Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

ewsyg 10:29, 06 lut 2025

Aniu, zima zrobiła swoje, już mnie bardzo ciągnie do ogrodu Power jest

Jolu, w tym roku będą byliny i jednoroczne, jak uda mi się je wyhodować. Już zaczęłam wysiewy.

Edytko, wzajemnie wszystkiego dobrego dla Ciebie. Fasolnik nam średnio smakował, wolimy fasolkę szparagową.

Jolu, róże to moja miłość i muszą być w ogrodzie. Trawę w minionym roku ja kosiłam. Wszyscy w pracy, ja w domu szczęśliwa emerytka, więc mam na to czas. Ja chciałam trawnik ze względów trochę pragmatycznych. Obawiam się kolejnego suchego roku. Trawnik można nie podlewać , a on i tak potem się odrodzi. Roślin ozdobnych szkoda tak potraktować. No cóż, zobaczymy jak będzie. To miejsc jest osłonięte drzewami, więc słonko nie powinno bardzo dokuczać roślinkom. U mnie najbardziej cierpią rośliny posadzone przy żywopłocie, tuje potrzebują dożo wody i kradną ją innym roślinom.

Alicjo, ja też się cieszę. ta kolorystyka, to moja ulubiona. Z bylin zamówiłam:Krwawnik kichawiec 'Nana Compacta', Krwawnik pospolity 'Lilac Beauty',Szałwia omszona 'Caradonna Pink' , Gaura Lindheimera 'Whirling Butterflies' , Driakiew kaukaska 'Perfecta Alba' , Szałwia okręgowa 'Purple Rain'.

Aniu, mam zamówione takie róże: Cardinal de Richelieu, Dinky, Alden Biesen, Vasalius, Apricot Parfait, Morden Blush, Emily Bronte, Domaine de Chantilly, Aria Babylon Eyes, Nautica, Novalis , Chandos Beauty.
ewsyg 10:38, 06 lut 2025

Wczoraj umieściłam w mojej cieplarence pierwsze nasiona kwiatów. Dzisiaj patrzę, a cynie i onętki już puszczają korzonek . Bardzo miła niespodzianka.

Joku 20:58, 06 lut 2025

Różowa szałwia Caradonna ciekawa, nad szałwią okręgową myślę od zeszłego roku. Tylko miejsca na posadzenie brakuje.
Sporo róż zamówiłaś.
ElzbietaFranka 21:56, 06 lut 2025

Ewo obejrzałam różyczki. Co niektóre mam i ja co ty masz.
Też kupiłam jesienią są zadołowane muszę znaleźć dla nich miejsce.

Wysięj sobie fasolnika egipskiego też bardzo ładny i jadalny.

Też będę wysiewać jeżówki, hosty i ostróżki, ale dopiero w przyszłym tygodniu.

Sylvatika 12:40, 07 lut 2025

Ewo
Od kilku dni czytam twój wątek - jestem zachwycona
Masz tyle piękności, że nie można się oderwać...
Prześliczna kolekcja irysów- to coś co podziwiam w innych ogrodach- bo nie mam na nie miejsca na działce a bardzo je lubię.
Prześliczne piwonie, szczególnie wpadła mi w oko anemoniflora - to chyba rzadkość, nigdy jej nie widziałam na żywo a u CB wygląda zjawiskowo.
Masz cudne róże- fantastycznie że je podpisujesz, to bardzo duża wartość dla nas wszystkich. Co do twoich obaw o cień - kiedy zaczęłam sadzić róże (a mam mały ogród niespełna 900 mkw z tego połowa zajmuje dom i kostka brukowa) - sadziłam róże tylko w słonecznych miejscach. Mam przy tarasie skarpę - całkowicie od północy - za płotem działka leśna- nie miałam zamiaru sadzić tam róż- bo zbyt mało światła. Dziś mam tam 9 krzaków i rosną naprawdę dobrze - kwitną jakby nigdy nic, więc chyba nie musisz się tak bardzo martwić. Puść wyżej tuje i będzie ściana, tyle że zielona.

Widziałam, że masz czereśnie - ja musiałam wyciąć piękną czereśnię bo nie mogliśmy sobie poradzić z nasionnicą....
Bardzo lubię twój ogród -ja z tych oglądających a mniej piszących więc -będę zaglądać.

pozdrawiam serdecznie ze skraju Puszczy Bydgoskiej
p.s. podziwiam wasze wielkie serca dla piesków❤️

Joku 17:28, 07 lut 2025

Sylvatika, jaką odmianę czereśni miałaś? Podpytuję bo posadziłam dość późną Lapins, boję się że też będę mieć taki problem. Mała jest, owoców jeszcze nie doczekałam się.
Sylvatika 18:38, 07 lut 2025

Jolu
wycięłam Butnere Czerwoną - a mam jeszcze Reginę.
Ale robali zatrzęsienie i poddaliśmy się
Regina jest niska- na karłowej podkładce, więc można dopryskać dokładniej.

pzdr.
S.
ewsyg 20:03, 07 lut 2025

Joku napisał(a)
Różowa szałwia Caradonna ciekawa, nad szałwią okręgową myślę od zeszłego roku. Tylko miejsca na posadzenie brakuje.
Sporo róż zamówiłaś.

