31, 14 sty 2020

Z tyłu są ciemne szmaragdy,potem derenie, a przed derenia i jeżówki i trawy na obwódkę. A hortki w jednej linii z dereniami
deszczowymaj 12:49, 14 sty 2020

sarenka napisał(a)
Z tyłu są ciemne szmaragdy,potem derenie, a przed derenia i jeżówki i trawy na obwódkę. A hortki w jednej linii z dereniami

Już wiem ..byłam widziałam

Zobacz tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/8111-malymi-krokami-ogrod-wioli?page=624 Wiola ma te derenie ..z resztą piękne

One dość spore rosną,także za dużo ich nie wciskaj .. qurczę ja nie za bardzo się znam ale coś mi nie leży ,że to wszystko masz tak w jednej linii ..może posadź jakieś drzewko wysunięte na przód rabaty ? hmmmm Tak drzewka tam brakuje na pewno

Niech jakaś mądra głowa się wypowie pliss

violaskom 14:07, 14 sty 2020

deszczowymaj napisał(a)

Szałwia Omączona ..Cudna jest, należy traktować ją jako roślinę jednoroczną,ale warto ją mieć ..wspaniały wypełniacz, kwitnie bardzo długo odkryła ją Agata https://www.ogrodowisko.pl/watek/9637-moj-ogrodowy-pamietnik?page=6 jest na ostatnim zdjęciu

Jeśli ktoś planuje wysiewać szałwię omączoną, to jest na nią właśnie czas. Szałwia omączona od wysiania do zakwitnięcia potrzebuje od 16 do 22 tygodni, więc musi być wysiewana jak najwcześniej. Ja swoją siałam w ubiegłym roku pod koniec stycznia i było to dość późno, kwitła z końcem lipca. Na zimę część wykopałam i trzymam ją w nieogrzewanym garażu. Część została w gruncie i widzę, że jeszcze żyje. Jeśli zima będzie jak do tej pory, to jest szansa, że przezimuje. Asiu wysiewy śliczniutkie. Strasznie jestem ich ciekawa.