Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

Alija 23:31, 16 lut 2025

ewsyg napisał(a)
Bied...owe zakupy

Ciemiernik przepiękny, ja też nie trafiłam na takie cuda.
Od dwóch sezonów mam różę Alden Biesen, ale u mnie słabo rośnie, szczerze mówiąc to nie jest rozpieszczana,
ma dość marne stanowisko.
mirkaka 16:11, 17 lut 2025

ewsyg napisał(a)

Mirusiu, trochę boję się tej róży Alden Biesen, ale zaryzykowałam. Może nie będzie aż tak wielkim potworem ? Znalazłam dla niej miejsce blisko Balleriny. Przesadzam hortensje spod tuj, bo nie dawały rady. Tuje kradły im wodę. Róże powinny sobie lepiej poradzić w towarzystwie tuj.

U mnie róże dają radę w pobliżu tuj, wydaje mi się że to najlepszy układ, a za różami inne rośliny.
Alden się nie bój , najwyżej obetniesz jakąś gałąź Dla mnie ona jest piękna, specjalnie w jej pobliże posadziłam ogrodówkę jasno różową, żeby podczas przekwitania ich kwiaty się zgrały Zobaczymy
Margo2 21:00, 22 lut 2025

Piękny kolor tego ciemiernika.
I fajny kawałek do zagospodarowania. Bardzo jestem ciekawa co tam wymyślisz
nicol21 22:02, 22 lut 2025

Fajnie, że mimo iż to dopiero luty też udało Ci się popracować. O tej porze roku, każda aktywność na dworze cieszy jeszcze bardziej. Fajne ciemierniki. No i oby aleję różaną udało się ocalić.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
vita 15:40, 09 mar 2025

ewsyg napisał(a)

Ewuś, nasiona wysiewam w domu. Najpierw umieszczam je na ręczniku papierowym i są w cieplarence. Mam w niej poduszkę elektryczną, którą od czasu do czasu jest załączona. Jak nasionko skiełkuje, to umieszczam go w ziemi i jeszcze idzie do cieplarni. Jak już widać zielone, umieszczam na parapecie.

Na parapecie są uż cynie i onętki. Zaraz dołączy drakiew i krwawnik kichowiec.

Widziałam gdzieś taką cieplarenkę, czy w komplecie była też poduszka elektryczna?
Świetny sposób na sianie masz A nasion krwawnika kichawca szukam bezskutecznie (stacjonarnie wprawdzie, ale kilkadziesiąt sklepów sprawdziłam) od miesiąca
Jak przezimowały róże?
magewa 07:25, 30 mar 2025

Cześć Ewa
Gosialuk 10:56, 31 mar 2025

vita napisał(a)

Widziałam gdzieś taką cieplarenkę, czy w komplecie była też poduszka elektryczna?
Świetny sposób na sianie masz A nasion krwawnika kichawca szukam bezskutecznie (stacjonarnie wprawdzie, ale kilkadziesiąt sklepów sprawdziłam) od miesiąca
Jak przezimowały róże?

Ja chyba mam tego kichawca całą paczuszkę z zeszłego roku. Szukać?
Makao 14:24, 31 mar 2025

vita napisał(a)

Jak przezimowały róże?

Ten pojemnik jest dostępny w actionie. Zerknij na str internetową.
Kichawca kupiłam jako sadzonkę dwa lata temu a teraz sieje się sam tylko nie jest już taką zwartą, niską, ładną kępką a raczej wyższymi pojedynczymi łodygami. I tak fajnie wygląda taki rozstrzelony na rabacie ale nigdy nie wiadomo gdzie wyrośnie
ewsyg 18:32, 24 kwi 2025

Ewa, ciemierniki mają już swoje miejsce w ogrodzie.

Alicjo, mnie róża Alden Biesen podoba się już od dawna, ale się jej bałam. Przemogłam strach, zakupiłam i posadziłam ją koło Balleriny.

Mirusiu, masz rację , najwyżej będę ją mocniej cięła. Moja rośnie koło Balleriny.

Małgosiu, ten kawałek ma stać się pokoikiem w stylu angielskim. Cały czas nad nim pracuję. Projekt mam w głowie. Jak będzie to się prezentowało w realu, to czas pokaże. Póki co jest tak.
stan na dzień dzisiejszy.

Nicol, jeżeli chodzi o aleje różaną, to niestety jej nie będzie. Zostawiłam tak tylko kilka wyższych róż, wielkokwiatowe i rabatówki przesadziłam do pokoju angielskiego Róże mają tutaj dużo lepsze warunki.

Tak to miejsce teraz wygląda. Będzie tutaj trawa , tylko muszę ziemię skombinować, żeby wyrównać poziomy.

Wiktorio, tak jak pisała Ania, kupiłam ją w Actionie. Poduszka elektryczna jest moja. Róże przezimowały bardzo fanie. Dzisiaj zauważyłam pierwsze pąki kwiatowe na dwóch różach. przyznam, że byłam w szoku.

Nasiona krwawnika kupiłam chyba w którymś markecie budowlanym

Magda fajnie, że jesteś

Aniu ciekawe, czy u mnie też będzie się wysiewał ?

ewsyg 18:44, 24 kwi 2025

Rzadko bywam na forum, kiedy tylko da się pracuję w ogrodzie. Aranżacja działki, ze względu na ten nowy dom, trochę się zmieniła. Miałam sporo przesadzania, ale już bliżej niż dalej. W maju ma iść na zabieg, więc gonię czas. Potem czeka mnie przymusowa przerwa i wtedy odwiedzę Wasze cudne ogrody.

Pięknie kwitły drzewa owocowe, na bogato, ale krótko. Przekwitły już czereśnie, śliwy, świdośliwa, brzoskwinia. Teraz króluje wiśnia i jabłonie. Jeżeli pogoda nie spłata żadnego figla, to powinno być sporo owoców. Cieszą takie widoki.

Wisienka

agrest już taki duży.

widać zawiązki czereśni

Pierwsze kwiatki poziomek