Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeżówkowe-Love

Jeżówkowe-Love

galgAsia 14:27, 12 sty 2020

Megi, ja parę razy wysiewałam różne szałwie i wiem jedno - bardzo szybko kiełkują i bardzo się wyciągają. Potem jest problem z pikowaniem i sadzeniem, bo sadzonki się pokładają, zamiast stać.
Jeśli bardzo Cię ciśnie , wysiej tak jak Asia, do doniczki, i wystaw na balkon. Wzejdą we właściwym czasie i się nie wyciągną
gosika67 14:36, 12 sty 2020

O jakiej mącznej mówicie?
Ania111 14:38, 12 sty 2020

deszczowymaj napisał(a)

Aniu jeżówki planuje dokupić mam upatrzone ciekawe odmiany ..z siewu na pewno by mi takie nie wyszły

U mnie właśnie różu za dużo koniecznie muszę dołożyć bieli, fioletu może jakieś niebieskości

Hortensje mus dokupić i w końcu dokończyć rabatę tą od ulicy (tam gdzie mam posadzone śliwy wiśniowe )

I ten przeklęty przedogródek też bym chciała już mieć jakiś pomysł na niego ..na pewno będą cisy na żywopłocik

Asia ,

siedzę właśnie na necie ,
I przeglądam zimozielone ( żeby jakiś szkielet zrobić )
a widziałaś cyprysiki lawsona ?
Może też na ten przedogródek by się nadały ?
Kilka jest fajnych :
Cyprysik Lawsona Staedust ,
Cyprysik Lawsona Iwone
Cyprysik Lawsona Tępołuskowy Nana Gracylis
Cyprysik Lawsona Tępołuskowy Parsons
Cyprysik Lawsona Tępołuskowy Aurora
sarenka 14:57, 12 sty 2020

galgAsia napisał(a)
Megi, ja parę razy wysiewałam różne szałwie i wiem jedno - bardzo szybko kiełkują i bardzo się wyciągają. Potem jest problem z pikowaniem i sadzeniem, bo sadzonki się pokładają, zamiast stać.
Jeśli bardzo Cię ciśnie , wysiej tak jak Asia, do doniczki, i wystaw na balkon. Wzejdą we właściwym czasie i się nie wyciągną

Ale to wysiać w marcu,tak? I wtedy dać na balkon?
Do własnej produkcji roślin mam dwie lewe ręce
Aa mam jeszcze skądś jako gratis do zamówienia były kostrzewa sina, to ja też wysialalbym
galgAsia 15:05, 12 sty 2020

Nawet w lutym możesz . Ja startuję z wysiewami z początkiem lutego
O kostrzewie nie wiem nic. Stipę wysiewałam zawsze na początku lutego, w domu, i jak tylko się dało (tj. po przepikowaniu) wystawiałam na balkon i hartowałam.
deszczowymaj 18:55, 12 sty 2020

galgAsia napisał(a)

Asiu ale moje wysiewy będą na razie na zewnątrz tylko przez miesiąc potem zabieram je z powrotem do domu i będę je pędzić
deszczowymaj 19:04, 12 sty 2020

gosika67 napisał(a)
O jakiej mącznej mówicie?

Szałwia Omączona ..Cudna jest, należy traktować ją jako roślinę jednoroczną,ale warto ją mieć ..wspaniały wypełniacz, kwitnie bardzo długo odkryła ją Agata https://www.ogrodowisko.pl/watek/9637-moj-ogrodowy-pamietnik?page=6 jest na ostatnim zdjęciu
deszczowymaj 19:14, 12 sty 2020

Ania111 napisał(a)

Asia ,

siedzę właśnie na necie ,
I przeglądam zimozielone ( żeby jakiś szkielet zrobić )
a widziałaś cyprysiki lawsona ?
Może też na ten przedogródek by się nadały ?
Kilka jest fajnych :
Cyprysik Lawsona Staedust ,
Cyprysik Lawsona Iwone
Cyprysik Lawsona Tępołuskowy Nana Gracylis
Cyprysik Lawsona Tępołuskowy Parsons
Cyprysik Lawsona Tępołuskowy Aurora

Aniu na mój przedogródek odpadają ..za duże..z resztą już dokonałam wyboru

Chyba ,że masz na myśli swój przedogródek

Staedust i Ivonne mam ..a tak bynajmniej mi się wydaje mam posadzone pojedynczo , tnę je dość konkretnie
deszczowymaj 19:23, 12 sty 2020

sarenka napisał(a)

Ale to wysiać w marcu,tak? I wtedy dać na balkon?
Do własnej produkcji roślin mam dwie lewe ręce
Aa mam jeszcze skądś jako gratis do zamówienia były kostrzewa sina, to ja też wysialalbym

Możesz śmiało wysiać już teraz , wystawisz na balkon i jak zrobi się cieplej to same wystartują

Kostrzewę siną siałam , szybko wschodzi i w oka mgnieniu z jednego kłosika robi się kępa Miałam ją w ogrodzie tylko do czasu gdy zobaczyłam jak mi się porozsiewała i jak dla mnie to niezbyt urodziwa ..

Jeżeli nie chcemy aby się wysiewała,trzeba odpowiednio szybko przyciąć wyłażące z kępy kwiatostany
anpi 19:31, 12 sty 2020

A moja kostrzewa sina w ogóle nie kwitnie,więc się nie rozsiewa Czyżby to przez to że ja swoją tnę niziutko wczesną wiosną? Ale tnę ,by świeżo w sezonie wyglądała.