Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 16:42, 07 sty 2021

A za oknem na chwilę pojawił się śnieg
nyna76 17:15, 07 sty 2021

Pięknie ....

A na kiedy sklep z hostami planuje dostawę? Teraz czy później?
Też wpadło mi do koszyka parę sztuk ...
Helen 17:31, 07 sty 2021

Zuza, widzę że dużo więcej śniegu u Ciebie. Fajnie to wygląda jak nie trzeba się ruszać z domu
antracyt 17:42, 07 sty 2021

nyna76 napisał(a)
Pięknie ....

A na kiedy sklep z hostami planuje dostawę? Teraz czy później?
Też wpadło mi do koszyka parę sztuk ...

Wydaje mi się, że na marzec. Muszę sprawdzić Domówiła 2szt Regal Splendor
A co Tobie wpadło do koszyka?
antracyt 17:47, 07 sty 2021

Helen napisał(a)
Zuza, widzę że dużo więcej śniegu u Ciebie. Fajnie to wygląda jak nie trzeba się ruszać z domu

Byłam dzisiaj w centrum Poznania i tam już w ogóle nie było śniegu. U mnie jeszcze resztki się utrzymują. Dziewczyny lepiły wczoraj w czołówkach na głowie, koło 22giej bałwany. Bały się, że do rana śnieg stopnieje
Anda 18:02, 07 sty 2021

antracyt napisał(a)
Zamówiłam sobie funkie... byle do wiosny
1x Guacamole,
3x Joseph,
1x Touch of Class
1x Winter Snow
Wszystkie pójdą na nową cienistą, dodam do nich 2 białe Serduszki okazałe, paprocie, ciemierniki, wiosenne cebulowe i za dużo miejsca już nie zostanie...chciałam jeszcze powtórzyć białe dzwonki szerokolistne z leśnej, jako pionowe akcenty.
Za to zupełnie nie mam pomysłu co dać pod miscanty obok. Pierwszym pomysłem były białe zawilce, które na frontowej osiągają 1,3m wysokości i rozmnażają się na potęgę. Pomysł Sylwii na krwiściągi też mi się podoba, tylko czerwień w tym miejscu wydaje mi się trochę obca. No nic, czasu na rozmyślanie nadal jest sporo.

Poszukuję jeszcze jakiejś większej, wyższej, smukłej odmiany host do doniczek na front.

Fajne zamówienie
W donicach mam Hosta plantaguinea, bo ładnie pachnie i biało kwitnie, razem z Ophiopogon planiscapus 'Niger'. W drugiej mam hostę Devon Green. Nie pachnie i kwitnie na fioletowo, ale ma cudowny, głęboki odcień czystej zieleni i błyszczące liście.

Do miscantów pasuje wiele bylin wg mnie, np. któreś z wielu odmian Geranium na słoneczne stanowiska, Polygonum Roseum, wysokie Sedum lub Aster lateriflorus var. horizontalis 'Prince' albo Aster divaricatus a pod astrami bergenie o dużych liściach
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
antracyt 18:37, 07 sty 2021

Ewa
Geranium to może być to! Mam białe obok, na słonecznej pod cisami, a naprzeciwko na leśnej rośnie bodziszek żałobny Bodziszki szybko startują. Hania zwróciła uwagę, że w tej części zrobi mi się dziura jak nie pomyślę o czymś, co szybko zaczyna wegetację. Rdest polecała Sylwia, tylko tam jest mniej wilgotno niż na cienistej obok, ale możnaby spróbować. Bergenii nie lubię
Hosta plantaginea rośnie u mnie na frontowej, bardzo ją lubię.
Dorii 19:01, 07 sty 2021

Są też białe krwiściągi
Np
Krwiściąg delikatny 'All Time High'
antracyt 19:09, 07 sty 2021

Piękny ten biały krwiściąg
nyna76 19:19, 07 sty 2021

antracyt napisał(a)

A co Tobie wpadło do koszyka?

Zdecydowanie niebieskie hosty, bo nie mam takich. Ale wszystkie są o pokroju wazowym, te lubię bardzo.

Krossa Regal
Sky Dancer
Neptune

i Spring Fling