Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 19:33, 07 sty 2021

Neptune znam, bardzo ładna. Spring Fling ma fajnie falowane krawędzie
nyna76 19:56, 07 sty 2021

Też masz jakąś ładną falowaną na cienistej, kiedyś pytałam o nią, ale chyba nie byłaś pewna nazwy.

Zamówiłam raczej większe, najwyżej będę częściej dzielić ... i się dzielić
antracyt 20:13, 07 sty 2021

Aż musiałam poszukać tej mojej z leśnej rabaty, rzeczywiście jest nn. Piękne się przebarwia jesienią

Dwie, które zamówiłam na cienistą, też będą duże, szczególnie Winter Snow.
Roocika 21:46, 07 sty 2021

Ale fajnie, zakupy Host żadnych nie mam, kiedyś mi się nie podobały ale od jakiegoś czasu zmieniłam zdanie
Kokesz 21:49, 07 sty 2021

antracyt napisał(a)
Przekopałam sobie cienistą do orzecha. Reszta wiosną po usunięciu starego kompostownika. Powstanie wówczas rabata w formie L z orzechem na krótszym boku.

Zastanawiam się co mogłabym posadzić na przejściu ze słonecznej na cienistą, pod miskantami. Chciałam tam dać moje białe wysokie zawilce jesienne. Obok, na rozpoczęciu cienistej rośnie kalina Kilimandżaro, zawilce będą do niej pasowały. Na razie nie mam pomysłu co dać przed nimi. Myślałam o dużych obłych liściach (ale bergenii nie lubię) dla zmiękczenia miskantów i dodatkowo o czymś delikatnym (w stylu gaury). Słońce w tym miejscu świeci od rana do 14tej, ziemia jest w miarę wilgotna. Od kaliny będą już nasadzenia typowo cieniste z grabami fastigiata w plecach. Po przeciwnej stronie mam leśną przy drewutni i do niej będą nawiązywać rośliny na cienistej. Ale obok miskantów ciągnie się długa, wąska rabata pod cisami i tam jest pełne nasłonecznienie cały dzień. Rosną tam stipy, białe jeżówki, płożący tymianek i poduszki z mini tawuły japońskiej (wszystko niskie).
Mam zimę na przemyślenia, ale może ktoś rzuci jakieś luźne pomysły jak te dwa różne światy scalić

Hmmm...zanim wyjdą miskanty i zawilce, to będzie tam pusto.
Może coś zimozielonego? Obok masz cisy kolumnowe, to może coś w formie kulistej?
Znalazłam tu taką inspirkę wstawioną prze Florama, miskanty + tawuły(chyba)+ lawendy.

Hortensje też by pasowały.
antracyt 06:13, 08 sty 2021

Renata, te cisy "kolumnowe" to mam nadzieję, będzie kiedyś zwarty żywopłot
Wiesz, też myślałam o hortensjach pod miskantami na leśnej je mam, wiec nawiązanie by było. Tylko, że tam jest tak wąsko, że tylko je mogłabym dosadzić i byłoby na styk.
Na razie napaliłam się na pomysł z bodziszkami. One u mnie bardzo wcześnie startują, a niektóre są nawet częściowo zimozielone. Zaraz obok pod kaliną(początek cienistej) planuję dać ciemierniki. Tam i na słonecznej (z drugiej strony miskantów) będą mocno zielone akcenty cały sezon.

Asia, ja na samym początku miałam tylko jedną odmianę host(od mamy). Przez długi czas mi starczało, zresztą cienia nie było prawie wcale Kolejna, to była właśnie ta nn z leśnej, która pierwsze 2 lata wyglądała wyjątkowo źle. Cały czas przypalona, sezon kończyła już w lipcu. Po przeprowadzce na leśną nabrała wiatru w żagle
A teraz powolutku kolekcja hostowa zaczyna się powiększać
Na Twoich wilgotnych terenach hosty powinny dobrze się czuć, tylko nie pamiętam, jakie masz ilości ślimaków. W razie czego są odmiany, których te żarłoki podobno nie lubią
Kokesz 07:34, 08 sty 2021

Wąsko jest, też o tym myślałam. Zobacz hortensję Polestar, jest mała, będę chciała kupić do siebie.
antracyt 10:28, 08 sty 2021

Bardzo ładna ta hortensja, ale jakoś jej nie widzę w tym miejscu. Nakręciłam się już na bodziszki
Właśnie szukam odpowiednich, chciałabym jakieś wyższe tam dać.
Przypomniałam sobie, że na końcu słonecznej chciałam graby podsadzić Rozanne, albo jeszcze lepiej Azure Rush .Mogłabym Rozanne powtórzyć właśnie pod miskantami. Wysokością by pasował. Muszę posprawdzać jakimi odcieniami fioletu będą kwitły nowe funkie, żeby się nie gryzło.
Mysza 11:09, 08 sty 2021

antracyt napisał(a)

Byłoby fajnie, gdyby u mnie też takie samoobsługowe chciały rosnąć
Trzeba będzie do Jukki wpaść na rekonesans doniczek

Zobaczysz, będziesz zadowolona.
Jak będziesz się wybierała do J.to daj znać. Jak będę w domu to podjadę. Może uda się spotkać.
Też muszę rozejrzeć się za donicami, a oni ciągle coś dowożą
antracyt 11:53, 08 sty 2021

Na pewno dam znać