Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wersja mini mini

Wersja mini mini

noemi 18:09, 06 kwi 2013

Macham zasmarkana a miałam ciąć hortensje i trawy ... a jak Ty się czujesz? ... projekt przedogródka powiadasz? .... to czekam z niecierpliwością co to będzie
moje doniczki stoją puste ...

buźka

Madzenka 20:15, 06 kwi 2013

Kurcze brakuje mi tych kwitnących donic przed domem..
Moje ciemiernik w domu już dawno przekwitły... W ubiegłym roku w marcu do gruntu sadzilam...
stychaz 20:14, 07 kwi 2013

gusiarz napisał(a)
Justynko - ocham i acham do linków. Ja bratków też niet, ale te mini bratki tak mnie ujmują, że kupiłam ich trochę przed świętami...mam je na razie w domu i pieknie się rozrastają. Ja też mam orliki - posadziłam je już do doniczek i są w domu, bo kupiłam je na Gardenii i zaczęły kiełkować w woreczkach. Mają już listki spore. Czekam na Twój przedogródek - na pewno będzie super - pozdrowienia dla ospowiczów

Dzięki Agnieszko

Jeden ospowicz, to już przeszłość (na szczęście) ale drugi, to dramat mamy tabletki z aciclovirem, także mam nadzieję że jakos bezporoblemowo to przejdziemy.

Orliki mnie zachwyciły jak po raz kolejny oglądałam zdjęcia z CHFS z różnych lat. Znałazłam super ujęcie ciemnych pełnych orlików wśród jasno zielonej (chyba) stipy. Mam zamiar wkomponować zarówno stipę jak i orliki między róże i bukszpanowe kule. Do tego wszystkiego fioletowa dziewanna i werbena, która mam nadzieję że się rozsiała.

W przedogródku planuję bukszpany, trawy, hortensje (zastanawiam się) oraz gabiona zdjęcia Marzenki mnie ostatecznie przekonały Gabion będzie miał też przektyczne zastosowanie - na centralną część rabaty zimą spada śnieg z dachu i niestety nic centralnie nie może tam rosnąć Była anabelka ale aż serce mi się kroiło jak ją połamał śnieg.
stychaz 20:16, 07 kwi 2013

Magdziu zdrowiej, zdrowiej na ogródek jeszcze bedzie czas, chociaż wiem sama po sobie, że już się nie mogę doczekać sadzenia, przesadzania
stychaz 20:18, 07 kwi 2013

Marzena2007 napisał(a)
Kurcze brakuje mi tych kwitnących donic przed domem..
Moje ciemiernik w domu już dawno przekwitły... W ubiegłym roku w marcu do gruntu sadzilam...

Marzenko a jak one się w gruncie rozrastają? w sumie kupiłam je z przeznaczeniem na kwiatek doniczkowy ale gdyby w gruncie sobie dobrze radziły, to moze poszukam im troszeczkę miejsca.
noemi 21:06, 07 kwi 2013

stychaz napisał(a)

W przedogródku planuję bukszpany, trawy, hortensje (zastanawiam się) oraz gabiona zdjęcia Marzenki mnie ostatecznie przekonały Gabion będzie miał też przektyczne zastosowanie - na centralną część rabaty zimą spada śnieg z dachu i niestety nic centralnie nie może tam rosnąć Była anabelka ale aż serce mi się kroiło jak ją połamał śnieg.

Ajajajaj ! ale będzie super gabion - ekstra ! bardzo mi się Twój pomysł podoba ... ja miałam jeszcze jedną inspirację dla Ciebie , tylko w mniejszych rozmiarach .... w tym pasie przed domem ?( nie jestem pewna czy u Ciebie ten kawałek przed wejściem to jest w kształcie prostokąta? ) .... i jak te kule by były mniejsze czy wtedy efekt by był ? ale skoro tam śnieg spada z dachu to gabion jest super pomysłem !

fot. by Magda70

stychaz 09:59, 08 kwi 2013

Dzięki Madziu

Zdjecia widziałam u Magdy - Boskie

Rabata jest kwadratowa i na początku chciałam kulki w trawie, ale jak śnieg zniszczył anabelkę, to musiałam niestety swój pomysł zmienić. Gabiony chcę tak na prawdę dwa jeden masywny a drugi w postaci małego sześciokąta tuz po drugiej drzwi. Chyba musze to znowu narysować zrobię zdjęcia jak odnajdę aparat
malkul 14:45, 08 kwi 2013

oj będzie się działo u Ciebiesuper
Madzenka 19:01, 08 kwi 2013

A ja pomiędzy kule jeszcze chcę grabu wystrzyzone do 1 m i formowane w prostopadłościany wsadzić
Pokaże na chwilkę inspirację z Gapa i wytniemy

Wycięłam
Madzenka 19:03, 08 kwi 2013

stychaz napisał(a)

Marzenko a jak one się w gruncie rozrastają? w sumie kupiłam je z przeznaczeniem na kwiatek doniczkowy ale gdyby w gruncie sobie dobrze radziły, to moze poszukam im troszeczkę miejsca.

Bardzo dobrze i są bezobsługowe... Lepiej w półcieniu pod brzoza się rozrosły niż w pełnym słońcu. Ja moimi obsadzę całą rabatę, wiosną będzie pięknie a latem schodzą na drugi plan, mają całkiem ładne liscie i trochę podobnie wyglądają do runianki.