Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

ewsyg 12:20, 13 paź 2025

Agatorek napisał(a)
Dlatego ja będę miała mniej róż w nowym miejscu
Zresztą i miejsca będę miała mniej

Doskonale Ciebie rozumiem
ewsyg 12:24, 13 paź 2025

Alija napisał(a)
Ewuniu, tak jak radziłaś zabrałam się za przesadzanie róż (15 sztuk). Starałam się znaleźć im bardziej słoneczne miejsca, czyli w moich warunkach półcieniste, a nie zupełnie cieniste. mam nadzieję, że to coś da, bo niektóre wyglądają po prostu żałośnie, zobaczę jak się będą sprawować w następnym sezonie. Z rozpędu przesadziłam jeszcze 4 hortensje, 2 różaneczniki i sporo różnych bylin.

Alicjo, bardzo podziwiam Twoje działania ogrodowe. Tyle roślin przesadziłaś, prawdziwa z Ciebie siłaczka. Ja właśnie jestem w szpitalu i czekam na zabieg, więc już w tym roku koniec ogrodowania. Za to zamówiłam roślinki, ale dostawa będzie wiosną.
ewsyg 12:29, 13 paź 2025

eda napisał(a)
Ale się dzieje Ewcia ścieżki,podnoszenie rabat i trzymam kciuki za jarzmiankę też mi się bardzo podoba a Gaure mam pierwszy rok i też chce jej więcej ..widziałam gdzieś jak z nasionka można lub z pędu górnego uszczypnąć i do doniczki ..
teraz mam jeden krzak zobaczymy jak przezimuje buziaki zostawiam .paaa.

Edytko, ścieżki to pomysł i wykonanie mojego męża. Podobają mi się. Przy podnoszeniu rabat pozmieniam troszeczkę nasadzenia. Jarzmianka bardzo mi się podoba, gaura również. Cudne są te zwiewne, małe motylki kołyszące się na wietrze. Trzymam kciuki za Twój i moje krzaczeki, żeby przezimowały.
Buziaczki.
ewsyg 12:29, 13 paź 2025

anabuko1 napisał(a)

Ale piękna ta róża

Aniu, mnie też się bardzo podoba.
ewsyg 12:33, 13 paź 2025

daszum napisał(a)
Ewo podoba mi się wszystko, a w szczególności róże, mamy podobny gust
Najbardziej podobają mi się te z koronkowym wykończeniem płatków.
Twój ogród jest kolekcjonerski, napisałaś, że masz ponad 100 odmian, a ile krzaczków?

Wczoraj się zmotywowałam i policzyłam moje, mam 104 krzaki róż, ale tylko kilkanaście odmian.
Ja kupuję hurtowo np. Bad Birnbach mam 20 szt, The Fairy 19 szt, Ballerina 7 szt, Angela 7 szt.
Niestety na moim piasku róże nie są takie dorodne, poza tym są za gęsto posadzone.

Danusiu, pożegnałam kilka odmian róż I nie wiem ile ich teraz jest. Podobają mi się rośliny posadzone w dużej masie, ale mój ogród jest na to za mały. W większej masie mam tylko liliowce.
Kochana, piękny jest Twój ogród I nie wygląda, że rośnie na piasku.
daszum 22:22, 13 paź 2025

ewsyg napisał(a)

Danusiu, pożegnałam kilka odmian róż I nie wiem ile ich teraz jest. Podobają mi się rośliny posadzone w dużej masie, ale mój ogród jest na to za mały. W większej masie mam tylko liliowce.
Kochana, piękny jest Twój ogród I nie wygląda, że rośnie na piasku.

Dla każdego właściciela jego ogród jest najpiękniejszy, ale taka pozytywna ocena jest bardzo miła
Mój ogród jest na ziemi VI klasy, czysty piasek. Duże drzewa, krzewy, iglaki są posadzone bezpośrednio do ziemi i sobie radzą. Natomiast wszystkie róże i byliny sadzę do mieszanki ziemi z gliną, szukanie gliny na polach to moja specjalność

Widziałam u Ciebie zdjęcie kwitnącej róży Pirouette. Moja w tamtym roku podmarzła i kwitła bardzo słabo, w tym roku niewiele lepiej. Kupiłam jeszcze dwie i posadziłam w trójkącie, mam nadzieję, że za rok mnie pozytywnie zaskoczą.