Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

Ewa777 17:35, 28 lut 2026

Zazdroszczę tej wiosennej pogody. Bez śniegu jest o wiele przyjemniej. Piękna jest ta dziewanna. Wysoka rośnie?
LIDKA 18:52, 28 lut 2026

Ewa czy udało się dziś podzialać?
ElzbietaFranka 22:27, 28 lut 2026

ewsyg napisał(a)

Ela, dlaczego nie jesteś zachwycona jeżówki paullida ? Chodzi Ci o kształt kwiatów, czy masz marne sadzonki.
Liczę na to, że potem dziewanna sama będzie się wysiewała.

Szybko przekwitają, mam tylko 3 krzaczki może w większej masie są ładniejsze. Przesadziłam je w inne miejsce bardziej słoneczne może tam im będzie lepiej.
Szczerze mówiąc jest dużo roślin nad którymi ogrodniczki pieją a u mnie się nie sprawdzają.

Jeżeli chodzi o dziewannę to nigdy jej nie siałam ptaki mi przyniosły. Każdego roku mam jej więcej.
nicol21 20:15, 01 mar 2026

ja w ub roku też kupiłam kilka sztuk tej jeżówki bladej. Ale sadziłam w trakcie sezonu więc nie do konca mogę stwierdzić czy mi się podoba czy nie. Oby przetrwały i w tym roku będę oceniać.
Mam sporo swoich, sianych z kradzionych nasion, tzn gdzies w listopadzie poszłam oberwać trochę obeschniętych główek żeby mieć n nasiona. podzieliłam się z siostrąi ciocią
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Wafel 20:52, 01 mar 2026

Jak się podzieliłaś, to urosną
anpi 22:48, 01 mar 2026

Nareszcie ruszyła ogrodoterapia...odrazu człowiek ma lepszy nastrój, choć trochę ilość pracy na początku przeraża...
ewsyg 20:14, 02 mar 2026

Ewa777 napisał(a)
Zazdroszczę tej wiosennej pogody. Bez śniegu jest o wiele przyjemniej. Piękna jest ta dziewanna. Wysoka rośnie?

Ewuś, do Was już też zapewne zawitała. w necie podają, że dorasta do metra wysokości i jest to dziewanna bylinowa.
ewsyg 20:17, 02 mar 2026

LIDKA napisał(a)
Ewa czy udało się dziś podzialać?

Lidziu, działam codziennie. Jesienią nic nie sprzątałam, bo byłam po operacji. Teraz mam sporo pracy. plewię, przycinam, zasilam. Zrobiłam sobie taki mix do zasilania: obornik granulowany, mączka bazaltowa i wióry rogowe. Na to idzie kora.
ewsyg 20:20, 02 mar 2026

ElzbietaFranka napisał(a)

Szybko przekwitają, mam tylko 3 krzaczki może w większej masie są ładniejsze. Przesadziłam je w inne miejsce bardziej słoneczne może tam im będzie lepiej.
Szczerze mówiąc jest dużo roślin nad którymi ogrodniczki pieją a u mnie się nie sprawdzają.

Jeżeli chodzi o dziewannę to nigdy jej nie siałam ptaki mi przyniosły. Każdego roku mam jej więcej.

Dziewanna też się u mnie pojawiła, ale ta kwitnąca na żółto, więc ją usuwam, bo nie bardzo mi się podoba. Jeżówka wzeszła, ale o jej urodzie przekonam się dopiero w przyszłym roku.
ewsyg 20:23, 02 mar 2026

nicol21 napisał(a)
ja w ub roku też kupiłam kilka sztuk tej jeżówki bladej. Ale sadziłam w trakcie sezonu więc nie do konca mogę stwierdzić czy mi się podoba czy nie. Oby przetrwały i w tym roku będę oceniać.
Mam sporo swoich, sianych z kradzionych nasion, tzn gdzies w listopadzie poszłam oberwać trochę obeschniętych główek żeby mieć n nasiona. podzieliłam się z siostrąi ciocią

Ja wysiałam i zobaczymy, czy mnie oczaruje swoją urodą. Wcześniej wysiałam takie zwykłe białe i różowe. Kwitły w tym roku.

Jak zebrałaś nasiona, to może będziesz miała jakąś ciekawą sadzonkę. U mnie trochę nasion wysiało się do gleby, może coś wzejdzie.