Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Margo2 11:37, 15 maj 2026

Jola, może już miały za ciasno? Trzeba je co jakiś czas podzielić i przesadzić na nowe miejsce. Chociaż ja mam brak miejsca i sadzę w to samo po dodaniu kompostu w nogi

Zuzia, ale masz bajkowo. Uwielbiam takie ogrody jak Twój.
Czytam o problemach z narcyzami. Mam też.
U mnie nie rosną, nie mówiąc o kwitnieniu te duże. Miniatury radzą sobie dużo lepiej.
Bardzie myslę, że chodzi o głębokość sadzenia. Ja chyba za płytko sadzę. A one chyba bardziej niż tulipany potrzebuję tej głębokości. Bo im głębiej tym, więcej wilgoci w glebie.
Ale to tylko moje przypuszczenia.
No i wyczytałam, że wymagają obfitego podlewania wiosną.
Czyli jednak wilgoć.
W Anglii rosną wszędzie, bo tam klimat był bardziej wilgotny niż u nas
antracyt 11:38, 15 maj 2026

Irysy trzeba co kilka lat dzielić, inaczej kwitnienie słabnie. Te ze zdjecia rosną pod szklarnią. Tam mają słońca do woli, ale powinnam już pomyśleć o podziale. Na starej różance nam kilka kęp i tak jak u Ciebie chyba zaczynają mieć za mało światła i za dużo gęstych roślin wokół. W kwietniu ogarniałam rabatę wiejską na której kilka kęp zaczęło zanikać. Po wykopania okazało się że mają całe kłącza podziurawione. Nicienie? Oberwałam zdrowe fragmenty i posadziłam w nowym miejscu. Mam nadzieję, że przeżyją.

Więcej kwitnących lilaków nie mam. Na 4 nadal czekam. Ten biały nn (od rodziców) pachnie, chociaż nie tak ładnie i intensywnie jak pokazywana wcześniej Krasawica (teraz, w pełnym rozkwicie, mocno wyblakła, ale uroku nie straciła).Trochę żałuję, że tak wysoko ją poprowadziłam, bo teraz dolne kwiaty mam na wysokości nosa

Kalina Kilimandżaro na szczęście w tym roku nie przemarzła. Eskimo(chyba ) też cała w kulkach.

Widok tarasowy - czekam na różę, chociaż brama zielona też ma swój urok

antracyt 11:39, 15 maj 2026

Gosia, ja moje przypuszczenia dotyczące narcyzów wyciągnęłam również w oparciu o widoki z ogrodów angielskich Niestety opadów u nas zdecydowanie mniej.

Nie mam już nic do pokazania prócz takich zbliżeń. Nie są może jakieś bardzo bajkowe, ale optymistyczne. Szczególnie klonik "waleczny" - co roku podmarzają mu gałązki, nie dbam o niego w ogóle, a on ma w sobie tyle chęci do życia. Na drugim zdjęciu miejsce przekopane po całości przez nornice (jeden wielki korytarz) a jak zielono

April 11:48, 15 maj 2026

Cudne pachnidełka. Muszę pomyśleć, może bym sobie kupiła tą Krasawicę. Ciekawe czy w donicy na tarasie sobie poradzi. Mogłabym przestawiać "za słońcem"

Moje irysy na 100% nie miały za ciasno. Były pojedyncze. Daleko im do twoich kęp.
Obstawiam za ciemno i ewentualnie mogłam przerabiając rabatę, narzucić na nie za dużo ziemi.
Tak czy siak, już wykopałam Teraz tylko muszę znaleźć im nową miejscówkę.
Juzia 12:21, 15 maj 2026

antracyt napisał(a)

Ja ciągle na kocyku u ciebie