Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

ewsyg 11:38, 12 lut 2025

eda napisał(a)
Ja też tęsknię za takimi kolorowymi to już zaawansowane lato mmmm pięknie pachnie ...

Edytko, ja tak tęskniłam, że już tetrarchę podziałałam. Teraz ziemia jest zmarznięta i koniec moich wyczynów ogrodowych.

ewsyg 11:39, 12 lut 2025

Urszulla napisał(a)
Jesteśmy spragnieni wiosny i ciepełka Pomyślałam sobie rano, że jak utrzymałyby się tylko małe mrozy to może byłby w tym roku lepszy rok dla róż. A narazie przycinam w lutym drzewa,trawy, byliny.

Ja już mam drzewa poprzycinane i pobielone. zrobiłam to w styczniu.
ewsyg 12:06, 12 lut 2025

Ewa777 napisał(a)
Wszyscy już tęsknimy za widokami z zieleni a i kwiatami.
Jeżeli chodzi o nasiona, to wysiewasz te kwiaty do gruntu, czy najpierw w domu robisz wysiewy?

Ewuś, nasiona wysiewam w domu. Najpierw umieszczam je na ręczniku papierowym i są w cieplarence. Mam w niej poduszkę elektryczną, którą od czasu do czasu jest załączona. Jak nasionko skiełkuje, to umieszczam go w ziemi i jeszcze idzie do cieplarni. Jak już widać zielone, umieszczam na parapecie.

Na parapecie są uż cynie i onętki. Zaraz dołączy drakiew i krwawnik kichowiec.
ewsyg 12:18, 12 lut 2025

Urszulla napisał(a)
Muszę sprostować marzenia o małych minusach bo idzie kilka dni z dużymi

U nas też zimno, w nocy kilka stopni poniżej zera. Byle do wiosny

Róża Versigny i Mary Ann

ewsyg 12:21, 12 lut 2025

Makao napisał(a)
U mnie spore mrozy ponad -10 do 22 lutego. Potem temperatury idą w górę więc te kilka dni muszę przetrwać.
Chyba wykorzystam te przymrozki na wymrażanie pościeli

U mnie podobnie, ale to może dobrze, że będzie mrozik. Szkoda, ze nie ma śniegu, przydałaby się pierzynka dla roślin. Ja usypałam różom kopce z ziemi.
Też miałam w zamiarach wymrażanie pościeli, ale wczoraj rano wzięłam się za szycie i zapomniałam. Dzisiaj nadrobiłam, już pościel jest na dworku.
ewsyg 12:28, 12 lut 2025

Bied...owe zakupy

mirkaka 12:29, 12 lut 2025

Twoje róże zawsze są do podziwiania
Dinky, Alden Biesen i Chandos Beauty mam. Alden to potwór, po pierwszym roku rośnie bardzo silnie, ma wprawdzie dobre stanowisko, ale jest wielka i piękna. Dinky posadzona w słabych warunkach cierpi, może się w tym roku weźmie A Chandos to róża o najpiękniejszym zapachu z wszystkich róż jakie mam
Fajne wysiewy, plany na ten rok, pracy będzie sporo z sadzeniem, ale to wszyscy lubimy
Makao 12:32, 12 lut 2025

A ja jeszcze nie zdążyłam pościeli wywiesić. Idę zaraz to zrobić.

I muszę odszukać tą skrzynię z pokrywką. Gdzieś mam. Przyda mi się jako inspekt dla kapust na dzień gdy słońce świeci
ewsyg 12:38, 12 lut 2025

mirkaka napisał(a)
Twoje róże zawsze są do podziwiania
Dinky, Alden Biesen i Chandos Beauty mam. Alden to potwór, po pierwszym roku rośnie bardzo silnie, ma wprawdzie dobre stanowisko, ale jest wielka i piękna. Dinky posadzona w słabych warunkach cierpi, może się w tym roku weźmie A Chandos to róża o najpiękniejszym zapachu z wszystkich róż jakie mam
Fajne wysiewy, plany na ten rok, pracy będzie sporo z sadzeniem, ale to wszyscy lubimy

Mirusiu, trochę boję się tej róży Alden Biesen, ale zaryzykowałam. Może nie będzie aż tak wielkim potworem ? Znalazłam dla niej miejsce blisko Balleriny. Przesadzam hortensje spod tuj, bo nie dawały rady. Tuje kradły im wodę. Róże powinny sobie lepiej poradzić w towarzystwie tuj.
Ewa777 11:12, 13 lut 2025

Ten ciemiernik bordowy przepiękny. U mnie w sklepie nie widziałam takich rarytasów.