Jolu, mam tę szałwię Caradonna fioletową i jestem z niej bardzo zadowolona. Mam nadzieję, że ta też będzie taka fajna. Szałwię okręgową też mam, ale taki bardziej lila kolor, ta ma być purpurowa. Ona jest fajna, szybko przyrasta. Kwitnie bardzo długo. Jak chcesz, to Ci zrobię sadzonkę. Róż zamówiłam tyle, bo te nowe rabaty nawet sporo pomieszczą i mam jeszcze jedno fajne miejsce dla nich. dla mnie to najważniejsze rośliny
ewsyg 20:07, 07 lut 2025

ElzbietaFranka napisał(a)
Ewo obejrzałam różyczki. Co niektóre mam i ja co ty masz.
Też kupiłam jesienią są zadołowane muszę znaleźć dla nich miejsce.

Wysięj sobie fasolnika egipskiego też bardzo ładny i jadalny.

Też będę wysiewać jeżówki, hosty i ostróżki, ale dopiero w przyszłym tygodniu.

Elu, nigdy nie jadłam fasolnika egipskiego. Faktycznie ma ładne kwiaty. Chyba się na niego skuszę. Dziękuję za informację.
Ostróżki wysiałam jednoroczne, ale mam też nasiona tych wieloletnich.
ewsyg 20:35, 07 lut 2025

Sylvatika napisał(a)
Ewo
Od kilku dni czytam twój wątek - jestem zachwycona
Masz tyle piękności, że nie można się oderwać...
Prześliczna kolekcja irysów- to coś co podziwiam w innych ogrodach- bo nie mam na nie miejsca na działce a bardzo je lubię.
Prześliczne piwonie, szczególnie wpadła mi w oko anemoniflora - to chyba rzadkość, nigdy jej nie widziałam na żywo a u CB wygląda zjawiskowo.
Masz cudne róże- fantastycznie że je podpisujesz, to bardzo duża wartość dla nas wszystkich. Co do twoich obaw o cień - kiedy zaczęłam sadzić róże (a mam mały ogród niespełna 900 mkw z tego połowa zajmuje dom i kostka brukowa) - sadziłam róże tylko w słonecznych miejscach. Mam przy tarasie skarpę - całkowicie od północy - za płotem działka leśna- nie miałam zamiaru sadzić tam róż- bo zbyt mało światła. Dziś mam tam 9 krzaków i rosną naprawdę dobrze - kwitną jakby nigdy nic, więc chyba nie musisz się tak bardzo martwić. Puść wyżej tuje i będzie ściana, tyle że zielona.

Widziałam, że masz czereśnie - ja musiałam wyciąć piękną czereśnię bo nie mogliśmy sobie poradzić z nasionnicą....
Bardzo lubię twój ogród -ja z tych oglądających a mniej piszących więc -będę zaglądać.

pozdrawiam serdecznie ze skraju Puszczy Bydgoskiej
p.s. podziwiam wasze wielkie serca dla piesków❤️

Sylvatika, bardzo dziękuję za wszystkie miłe słowa. Irysy, to moja druga miłość. Mam z nimi trochę kłopotu, bo bardzo lubią je ślimaki. Z tymi różami posadzonymi po północnej stronie bardzo mnie pocieszyłaś. Bardzo lubię czereśnie, chyba najbardziej owoce pestkowe. Ja mam dwie wczesne odmiany: Burlata i Wandę ( owocują prawie równocześnie) i Reginę lub Kordię. Ta jest późniejsza, ale dopiero zaczyna owocować. Z nią mogą być problemy odnośnie nasiennicy. Najwyżej będę pryskać. Wiem, ze to chemia, ale i tak jest jej mnóstwo i nie da się tego uniknąć. Ogólnie mam sporo drzew owocowych: 3 czereśnie, 1 wisienkę, 2 renklody, 2 węgierki, 1 brzoskwinię, 5 jabłonek i świdośliwę. Do tego 3 agresty, 2 czarne porzeczki, 1 czerwoną, kilkanaście krzaków borówki amerykańskiej, maliny w kastrach.

Psiaki bywają szkodnikami ogrodowymi, ale im to wybaczam.