Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeżówkowe-Love

Jeżówkowe-Love

deszczowymaj 14:58, 14 sty 2020

Wioletko widziałam ,że u Ciebie także wysiewy już ruszyły Co tam ciekawego wysiałaś? tylko jednoroczne ?

U mnie (w ogrodzie) jak na razie Werbena patagońska wygląda bardzo obiecująco ..w ogóle nie tknięta zębem zimna są to siewki które dość późno w tamtym roku wystartowały i nie zdążyły zakwitnąć ..

Mam też dużo siewek Ostrogowca, piękne zieloniutkie ciekawa jestem czy przeżyją
violaskom 15:09, 14 sty 2020

Na razie tylko jednoroczne. Wysiałam też szałwię, nie wiem jaki to gatunek. Nazywa się Big Blue. Pierwszy raz ją sieję i nie wiem czego mogę się po niej spodziewać. W tamtym roku siałam szałwię omączoną Evolution Violet i to ona zimuje teraz w garażu. U mnie werbena jest zieloniutka. Wszystkie młode siewki i stare egzemplarze. W wolnych chwilach pracuje w ogrodzie, ale werbeny jeszcze nie wyrywam. Nie wiadomo co jeszcze się wydarzy z pogodą.
Ostrogowca Ci zazdroszczę. Kiedyś go wysiewałam. Nigdy nie miałam go dużo, sam się nie rozsiał a w ubiegłym roku miałam tylko jedną małą kępkę. Szkoda bo bardzo go lubię.
violaskom 15:10, 14 sty 2020

Czy wysiałaś kuklika?
deszczowymaj 15:37, 14 sty 2020

Kuklika wysiałam teraz , pierwszy raz zobaczymy..

Ostrogowiec jest dla mnie małą zagadką bo niby rośnie bardzo ładnie ale chyba ma zbyt żyzną ziemię (a raczej na pewno bo on woli skromniejsze/suchsze podłoże) bardzo się pokłada ale ..jak już się rozkraczy to za środka kępy wypuszcza nowe przyrosty i dzięki temu mam wielkie krzaczory no i cała masa siewek ..połowę już wywaliłam

Werbenę ..jak widziałam ,że już zaczyna przekwitać to od razu wyrywałam ze strachu ,że znowu wysieje się w ilościach nie do ogarnięcia ostatnio miałam dywan werbenowy parę młodych siewek zostawiłam tak z ciekawości

Gdybyś miała chrapkę na dodatkowe sadzonki Ostrogowca to służę pomocą
Gardenarium 15:49, 14 sty 2020

Ostrogowce rzeczywiście lubią suchą glebę, mogą rosnąć nawet na rumowiskach, zawsze gdzieś wyjdą. U mnie też mają zbyt żyzną glebę i też mam siewki.

Jaki masz kolor?

Instagram Ogrodowiska
violaskom 15:49, 14 sty 2020

Asiu ostrogowca chętnie przygarnę. Jak Ci przeżyją siewki to chętnie je wezmę. Werbenę traktuję jako ładny chwast. Strasznie mi się rozsiewa po całym ogrodzie. Mam mnóstwo jej do wywalenia, ale tak jak mówiłam zrobię to wczesną wiosną bo jeszcze nie wiadomo czy wszystko przeżyje. Ja kuklika wysiewałam 2 lata temu. W pierwszy rok nie zdążył zakwitnąć, ale w ubiegłym roku byłam nim zachwycona. Ja mam odmianę Blazing Sunset. Jest czerwony, wysoki o podwójnych kwiatach. Miałam tylko 10 nasion, z tego doczekałam się 4 dużych sadzonek. W tym roku postaram sie je rozmnożyć przez podzielenie kemp. Mam jeszcze kupione Geum Flames of Passion, ale on jest niski, różowo pomarańczowy i nie widać go na rabacie. Ten wysiany świeci na rabacie i widać go z daleka.
deszczowymaj 16:00, 14 sty 2020

Gardenarium napisał(a)
Ostrogowce rzeczywiście lubią suchą glebę, mogą rosnąć nawet na rumowiskach, zawsze gdzieś wyjdą. U mnie też mają zbyt żyzną glebę i też mam siewki.

Jaki masz kolor?

Danusiu Witam Cię Najserdeczniej

Ostrogowiec Rosenrot , tu za krwawnikiem.. zdjęcie kiepskie ale coś tam widać
W tym roku (z ciekawości)posadziłam kilka sztuk w półcieniu i co ciekawe..kwitną także obficie

galgAsia 16:07, 14 sty 2020

Asiul, a ten ostrogowiec jest grzechu wart?
deszczowymaj 16:25, 14 sty 2020

violaskom napisał(a)
Asiu ostrogowca chętnie przygarnę. Jak Ci przeżyją siewki to chętnie je wezmę. Werbenę traktuję jako ładny chwast. Strasznie mi się rozsiewa po całym ogrodzie. Mam mnóstwo jej do wywalenia, ale tak jak mówiłam zrobię to wczesną wiosną bo jeszcze nie wiadomo czy wszystko przeżyje. Ja kuklika wysiewałam 2 lata temu. W pierwszy rok nie zdążył zakwitnąć, ale w ubiegłym roku byłam nim zachwycona. Ja mam odmianę Blazing Sunset. Jest czerwony, wysoki o podwójnych kwiatach. Miałam tylko 10 nasion, z tego doczekałam się 4 dużych sadzonek. W tym roku postaram sie je rozmnożyć przez podzielenie kemp. Mam jeszcze kupione Geum Flames of Passion, ale on jest niski, różowo pomarańczowy i nie widać go na rabacie. Ten wysiany świeci na rabacie i widać go z daleka.

Proszę bardzo Ostrogowiec zaklepany gdyby siewki nie przeżyły to dziabnę z kępy ..także będzie na pewno

Mój kuklik to Kuklik zwisły różowy tyle wiem pokładam w nim ogromne nadzieje no i właśnie ..z tym kwitnięciem w pierwszym roku to taka trochę loteria ja wysiewam byliny tak wcześnie ..właśnie po to aby zdążyły zakwitnąć ..

A masz gdzieś u siebie zdjęcia tego wysianego kuklika? bardzom go ciekawa
deszczowymaj 16:27, 14 sty 2020

galgAsia napisał(a)
Asiul, a ten ostrogowiec jest grzechu wart?

Pewnie że wart u Ciebie Asiu to by pewnie i w murze rósł