Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

Kordina 13:37, 18 lut 2026

Ach Ewo, jakie piękne kolorowe widoki, zakup moich pierwszych różyczek zawdzięczam Tobie właśnie Rose de Tolbiac u mnie przy pergoli rośnie ładnie, mówisz, że będziesz ją nisko cięła. A jak uważasz jak ciąć moją i kiedy?
sylwia_slomc... 16:03, 19 lut 2026

Fajne są takie mini oczka bo cieszą, ptaki napoją, mikroklimat roślinom robią, a roboty z nimi mało. Madzia ma z kast budowlanych zrobione i super to wygląda. Ja też mam dwa malutkie i dwa większe zbiorniki w tym roku proszą się o porządne sprzątanie tylko czy zdążymy...
ewsyg 12:24, 20 lut 2026

LIDKA napisał(a)
Dziękuje za ten przegląd pięknych róż.
Sporo ich masz w donicach.
Gdzie te donice stoją i jak się nimi opiekujesz?
Nigdy tyle nie będę miała. Raczej będzie po 3 lub 6 szt z gat. Będę sadzic w miniszpalery z dwóch rzędów po 6 szt tych samych gatunków. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie.

Lidzia, nie ma za co. Forum, to taki ogrodowy pamiętnik, więc i ja będę mogła podglądać jakie róże miałam w 2025r.
Ty masz duży ogród, więc takie nasadzenia z większej ilości róż w tym samym gatunku będą świetnie wyglądały. Ja w tym roku nie kupuje więcej róż i nie planuję nowych rabatek.

Donice póki co stoją w rożnych miejscach i nie są zabezpieczone. Co przeżyje, to przeżyje, a co nie, to trudno.
ewsyg 12:29, 20 lut 2026

Joku napisał(a)
Miałam oczko w poprzednim ogrodzie, tutaj nie mam ale ciągle za nim tęsknię. Dlatego jak gdzieś wypatrzę to wypytuję. Podobne do twoich ma Gosia Margo, u niej też zawsze zwracam na nie uwagę.
Przez zimę woda zostaje w tych pojemnikach czy opróżniasz? Wydaje mi się że nie bo masz rośliny wodne. To co rośnie w prostokątnym pojemniku to chyba wywłócznik. Też go miałam, fajny jest, rósł u mnie dobrze. Takie wodne choineczki . Co rośnie w pojemniku na ostatnim zdjęciu? Mam na myśli te chude "szczypiorki". No i jak z glonami? Skoro oczka są przy rododendronach to pewnie jest półcień, taka miejscówka ogranicza częściowo ich wzrost. Moje oczko było na pełnym słońcu i glonów było dużo.

Wody nigdy nie opróżniam, najwyżej dolewam jak wyparuje. Nie chcę zniszczyć życia, które już tam jest, głównie mi chodzi o larwy ważki. Są tam też rośliny wodne.

Te chude szczypiorki, to skrzyp. Niestety jeszcze nie ma półcienia, raczej słońce. Glony są i to dość dużo, trzeba czyścić. Robię to ręcznie patyczkiem. W tym roku poszukam jakiegoś preparatu.
ewsyg 12:32, 20 lut 2026

Kordina napisał(a)
Ach Ewo, jakie piękne kolorowe widoki, zakup moich pierwszych różyczek zawdzięczam Tobie właśnie Rose de Tolbiac u mnie przy pergoli rośnie ładnie, mówisz, że będziesz ją nisko cięła. A jak uważasz jak ciąć moją i kiedy?

Bożenko, już bardzo tęsknię za takimi widokami. Widziałam Twoją Rose de Tolbiac i ma dużo kwiatów. Nie tnij Twojej, ona ładnie rośnie. Najwyżej poprowadź pędy w miarę poziomo. Ja tnę róże jak kwitnie forsycja.
ewsyg 12:34, 20 lut 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)
Fajne są takie mini oczka bo cieszą, ptaki napoją, mikroklimat roślinom robią, a roboty z nimi mało. Madzia ma z kast budowlanych zrobione i super to wygląda. Ja też mam dwa malutkie i dwa większe zbiorniki w tym roku proszą się o porządne sprzątanie tylko czy zdążymy...

Sylwia, ja też je bardzo lubię. Lubię obserwować życie wodne, oczywiście jak mam czas.