Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Mgduska 09:22, 12 sty 2021

antracyt napisał(a)
Aż podwójnie
Muszę jeszcze trochę ciemierników nazbierać, chcę nimi podsadzić Kalinę Kilimanżaro na cienistej

Też mam taki plan Na razie mam dwa niger, które kupiłam jako mikro-sadzoneczki, a teraz zaczęły pojawiać się im pączki (aktualnie przykryte śniegiem), trzy cuchnące (też pod śniegiem) i dwa zadołowane, które widziałaś - te to nawet nie wiem, jakieś hybrydy? Miałam pewnego dnia olśnienie, żeby przedłużyć główną rabatę przed tarasem aż pod rosnące tam drzewa - a to jest idealna miejscówka dla ciemierników.

Na kaliny reaguję gwałtownym rozmarzeniem
antracyt 11:01, 12 sty 2021

Bardzo lubię kaliny, szkoda, że niektóre są też tak bardzo lubiane przez mszyce. Zobaczymy jak Kilimandżaro się u mnie zadomowi, liczę że dobrze Na razie to wersja mini.
inka74 11:14, 12 sty 2021

ten oczar to może być jeszcze Diane, ona w ten sposób zaczyna, ten kolor jest taki pomieszany u niej

Mszyce obsiadają mi kalinę Roseum, angielską i koralową compactum. Kilimanjaro na razie jest najzdrowsza i najwięcej powtarza kwitnienie. Lubię ją bardzo - jak duża twoja jest?
Wanatabe ciągle gubi liście - podsychają jej, opadają i wyrastają nowe. Nie wiem co się dzieje bo nie rośnie na słońcu tylko w cieniu drzewa. w ubiegłym roku 3 razy tak miała nowe, zasychały, zrzucała i od nowa nowe. W związku z tym bardzo słabo mi kwitła.

Ja na ciemierniki reaguje rozmarzeniem uwielbiam je, mam w ilościach zatrważających i chcę więcej mam różne, orientalne i zwykłe-niezwykłe nigry. Przeceny o 50% zazdroszczę, u nas takich nie ma. W LM były podobne sadzonki jak pokazywałaś na zdjęciu po 15 zł. Niestety mocno przemrożone kwiaty bo postawione mini doniczki na środku placu. Ktoś nie pomyślał...
mrokasia 11:15, 12 sty 2021

Kaliny i ja lubię . Kilimandżaro mszyce nie ruszały, ale koreańskie żarły aż miło, a miały ich nie tykać...
antracyt 11:19, 12 sty 2021

Moja Kilimandżaro sięga mi prawie do kolan długo będę czekać na fajny efekt, ale innej w szkółkach obok nie znalazłam.
Pocieszyłyście mnie z tymi mszycami U mnie najbardziej objedzona jest Anne Russell
inka74 11:24, 12 sty 2021

Mrokasia szczęściara kupiła już baaardzo duży okaz Kilimanjaro. Moja też malutka do kolan ;( ale lubię ją. Jeszcze Eskimo bardzo fajnie się u mnie zachowuje, nic jej w ubiegłym roku nie ruszało, ładny kulisty krzaczek, jest teraz na maksa zapączkowana.
antracyt 11:30, 12 sty 2021

Eskimo rzeczywiście piękna
mrokasia 11:40, 12 sty 2021

Fakt, udało mi się ustrzelić ładny okaz Kilimandżaro za śmieszne pieniądze . Ale mam też Kilimandżaro Sunrise i tu już szału nie ma..., jest trochę ponad kolano .
A Anne Russel sobie kupiłam wczesną jesienią. Trzeba będzie pilnować.
antracyt 11:44, 12 sty 2021

U mnie liście ma prawie cały sezon pozwijane. Daję jej jeszcze jeden sezon i chyba przesadzę w mniej widoczne miejsce.
Mgduska 13:49, 12 sty 2021

Mi się marzy Pink Beauty. Gdzieś na pewno bym ją wcisnęła, ale nie przeżyję jeszcze jednej kaliny zżartej przez mszyce. W tym roku o mały włos, a poleciałyby dwie Burkwooda. W końcu dostały ostatnią szansę, przycięłam je, a one kwitły w grudniu (!?).