Macham zasmarkana a miałam ciąć hortensje i trawy ... a jak Ty się czujesz? ... projekt przedogródka powiadasz? .... to czekam z niecierpliwością co to będzie
moje doniczki stoją puste ...
Jeden ospowicz, to już przeszłość (na szczęście) ale drugi, to dramat mamy tabletki z aciclovirem, także mam nadzieję że jakos bezporoblemowo to przejdziemy.
Orliki mnie zachwyciły jak po raz kolejny oglądałam zdjęcia z CHFS z różnych lat. Znałazłam super ujęcie ciemnych pełnych orlików wśród jasno zielonej (chyba) stipy. Mam zamiar wkomponować zarówno stipę jak i orliki między róże i bukszpanowe kule. Do tego wszystkiego fioletowa dziewanna i werbena, która mam nadzieję że się rozsiała.
W przedogródku planuję bukszpany, trawy, hortensje (zastanawiam się) oraz gabiona zdjęcia Marzenki mnie ostatecznie przekonały Gabion będzie miał też przektyczne zastosowanie - na centralną część rabaty zimą spada śnieg z dachu i niestety nic centralnie nie może tam rosnąć Była anabelka ale aż serce mi się kroiło jak ją połamał śnieg.
Marzenko a jak one się w gruncie rozrastają? w sumie kupiłam je z przeznaczeniem na kwiatek doniczkowy ale gdyby w gruncie sobie dobrze radziły, to moze poszukam im troszeczkę miejsca.
Ajajajaj ! ale będzie super gabion - ekstra ! bardzo mi się Twój pomysł podoba ... ja miałam jeszcze jedną inspirację dla Ciebie , tylko w mniejszych rozmiarach .... w tym pasie przed domem ?( nie jestem pewna czy u Ciebie ten kawałek przed wejściem to jest w kształcie prostokąta? ) .... i jak te kule by były mniejsze czy wtedy efekt by był ? ale skoro tam śnieg spada z dachu to gabion jest super pomysłem !
Rabata jest kwadratowa i na początku chciałam kulki w trawie, ale jak śnieg zniszczył anabelkę, to musiałam niestety swój pomysł zmienić. Gabiony chcę tak na prawdę dwa jeden masywny a drugi w postaci małego sześciokąta tuz po drugiej drzwi. Chyba musze to znowu narysować zrobię zdjęcia jak odnajdę aparat
Bardzo dobrze i są bezobsługowe... Lepiej w półcieniu pod brzoza się rozrosły niż w pełnym słońcu. Ja moimi obsadzę całą rabatę, wiosną będzie pięknie a latem schodzą na drugi plan, mają całkiem ładne liscie i trochę podobnie wyglądają do runianki.