Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

ewsyg 20:51, 27 maj 2025

Ulina napisał(a)

Ewo, Chopin jest zachwycający przesadziłam swojego po wielu latach, odbił jedną odnogą, może się rozbuduje. Ja lubię róże wielkokwiatowe może u Ciebie ruszy z opóźnieniem.

Też mam taką nadzieję.

Dzisiaj zakwitła Jacqueline du Pre (Harwanna)

To młoda róża i jeszcze bardzo niska. zakwitną w tym roku tylko dwa kwiaty, resztę oberwałam.

Niestety złapała już plamistość.

olciamanolcia 21:32, 27 maj 2025

No takiego irysa to w życiu nie widziałam
Ty Królowa Irysowa jesteś
olciamanolcia 21:33, 27 maj 2025

ewsyg napisał(a)

Łucja szkoda, że nie mam więcej czasu na obserwowanie wszelkich stworzeń w ogrodzie.

Idę do Ciebie zobaczyć iryska.

U mnie zakwitły kolejne.

No przepiękne kwiaty ...wszystkie
antracyt 21:47, 27 maj 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja nie obrywam zawiązków, sadownicy też raczej tylko te uszkodzone( wiem bo mam wuja sadownika. Jeśli jabłoni nie będzie brakowało wody i pożywienia to te jabłuszka osiągną właściwe rozmiary, chyba, ze w jednej kępce jest ich naprawdę za dużo i się nie mieszczą, ale drzewka potrafią też same pozbywać się nadmiaru i zrzucać zawiązki, których nie wykarmią lub są robaczywe.

W zeszłym roku zostawiłam wszystkie jabłka na Złotej Renecie i pod wpływem ciężaru wyłamały się 2 największe gałęzie. Myślę, że przy młodych drzewach warto tego jednak pilnować.
Jabłonie w sadach towarowych są z tego co obserwuję inaczej prowadzone(cięte). Od głównego przewodnika odchodzi masa krótkopędów, bez większej ilości dłuższych gałęzi bocznych. To minimalizuje takie wyłamania.
ewsyg 17:29, 28 maj 2025

olciamanolcia napisał(a)
No takiego irysa to w życiu nie widziałam
Ty Królowa Irysowa jesteś

Justynko, dużo więcej mam róż
ewsyg 17:32, 28 maj 2025

antracyt napisał(a)

W zeszłym roku zostawiłam wszystkie jabłka na Złotej Renecie i pod wpływem ciężaru wyłamały się 2 największe gałęzie. Myślę, że przy młodych drzewach warto tego jednak pilnować.
Jabłonie w sadach towarowych są z tego co obserwuję inaczej prowadzone(cięte). Od głównego przewodnika odchodzi masa krótkopędów, bez większej ilości dłuższych gałęzi bocznych. To minimalizuje takie wyłamania.

Kiedyś tak mi obrodziły śliwki (do dzisiaj mam z nich przetwory), że musieliśmy gałęzie podpierać deskami. Ja te nowe przyrosty wiosną przycinam na krótkopędy. W sumie to dopiero uczę się formować korony drzew i popełniam błędy.
ewsyg 17:49, 28 maj 2025

Czas pomyśleć o tym miejscu po różach, gdzie blisko granicy postawili mi dom. Nawet warunki świetlne nie są najgorsze, ale dla róż nie byłoby to już dobre miejsce. Tam posadzę trochę takich bardziej cieniolubnych. Wybrałam się dzisiaj na zakupy i takie cuda są moje. Serduszka w białym kolorze, funkia o seledynowych liściach, biały orlik, kocimiętka. Brunera i dzwonek są na inną rabatę. Zamówiłam jeszcze na necie inne roślinki i czekam na przesyłkę. Ogólnie maja tutaj być moje ulubione kolory, czyli: biel, róż, fiolet, fuksja, burgund.

Okropnie to miejsce jest zaniedbane. Zastanawiałam się, czy nie zlikwidować tego i posiać trawę. Zostałyby tylko te wysokie róże i lilie drzewiaste, które rosłyby w trawie. Jednak zdecydowałam się, ze zostawię ten pas i posadzę tutaj roślinki. Wprowadzę też małą architekturę, żeby nie było nudno.

Tak to teraz wygląda. Głownie króluje tutaj podagrycznik.

Zaczęłam porządkować ten nieład, ale deszcz mnie wygonił

ewsyg 17:52, 28 maj 2025

Rozkwitają irysy syberyjskie. Bardzo je polubiłam i za kwiaty i za liście.

Gosialuk 07:47, 29 maj 2025

Ewa odnośnie podagrycznika, to może lepiej nie sadź roślin od razu, bo on bardzo odbija. Może posiej jakiś poplon, czy jednoroczne, to przy kolejnym przekopywaniu będzie go łatwiej usunąć. Jak wrośnie w byliny, to trzeba całą kępę wykopywać i niejednokrotnie dzielić, żeby wybrać wszystkie korzenie. Rozłożyste funkie są dobre, bo ograniczają dziada nie dając mu dostępu do światła.
Fajne zakupy.
April 11:09, 29 maj 2025

Ewo, nie tylko róże ale i irysy u ciebie królują. Piękna kolekcja. Kiedyś nie lubiłam, nie wiem dlaczego. Teraz uważam że to świetna bylina. Super jest ten ciemny. Błękitne śliczne, mam w tym kolorze ale takie niskie.